Strona 194 z 254 PierwszyPierwszy ... 94144184192193194195196204244 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 931 do 1 940 z 2535

Wątek: Zarabianie na zdjeciach

Początki nałogu
    Miasto
    tu i tam...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gutek Zobacz posta
    Ile standardowo czeka się na przelanie pieniędzy na fotolii?
    Pierwszy raz osiągnąłem limit
    Dałem "convert into cash", od dwóch dni jest pending.
    różnie, czasami to jest 3-5 dni, a czasami kilka godzin.

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    Ja już u siebie zgromadziłem dość przyzwoitą kwotę, a jak widzę że dolar idzie w dół to coraz bardziej chcę je wypłacić. Czy może ktoś tutaj w jednym poście napisać dokładnie jak wygląda droga jego zarobionych $ z konta na stocku do konta w banku (+wszystko po drodze).
    no składasz zlecenie wypłaty w danym stocku i czekasz aż system będzie rozsyłał kase. Tak jak pisałem różnie to jest w różnych stockach. Czekasz od kilku godzin do tygodnia i kasa pojawia się na paypalu lub moneybookers bez żadnych potrąceń. Następnie składasz polecenie przelewu do swojego banku i po 4-5 dniach kasa jest na koncie.

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    Chciałbym usłyszeć, co prócz zlecenia wypłaty trzeba zrobić. Generalnie chodzi o kwestię rozliczenia ze skarbówką. Ściśle i zwięźle. Z tego co wyczytałem to trzeba zrobić jakiś przelew do US, a potem uwzględnić w rozliczeniu rocznym... ale co, jak, ile, kiedy i dlaczego akurat tak? Proszę napisz jak TY rozliczasz się z US z fotografii stockowej.
    ja wrzucam przychody ze stocków na firme także nie wiem jak to robić dla osób fizycznych. Ale chyba było już to poruszane na forum (ale kto to znajdzie...)
    5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
    :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
    :: Motywy wordpress

Bywalec Awatar gutek
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sergi Zobacz posta
    ja wrzucam przychody ze stocków na firme także nie wiem jak to robić dla osób fizycznych.
    tzn. jak to "wrzucasz"? ja w sumie rejestrowałem się jako osoba fizyczna nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, żeby podpiąć te pieniądze pod firmę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

ja wrzucam przychody ze stocków na firme także nie wiem jak to robić dla osób fizycznych. Ale chyba było już to poruszane na forum (ale kto to znajdzie...)
    no właśnie :/ mnie obchodzi jak rozliczają się szarzy śmiertelnicy (osoby fizyczne). Fajnie by było wiedzieć co jak i kiedy dokładnie zrobić/policzyć etc. Myślę że nie warto korzystać z postów napisanych ponad rok temu, chociażby dlatego że u nas prawo się chyba dość często zmienia... (a drugi bardziej trafiający argument: trzeba ten post znaleźć pośród 1900 innych w temacie :/)
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Początki nałogu
    Miasto
    tu i tam...
    5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
    :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
    :: Motywy wordpress

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sergi Zobacz posta
    dzięki! Trochę rozjaśniła się sytuacja, mam jeszcze kilka pytań.

cytat z tematu który podałeś:
    Służę więc Smile
    Zaliczkę na podatek dochodowy wpłacamy do 20'stego dnia kolejnego miesiaca po tym w którym nastąpiły wpływy środków na konto w Polsce. Dochód obliczany jest na podstawie wartości waluty obcej wg oficjalnego kursu NBP, a podatek od dochodu wg wysokości progu podatkowego obowiązującego podatnika. Zaliczki uwzględniamy w formularzu PIT-53 z zawartą kwotą dochodu w PLN w rubryce "dochody z zagranicy" / "inne dochody".
    Zgodnie z aktualną ustawą , nie zdajemy formularzy PIT-53 w miesiącach wpłaty podatku do Urzędu Skarbowego, tylko uwzględniamy je łącznie w zestawieniu rocznym.
    Reasumując - podatki płacimy w Polsce, bo nikt w świecie, za nas ich nie zapłaci !!!
    Prowadząc działalność gospodarczą korzystamy z tej samej metody, inaczej musielibyśmy
    wystawić rachunek/fakturę, tylko komu (?) Nasze dokumenty nie mają mocy prawnej we wszystkich państwach.
    Powyższa metoda gwarantuje możliwość udokumentowania dochodów (wyciągi bankowe) i
    zapłaconych podatków ( PIT-53 ), Bez domysłów i niedomówień.
    I można spać spokojnie Smile
    rozumiem że muszę wypełnić PIT53. Czy muszę go przesłać szybko do us, czy może to poczekać do rozliczenia rocznego?

Zakładając że na paypal wpłynęło mi 1500USD. Ile dokładnie podatku muszę z tego odprowadzić/przelać na us do 20go dnia następnego miesiąca?

kurs usd biorę z przed dnia w którym kasa znalazła się na paypal?
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 03-04-2008 o 16:09

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jeżeli chodzi o rozliczenie z US to nie jest to wszystko takie proste. Byłem w tej sprawie u doradcy podatkowego i dzwoniłem do informacji podatkowej, ale nie dostałem jednoznacznej informacji. Wg mojej wiedzy są dwa rozwiązania: jeżeli będziemy traktować stocki jako przychody z działalności artystycznej, to należy wpłacać zaliczki na podatek do 20-go każdego miesiąca po miesiącu w którym otrzymaliśmy kasę ze stocka. Można sobie odliczyć 20% w koszty uzyskania przychodów. Natomiast jeżeli traktujemy przychody stockowe jako przychody z praw majątkowych - sprzedaż praw i licencji, to rozliczamy sie raz w roku, razem z rozliczeniem rocznym. Koszty uzyskania przychodów wynoszą wtedy 50%. Ale do końca nie wiadomo, które rozwiązanie jest prawidłowe. Wysłałem już pismo o oficjalną interpretację podatkową do Izby Skarbowej, jak będę cos wiedział, to napiszę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarek w Zobacz posta
    Jeżeli chodzi o rozliczenie z US to nie jest to wszystko takie proste. Byłem w tej sprawie u doradcy podatkowego i dzwoniłem do informacji podatkowej, ale nie dostałem jednoznacznej informacji. Wg mojej wiedzy są dwa rozwiązania: jeżeli będziemy traktować stocki jako przychody z działalności artystycznej, to należy wpłacać zaliczki na podatek do 20-go każdego miesiąca po miesiącu w którym otrzymaliśmy kasę ze stocka. Można sobie odliczyć 20% w koszty uzyskania przychodów. Natomiast jeżeli traktujemy przychody stockowe jako przychody z praw majątkowych - sprzedaż praw i licencji, to rozliczamy sie raz w roku, razem z rozliczeniem rocznym. Koszty uzyskania przychodów wynoszą wtedy 50%. Ale do końca nie wiadomo, które rozwiązanie jest prawidłowe. Wysłałem już pismo o oficjalną interpretację podatkową do Izby Skarbowej, jak będę cos wiedział, to napiszę.
    chętnie poczytam jak poszczególni forumowicze rozpatrują tą sprawę.

Fajnie by było abyś podesłał skan pisma jakie Tobie odeślą (nawet na PW, jeśli to możliwe)

Pozdr.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Witam..
    Z innej beczki..

Z racji tego że był mi potrzebny program do szybkiego robienia opisów IPTC popełniłem sobie taki programik (część napisana w kodzie, część posiłkuje się exiftool'em) do szybkiego opisywania plików w standardzie IPTC (widzi je także windows - można zobaczyć to jako komentarzi i tagi).. Parę dni testuję i chyba działa już w miarę stabilnie.. jakby ktoś był zainteresowany to można sobie sciągnąć z mojej strony (www.starz.pl).. Póki co działa opisywanie jpgów ale docelowo będą też rawy zrobione, działa przetwarzanie wsadowe - czyli wybieramy katalog, wpisujemy opisy i zmianiamy dla wszystkich - można oczywiście po jednym..

Jakby były jakieś uwagi czy propozycje zmian to poproszę na PW lub maila..
    Póki co to wersja jeszcze testowa więc na początku zalecam próby na jakiś kopiach

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

zasada prost, praca, nauk,a praca nauka, i pieniądzę na początek.....
    regulamin pkt. 8

Początki nałogu
    Miasto
    Strzałkowo

Domyślnie

mozna wrzycac fotki na istocka przez ftp? bo nigdzie nie moge sie doszukac informacji o takim przesyalniu zdj.
    strasznie meczy wysylanie pojedynczych fotek przez www:/

Strona 194 z 254 PierwszyPierwszy ... 94144184192193194195196204244 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów