Chlopaki dobrze pisza na fotografi nie da sie zarobic chyba ze chcesz robic chalture na weselach , wiekszosc tych ludzi uwaza sie za(20 procent zna sie na tym co robi a reszta...) fotografow a nawet nie rozróżniają przyslony od migawki
Chlopaki dobrze pisza na fotografi nie da sie zarobic chyba ze chcesz robic chalture na weselach , wiekszosc tych ludzi uwaza sie za(20 procent zna sie na tym co robi a reszta...) fotografow a nawet nie rozróżniają przyslony od migawki
Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.
Witam ponownie i dziękuję za lity via mail oraz za wypowiedzi na forum.
Jeśli mi wolno, to wypowiem się na temat opisów.
(robgr85) W j.polskim nie ma szans. Jak piszecie, ludzie obracający się w tym środowisku szukają po "angielslku".
(asterix) Oczywiście exif musi być czytany bo jak ktoś już setki swoich fotek opisał, to nie będzie sobie głowy zawracał aby na nowo je opisywać w serwisie. I tu racja.
Pozostanie jedynie (choć może dla niektórych aż) przypisanie do kategorii i zatwierdzenie.
Osobiście preferuję ftp jendnakże nie raz już wysyłałem płytkę bo z mojego serwera ludzie nie chcieli pobierać prac przez wiele godzin; woleli poczekać dwa dni na pocztę. Wiem też, że niektórych irytuje prędkość poniżej 15 kbps jeśli można alternatywnie w kilka dni wysłać 600 Mb (płytka pocztą).
(sergi) Ponadprzeciętne zyski? Niech to będzie życzenie i oczekiwanie wszystkich.
To "coś"-miałem na myśli to coś, co pozwala chłodno i obiektywnie ocenić fotkę dla celów komercyjnych.
Dziękuję za dobre słowa.
Przez ostatnie pół roku wiele zostało zrobione, chociaż jeszcze wiele jest do zrobienia. Tysiąc godzin na pewno już stuknęło, przede mną kolejne tysiące, które będzie trzeba rozdzielić na innych bo wiele jest do zrobienia.
Z jednej strony fotograf, z drugiej zamawiający.
Po stronie zamawiającego jest o wiele więcej do zrobienia
Pozdrawiam serdecznie, jeszcze raz dziękuję i życzę dużo satysfakcji z fotografowania.
wiedzę uzupełniam tu: www.tutorialik.pl
ja tak sobie staram skalkulowac ile by ci zajelo podzielenie na kategorie 600mb zdjecprzy zalozeniu ze masz podobnie jak ss jakies 35tys fot na tydzien
![]()
Musial bys wynajac caly akademik by sie wyrobil. Dodatkowo poprawki keywordow. Bo biorac CD bys nie mogl napisac do nadawcy, ze musi cos poprawic w opisie... narazil bys go na koszt.
Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.
oj cienko widze ten extrastockphoto
skoro to ma byc profesjonalny serwis, to chociaz staraj sie sprawiac wrazenie ze tak bedzie, bo na razie to nie mozesz sobie poradzic z tak banalna sprawa jak kodowanie znakow, a to tylko pokazuje ze od profesjonalego serisu jestes jeszcze baaaaardzo daleko.
Wojna to choroba psychiczna rozprzestrzeniajaca sie jak epidemia
Strach nie ma sensu, Stary Ojciec już dawno napisał księgę twojego życia
Jak długo można patrzeć na teściową z przymrużeniem oka?
-aż się muszka zgra ze szczerbinką...
www.echoart.pl
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
extrastockphoto a wyobrazasz sobie ilosc przestrzeni dyskowej, ktora bedziesz potrzebowal ? np takie istock obecnie by pomiescic ilosc danych jakie ma potrzebuje 10TB przestrzeniNie wspomne o mozliwosciach lacza, ktore musi obsluzyc potezny ruch na serwerze...
No ............ a trzeba dodac ze - macierze dyskowe + dodatkowe (w arzie czego) + servery backup'owe z kolejnymi macierzami + dodatkowymi (NAS, SAN nie gra roli). Pozatym zeby dobrze chodzilo to raczej wszedzie (lokalnie) fibre channel. Mirroring, hot swap, i takie tam - no i na koniec trzeba sie zaopatrzyc w Tape library (nie jakis tam taki sobie naped tasmowy tylko jak juz cos to biblioteke aczkolwiek dzisijesze napedy jakos radza sobie z duzymi ilosciami danych). Dalej Tasmy - bedziesz chcial miec backup co najmniej miesieczny. Musi to byc backup ciagl - poniewaz ludize laduja fotki kilka na sekunde. (do tego blizniacza macierz - lub jakies rozwiazanie dyskowe i backup). Pozatym "dobrej klasy oprogramowanie od backupu (uwzgledniajac Open File Agent - wiekszosc ot potrafi). To tak slowem wstepu (nie chce sie zaczac rozpisywac o cluster'ach itp) a przegrywanie z CD nie ma sensu - ma dzialac online 24/24 (chyba ze maintenacne) poza tym DL/UL musi byc na niezlym poziomie (DOBRY ISP). Dalej, wpakowac i zarzadzac firewallami/routerami (i miec zawsze extra na wypadek zepsucia - chyba ze masz gdzies w DataCenter i oni gwarantuja), IDS .......................... (az chce mi sie stukac tyle rzeczy jest do zrobienia). Przestrzen dyskowa to nie wszystko - nie ma mowy w takich rozwiazaniach o IDE/S-ATA - musi byc SCSI (lub SAS) i najlepij jak zlacze Fibre channel - no i na koniec jakis zaawansowny system monitoringu calej infrastruktury - w razie czego ma wyslac maila/smsa pikac/buczec/bzyczec i przede wszystkim dzialac
Nie!!! - zobacz ile ADMINI maja roboty - tylko ONLINE - a jak cos sie stanie z CD/DVD podczas przesylki? a jak plytka "gowniana" i nie da sie skopiowac?Czy zatem bylibyście zainteresowani aby można było wysłać płytkę ze wszystimi Waszymi zdjęciami na adres poczty tradycyjnej aby admin mógł wgrać je na Wasze konta w celu dalszej obróbki/opisówki?
Web (czy to www/java/flash/ftp) jest "najwygodniejeszy" poniewaz jesli server dziala to "wrzucajacy" musi sie martwic o to zeby zdjecia dotarly do stocka a nie admin (dupe adminowi zawracac jakis kopiowaniem)
Ostatnio edytowane przez mor_feusz ; 20-11-2007 o 17:46
A ja widzę opcję wysłania zdjęć tradycyjną pocztą... ale tylko dla chętnych jako opcja.
Zawsze lepiej mieć taką możliwość (którą później męczy się admin, nie Ty), niż nie mieć.
Ale oczywiście transfer przez FTP jest musowy.