fotoaloja
dzidziuś został skonstruowany przy wykorzystaniu zwierzęcej części mojej natury , działającej na zasadzie instynktu, i zaręczam że nie przygotowywałem się do tego teoretycznie, a nawet nie wykonywałem żadnych rozgrzewających ćwiczeń gimnastycznych

Qbexus
dobry ten link co podałeś, jak to czytałem to przypomniał mi się Adam Słodowy, który robił wszystko z tego co, jak zapewniał, każdy ma pod ręką
widzę że dobry z Ciebie kombinator (w sensie pozytywnym) i to pewnie popłaca
doszedłem do wniosku ze skonstruuję sobie coś na kształt stołu z plexi na którym postawię namiot i w razie draki będzie go można doświetlać z dołu, taki stół to chyba szczyt moich możliwości manualnych i z pewnością niezła próba cierpliwości której brakuje mi do takiego majsterkowania, już sobie całość poukładałem w głowie teraz tylko (?!?) trzeba to zrobić

robgr85
nie no stary z tym wstawianiem lampy do namiotu to żartowałem :grin: domyślam się że mogłoby się to skończyć katastrofą poza tym pewnie wypełniłaby cały kadr, gdzieś widziałem fajny schemat oświetlania sceny przy portretach, tam sprawa jest o tyle prostsza że jest sporo miejsca na odpowiednie ustawienie światła, głównie tego na tło, namiot ma swoją ograniczoną przestrzeń, teraz już wiem że idealnie byłoby mieć trzy lampy, dwie z boków dają flash na przedmiot trzecia tak jak pisał Qbexus może błyskać na tło, jeszcze lepiej gdyby miały regulowaną moc, wtedy to już pełnia szczęścia, nie będę jednak już nic mieszał, jakoś poustawiam te graty które już mam, planuję uzyskać duże dochody ze stocków wtedy nakupuję sobie więcej gadżetów

przy okazji chciałbym poruszyć temat fotografowania ludzi na stocki, macie jakieś patenty na modelki / modelów? oczywiście chodzi o koszty z tym związane, pewnie zawodowcy (albo pseudo zawodowcy) winszują sobie niezłe stawki za godzinę pozowania, ktoś próbował już nagabywać jakieś młode studentki w tym niecnym celu? z jakim skutkiem?

pozdrawiam
Tomek