Strona 63 z 254 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573113163 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 621 do 630 z 2535

Wątek: Zarabianie na zdjeciach

Coś już napisał Awatar Hallgerd

Domyślnie

Z tym największym braniem przez pierwsze dni to jest prawda w odniesieniu do stocków opartych o subskrybcję, szczególnie shutterstock. Tam rzeczywiście większość dochodów tworzą nowe zdjęcia. Jednak jeśli jakieś ściągnie się wystarczająco dużo razy (kilkadziesiąt) to plasuje się wyżej w wysukiwaniu od najpopularniejszego i sprzedaje się ciągle. Moje niebieskie bombki, które sprzedawały się rewelacyjnie przez pierwszy tydzień (ładowałam przed świętami) sprzedają się dalej, mimo że to nie sezon. Na innych stockach efekt ten jest mniej odczuwalny lub prawie wcale.
    Pracuję na stockach ponad rok, i rzeczywiście najbardziej boję się o wyczerpanie pomysłów, na razie odpukać same mi się roją w głowie i tylko nie mam czasu na realizację wszystkich. W ostateczności można przeglądać najlepiej spzedające się i szukać inspiracji.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

dobre zdjęcia będą się sprzedawać. Nie ma innej opcji - nie zapominaj że ludzie ich szukający kożystają z wyszukiwarki, jeśli masz dobrze dobrane słowa kluczowe to osoba szukająca konkretnego zdjęcia ma duże szanse znaleźć właśnie twoje (bo wątpie że w bazie zawierającej 3mln zdjęć będzie szukać dwoma wyrazami kluczowymi, znacznie częściej będzie to kombinacja kilku/kilkunastu wyrazów).

Pozdrawiam,
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Domyślnie

Właśnie o tym pisałam, jak uda się zrobić zdjęcie-hit to będzie sie sprzedawało. Po prawie dwóch latach zauważyłam po prostu, że trochę inaczej wygląda struktura downloandów na stronach opartych o subskrypcję a inaczej na tych o pojedyńcze kredyty. Na tych pierwszych kupujący często ściągają zdjęcia niejako na zasadzie "a może się kiedyś przyda", żeby wyczerpać limit. Dlatego unikają ściągania starych zdjęć, bo przy dziesiątkach sztuk łatwo zapłacić dwa razy za to samo. Z wyszukiwarki korzystają kiedy szukają zdjęć do konkretnego projektu. Stąd część mojej sprzedaży tam to zdjęcia stare, widocznie komuś do czegoś potrzebna a część nowe, ściągane po kilka, kilkanaście razy dziennie przez pierwszy tydzień. Na stronach opartych o kredyt, zdjęcia ściągają się "równomiernie" nie ma tego efektu, że nowe sprzedają się lepiej.

Bywalec

Domyślnie

no mimo 'wątpliwości', które jak widzę już mi rozwialiście zrobiłam fotkę do paszportu, jutro pojutrze papiery złożę i kupiłam dwie lampy halogenowe
    przed chwilą wyłamałam w jednej fragment służący do manipulacji, bo jakoś badziewnie chyba zrobione to było, ale nie szkodzi, świeciła chyba będzie ta lampa, zobaczę potem
    ten stół beztlenowy, yyyyy, znaczy bezcieniowy sobie też zrobię chyba domowymi sposobami, namiot udziergam na szydełku, i heja, zarabiać miliony, rzucę wtedy pracę i niech się wszyscy ode mnie odchrzanią, zamknę się w mojej ciemni czy pracowni czy cokolwiek to będzie i już do końca życia będę zdrowa, bogata bogata bogata i szczęśliwa;D
    ech, pomarzyłam sobie, trzeba jednak iść i się uczyć robić te zdjęcia, pozdrawiam

p.s.
    czy stół bezcieniowy to wam się przydaje czy wystarcza dobry namiot?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

dobry namiot powinien wystarczyć. odnośnie halogenów - lepiej odłożyć pare złotych i kupić "żarówki błyskowe" czy jakoś tak... z tego co pamietam To Ty pisałaś że chcesz sobie jakiś nowy aparat kupić. Dużo wygodniej będzie Ci się fotki do stocków strzelało jeśli będzie można w nim ustawić ręcznie balans bieli, opcja 'custom white balance' naprawdę się przydaje.

Domyślnie

Ja mam kawał brystolu i jedną 580-tkę z teletransmiterem. Jako doświetlenie okno. Rok temu ośietlenie główne - okno - doświetlałam blendą wykonaną domowym sposobem lub nawet lampką wbudowaną. Jesienią kupuję drugą 580.Zasadniczo zaczynałam mając tylko 350 i tamrona. Potrzebne rzeczy dokupowałam już z zysków.

Bywalec

Domyślnie

żarówki błyskowe?

co to?

na razie kupiłam i tak za dużo, kiedy jeszcze nawet nic nie zarobiłam, hiehie, te lampy wzięłam w takiej damskiej wersji z kabelkiem i wtyczką, żebym nie musiała sama tego składać jak co niektórzy, więc były droższe niż te z linka poniżej:
    http://cyberfoto.pl/acyfrowe/t-75493.html

mam bibułę białą na początek i stare pożółkłe prześcieradło;D

nowy aparat?
    nie, na razie mnie nie stać, poza tym najpierw potrzebny mi lepszy komputer, bo żeby tak duże pliki (przy waszych i tak małe) obrobić na moim komputerze 866 MHz i 128 RAM, czy chociażby otworzyć jeden i zamknąć w byle jakim programie graficznym, to trzeba mieć anielską cierpliwość, wrrrr, marzy mi się szybszy sprzęt, chciałabym na niego zarobić ...

a zdjęcie np. policjanta stojącego tyłem wymaga podesłania jego zgody na piśmie?

a czy zdjęcie dowodu wystarczy czy to musi być zeskanowane?

może już była tu taka info, ale chyba przeoczyłam, albo nie było

fajne masz te kompozycje Hallegerd

my kobiety mamy takie pierdołki, a facety samoloty i sport

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotoaloja Zobacz posta
    żarówki błyskowe?

co to?
    na allegro wpisz "żarówka błyskowa" - takii jakby bardzo okrojony flash, który zasilasz jak żarówkę, wyzwalasz albo z kabla albo fleszem aparatu

nowy aparat?
    nie, na razie mnie nie stać, poza tym najpierw potrzebny mi lepszy komputer, bo żeby tak duże pliki (przy waszych i tak małe) obrobić na moim komputerze 866 MHz i 128 RAM, czy chociażby otworzyć jeden i zamknąć w byle jakim programie graficznym, to trzeba mieć anielską cierpliwość, wrrrr, marzy mi się szybszy sprzęt, chciałabym na niego zarobić ...
    to ktoś inny pisał o kupnie aparatu. pomyłka :P

a zdjęcie np. policjanta stojącego tyłem wymaga podesłania jego zgody na piśmie?

jak nie widać jego twarzy to 'model release' nie jest potrzebny

nie rozumiem w jakim kontekście pytasz o zdjęcie dowodu.

Pozdr,

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotoaloja Zobacz posta
    Zdjęcie może być

Domyślnie

Fotoaloja najlepiej najpierw spróbuj. Po co niepotrzebnie masz się wpędzać w koszty. Ja kupiłam aparat nie jako inwestycję tylko dla siebie, na stocki trafiłam przypadkiem i nie kupiłam ani żaróweczki, ani kawałeczka brystolu za 2 złote z pieniędzy zarobionych gdzie indziej. Moja koleżanka kupiła sprzęt, zrobiła parę zdjęć i uznała, że ten sposób zarabiania nie dla niej. Jak Ci się to spodoba, to zyski będą za parę miesięcy a wtedy kupisz sobie co chcesz ( i nowy komputer i aparat i wyposażenie studia)

A Twój scenariusz o rzucaniu pracy za rok, dwa całkem realny. Ja nie mam odwagi. Zawsze co etat to etat i w rezultacie ciągnę dwa
    Ostatnio edytowane przez Hallgerd ; 30-07-2007 o 20:32

Strona 63 z 254 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573113163 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów