Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2535

Wątek: Zarabianie na zdjeciach

Mieszany widok

Domyślnie

No to i ja zapytam kolegów o wycenę - bo fotografować potrafię, ale z cenami zawsze mam kłopot.

Fotografia słodyczy - produktów jest 6, każdy trzeba sfotografować - w wersji biedniejszej ot, bezcieniowo, po trzy kadry (z tym, że dwa produkty to błyszczące puszki), w wersji bogatszej (jeśli będzie ich stać) musiałbym zrobić lekką aranżację (zdjęcia na jakimś fajnym drewnianym stole/bambusowej macie/lnianym obrusie, plus lekkie dekoracje - typu ziarnka kawy/okruchy czekolady, kubek z gorącą czekoladą itd - do wymyślenia razem z klientem, jednak ogarnięcie tego po mojej stronie). To jedna rzecz, a druga to dla każdego z produktów po 1-2 klatki jak ktoś to zjada/pokazuje/ generalnie jakaś integracja między człowiekiem a produktem w fajnym miejscu.

Ile byście zawołali za każdą z tych opcji? Po odjęciu kosztów, bo te są po stronie klienta.

pozdrawiam,
    Przemek
    5D, 35, 50, 17-40, plecak analogów i potrzeba dokumentowania.
    www.przemyslawmatlag.com
    www.fb.com/przemyslawmatlagfotografia

Coś już napisał Awatar fotocoto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Miód Zobacz posta
    ...generalnie jakaś integracja między człowiekiem a produktem w fajnym miejscu.
    Ile byście zawołali za każdą z tych opcji? Po odjęciu kosztów, bo te są po stronie klienta.
    pozdrawiam,
    Przemek
    Ja bym proponował 300 zł za sesję + 100 zł za każde obrobione zdjęcie netto + wynagrodzenie dla modela w zależności od udzielonych praw do wizerunku. Oczywiście jeśli mają być to profesjonalne packshoty a zdjęć nie mniej niż 5. To uczciwa stawka, oczywiście mało realna dla zamawiającego (bo szwagier ma aparat i robi taniej).
    -^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^
    5D MK II, 70-200/2.8 IS USM, EF 24-70, 12-24 Sigma, 50/1.4, 580 + 430 EX i pocketwizzard Sigma i kilka drobiazgów

Początki nałogu
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotocoto Zobacz posta
    Ja bym proponował 300 zł za sesję + 100 zł za każde obrobione zdjęcie netto + wynagrodzenie dla modela w zależności od udzielonych praw do wizerunku. Oczywiście jeśli mają być to profesjonalne packshoty a zdjęć nie mniej niż 5. To uczciwa stawka, oczywiście mało realna dla zamawiającego (bo szwagier ma aparat i robi taniej).
    Zawsze znajdzie sie jakiś wujek, co zrobi taniej. imho 300,- za sesję to bardzo atrakcyjna stawka.
    Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Miód Zobacz posta
    No to i ja zapytam kolegów o wycenę - bo fotografować potrafię, ale z cenami zawsze mam kłopot.

Fotografia słodyczy - produktów jest 6, każdy trzeba sfotografować - w wersji biedniejszej ot, bezcieniowo, po trzy kadry (z tym, że dwa produkty to błyszczące puszki), w wersji bogatszej (jeśli będzie ich stać) musiałbym zrobić lekką aranżację (zdjęcia na jakimś fajnym drewnianym stole/bambusowej macie/lnianym obrusie, plus lekkie dekoracje - typu ziarnka kawy/okruchy czekolady, kubek z gorącą czekoladą itd - do wymyślenia razem z klientem, jednak ogarnięcie tego po mojej stronie). To jedna rzecz, a druga to dla każdego z produktów po 1-2 klatki jak ktoś to zjada/pokazuje/ generalnie jakaś integracja między człowiekiem a produktem w fajnym miejscu.

pozdrawiam,
    Przemek
    Ja bym policzył za same packshoty 200-300zł
    Dalej za sesję z modelami 600zł za samą sesję w tym wliczone jedno zdjęcie każdego produktu z modelką/modelem/modelami

Na zamawiającym spoczywają dodatkowe koszty:
    - wynajem modeli (raczej jedna modelka i jeden model - tak myślę, ew. 2 modelki) wraz z opłaceniem praw do wykorzystania wizerunku gdzie tam będzie chciał/potrzebował
    - wizażystka
    - stylistka
    - lokal
    - każde dodatkowe zdjęcie z modelem/modelką/modelami + 50zł-100zł/szt.

Modelki i miejsca wybieracie razem. Wizażystkę stylistkę to imho mógłbyś sam mu zaproponować ze 2-3 o jakoś tam zróżnicowanej cenie i by wybrał.
    IMHO uczciwie.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uprawnienia umieszczania postów