zastanawiam sie jak bedzie z synchronizacja takich dwoch lamp. rozumiem ze jedna moge podlaczyc wezykiem synch. do aparatu ale wtedy co z druga ?? Niby ma blysk zsynchronizowany przez fotocele, ale jak bede chcial jeszcze uzyc lampy na aparacie to mi blysk pomiarowy wszystko zepsuje
OK, myślę, że sie udało. Wysłałem skan paszportu do shuttera oraz 3 zdjęcia i skan do istocka.
Czekam na rozpatrzenie![]()
"Cóż piękniejszego nad niebo, które ogarnia wszystko, co piękne."
Mikołaj Kopernik
tom517 jak focisz z lampą w aparacie to pomiar robisz naciskając "*" (oczywiście manual) przy wciśniętym spuście do połowy potem jak dociśniesz to już go nie ma. A jak masz lampę zewnętrzną to pewnie można w niej wyłączyć.
Można tak, ale jak sterujesz zewnętrzną lampą i robisz np. dwoma żarówkami błyskowymi z fotocelami w stałych warunkach (np. namiot bezcieniowy) to jaki problem wysawić tez lampę w manual (zamiast eTTL) na minimalną moc (czy jaką tam potrzeba) - wtedy jest jeden błysk i wszsystko działa bez kombinacji
Pozdrawiam
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
w 380ex z 30D nie da sie lampy przelaczyc na manual (jedynie mozna w eTTL), chyba ze zyje w nieswiadomosci, kurcze w G3 moge z poziomu aparatu. Co do "*"
1. to jak mi blysnie z pomiarem to i lampki przez fotocele sie wyzwola ???
2. i jak mi zmierzy ilosc swiatla to z tym z lampek ??
3. jesli 1 na tak, to czy beda gotowe do blysku od wcisniecia "*" do zrobienia zdjecia ??
Dzieki Qbeuxus za ten tekst z dziura widma w swietlowkach, bo juz sie na nie nastawilem i bym pewnie zalowal jakbym kupil.
(moze to OT ale oswietlenie w stockach to podstawa)
oczywiście że błysną, poczekasz z 5 sekund i zrobisz zdjęcie ;]
350D
5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
:: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
:: Motywy wordpress
Pomiar światła nie ma w tym momencie znaczenia bo robisz na manual tylko lampa w aparacie się odpowiednio ustawi. Zresztą po co dopalać lampą z aparatu ?