Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2535

Wątek: Zarabianie na zdjeciach

Mieszany widok

pixelman
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotoaloja Zobacz posta
    wobec powyżej napisanego mam pytanie

odnośnie szumów
    mam aparat cyfrowy, nie lustrzanke (który notabene generuje dużo szumów)
    no i na dodatek nie mam możliwości zapisania ani przekonwertowania pliku na raw, chyba że potem w PS jest to możliwe, nie próbowałam szczerze mówiąc, pracuję do tej pory tak:

robię fotki
    wrzucam je do kompa w formacie .jpg
    potem wrzucam do noiseware i filtruję hurtowo, jak leci, a po odszumieniu zapisuję jako tif
    następnie wybrane fotki przerabiam za pomocą m.in krzywych itp. i zapisuję końcowy efekt w .jpg
    aby uzyskać białe tło prześwietlam fotki sporo
    zatem wygląda na to, że sporo mam działań sprzyjających szumom, to by tłumaczyło fakt, że czasem mi odrzucają fotki z powodu szumów, którch niby być nie powinno skoro odszumiałam w noiseware
    teraz się zastanawiam nad jednym:
    czy najpierw odszumiać fotki czy na koniec, po przerobieniu w PS?
    do tej pory najrpiew odszumiałam, potem krzywe itp. więc może zrobić odwrotnie
    hm
    co sądzicie
    Myślę że niepotrzebnie filtrujesz wszystko jak leci.
    Te filtry oprócz tego że wygładzają szumy, pozbawiają zdjęcia szczegółów (rozmydlają).
    Dlatego fotkę która nie potrzebuje filtrowania można trochę popsuć niechcący.
    Ja osobiście do każdej fotografii podchodzę indywidualnie.Czasem odszumiam tylko część fotografii np: niebo, gdzie szumy są czasem bardziej widoczne, lub tło. Ale oczywiście ta technika jest pracochłonna.
    No ale jeśli znasz swój aparat tak dobrze że wiesz na 100% że każde zdjęcie nadaje się do filtrowania, i zależy Ci na czasie, to też jest jakaś metoda.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pixelman Zobacz posta
    Myślę że niepotrzebnie filtrujesz wszystko jak leci.
    Te filtry oprócz tego że wygładzają szumy, pozbawiają zdjęcia szczegółów (rozmydlają).
    Dlatego fotkę która nie potrzebuje filtrowania można trochę popsuć niechcący.
    Ja osobiście do każdej fotografii podchodzę indywidualnie.Czasem odszumiam tylko część fotografii np: niebo, gdzie szumy są czasem bardziej widoczne, lub tło. Ale oczywiście ta technika jest pracochłonna.
    No ale jeśli znasz swój aparat tak dobrze że wiesz na 100% że każde zdjęcie nadaje się do filtrowania, i zależy Ci na czasie, to też jest jakaś metoda.
    e tam, dobry filtr usuwa szumy i wyostrza fotkę
    filtra należy używać z rozwagą i na końcu obróbki

pixelman
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartosz108 Zobacz posta
    e tam, dobry filtr usuwa szumy i wyostrza fotkę
    filtra należy używać z rozwagą i na końcu obróbki
    No cóż nie będe polemizował.Ja osobiście nie filtruje fotek które tego nie wymagają .Zresztą moja Minolta 7D słabo szumi.

Uprawnienia umieszczania postów