Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2535

Wątek: Zarabianie na zdjeciach

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

mam problem mianowicie jak ustawiacie custom WB? moje oświetlenie to halogen 500w i 430ex, ten halogen to raczej tylko po to żeby ogólnie było jaśniej bo świece nim przez styropian, jakoś nie mogę skontrolować cieni przy doświetleniu halogenem np. z dołu, a właśnie, jak ustawilibyście lampy mając do dyspozycji w/w pozycje?

Wracając do sedna Custom WB ustalacie przy włączonych wszystkich lampach, korekcji na 0 i już? U mnie efekty są lekko mówiąc średnie. Jeszcze tylko powiem że na lampie mam zazwyczaj korekcje koło 1,1/3 EV na +, jak przy takiej konfiguracji ustawić WB?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Cytat Zamieszczone przez cos okropnego
    Witam, czy moge liczyc na czyjąś pomoc ?
    nie kumam licencji na BigStockPhoto czy mógłby mi ktoś to rozszyfrować?
    Na pewno nie ma tam licencji która by pozwalała komuś wystawić Twoje zdjęcie na innym stocku, ja zaznaczam wszystkie, te licencje to np. możliwość nadruku na koszulkach, wykorzystanie w programach itd.
    350D

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alzail Zobacz posta
    mam problem mianowicie jak ustawiacie custom WB? moje oświetlenie to halogen 500w i 430ex, ten halogen to raczej tylko po to żeby ogólnie było jaśniej bo świece nim przez styropian, jakoś nie mogę skontrolować cieni przy doświetleniu halogenem np. z dołu, a właśnie, jak ustawilibyście lampy mając do dyspozycji w/w pozycje?

Wracając do sedna Custom WB ustalacie przy włączonych wszystkich lampach, korekcji na 0 i już? U mnie efekty są lekko mówiąc średnie. Jeszcze tylko powiem że na lampie mam zazwyczaj korekcje koło 1,1/3 EV na +, jak przy takiej konfiguracji ustawić WB?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
    Ja robie to troche "lopatologicznie" a wiec: mam laptopa, ktorego obudowa jest szara. W takich bezcieniowych warunkach robie zdjecie (czyli tak jak chcesz robic - powlaczaj te zarowki, ktore chcesz i jak chcesz) obudowy Poniewaz jest szara importuje moje zdjecia do Lightrooma (moze byc cokolwiekco uzywaz- DPP tez swietnie sie sprawuje). I teraz myk. Importuje 1 zdjecie (obudowy) klikam pipetka na Balans bieli - zapisuje ustawienia balansu i nazywam np powiedzmy Set1. Pykam zdjecia jak sie da i potem przy imporcie reszty zdjec jako akcje importu podaje SET1. Co mi to daje - jak sobie zaimportuje zdjecia to mam odrazu WB ustawiony OK i nie potrezebuje sie bawic (szkoda czau) .
    Metoda 2 (czasmi tak robie - bo tak - nie ma reguly dlaczego)
    Ten sam laptop - aparat na M +1/3EV (teraz bedzie 1/2 po przeczytraniu niesamowicei swietnego artykulu Janusza Body) i robie zdjecie obudowy tak zeby caly kadr mi wypelniala (oczywiscie manual focus - innaczej aparat "zglupieje) Robie zdjecie - potem wchodze do ustawin WB klikam na Custom - wybieram "szre zdjecie" potwierdzam "set" i koniec - nastepne kolejne zdjecie ma juz w sobie "WB z korekcja".
    To jest moja metoda - niekoniecznie oznacza ze jest dobra i tak musi byc. Z checia poczytam o innych.

Uprawnienia umieszczania postów