Routlaw od dwoch miesiecy Shutter rowno goni Istocka, zarobki ksztaltuja sie na podobnym poziomie
Dobry jest jeszcze Dreams, Fotolia i Stockxpert.
Routlaw od dwoch miesiecy Shutter rowno goni Istocka, zarobki ksztaltuja sie na podobnym poziomie
Dobry jest jeszcze Dreams, Fotolia i Stockxpert.
matka
((((()))))
Taki ogólny pesymizm panuje, a ja znam takich fotografów, którzy zarabiają bez problemu i to nieźle, a nie są tymi "czołowymi". (Choć tu przyznaję, ze znajomości są pomocne lub tzw. obycie). Ja pracowałam dla hotelu robiąc zdjęcia jedzenia przez 3 lata dopóki nie wyjechałam za granicę, a i tutaj udało mi się znaleźć zlecenie i mam nadzieję, ze będzie ich więcej. Co do stocków to mam taką opinię (jestem na fotolii i trochę się sprzedało, a nie jestem tam długo): I tak robiłabym zdjęcia; bo to lubię. Robię je praktycznie codziennie dla przyjemności. Mozliwe, ze części z nich nie sprzedam z prawami i po dobrej cenie, to co, mają w domu lezeć? (A raczej zawalać mi komp.)
Routlaw, pozdrówki:-)
Witam, możecie mi powiedzieć na czym polega takie sprzedawanie fotek dokładnie?? z waszych wypowiedzi zrozumieałem że można spokojnie sprzedawać fotki na kilku serwisach i nie ma to wpływu na prawa autorskie czy coś
jestem ciekaw kto kupuje takie fotki??--np ciastek?;]
można wysyłać wszelakie zdjecia-przyroda, ludzie wszystko taq?
wystarczy się zalogowa wysłać(poczekać aż fotki zostaną/lub nie przyjęte) i tyle??;D
pozdrowionka
Czy prawa autorskie są żeczywiście niezbywalne?? możemy to samo zdjecie sprzedawać kilka razy?? np, w przyszłości do jakiejś gazety?;]
Można oczywiście sprzedawać to samo zdjęcie kilkakrotnie, w kilku stockach i potem do gazety, chyba że zaznaczysz opcję (jest taka np. na dreamstime) sprzedaży praw, ale wtedy sam ustalasz cenę - minimum chyba 350$.
A sprzedaż polega dokładnie na zalogowaniu się, wysłaniu zdjęć i czekaniu na akceptację. Mój mąż też nie chciał wierzyć, że z tego mogą być pieniądze "bo przecież każdy by tak mógł" i dokładnie każdy może. Wystarczy aparat,komputer i w miarę szybkie łącze.
Ostatnio edytowane przez Hallgerd ; 19-10-2006 o 19:19
i wysyłą się oryginały prawda??<--muszę zapytać dla pewności;]
Nie bardzo rozumiem pytanie. Chodzi o zdjęcie - zrzut z aparatu?? - Wysyłasz zdjęcie jakie chcesz, może być obrobione w PS, nawet bardzo, nawet sprowadzone do grafiki. Możesz wysłać zupełnie nie ruszane. Musi być dobrej jakości, bo w przeciwnym razie zostanie odrzucone. Wysyłasz plik , ale przecież zostaje Ci on też na Twoim komputerze, ten sam plik wysyłasz do innej agencji lub do gazety, gdzie chcesz.
Tylko, kiedy uda Ci się sprzedać prawa do zdjęcia za cenę przez Ciebie ustaloną (niektórzy ustalają sobie nawet 1000$), masz obowiązek wycofać je z innych stocków i nie wolno Ci go już nigdzie sprzedawać.
Własnie sie zarejestrowałem na istocku. wysłałem 3 fotki i teraz maja mi napisać w ciagu 2 tygodni czy jest OK czy nie. Procedura dostania sie tam jest ciut skomplikowana
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
witam? jak to jest?
rejestrujesz sie i jak wyslac zdjecia?
pawel.graphite@op.pl
5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
:: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
:: Motywy wordpress