-
Witam po raz kolejny 
Znalazłem się pierwszy raz w takiej sytuacji, więc pozwolę sobie zapytać na forum, co powinienem zrobić.
Robiłem relację fotograficzną z KJSu (rajd). Po wszystkim dostałem informację od organizatora, że potrzebowałby zdjęcia z widocznym logo sponsora i czy mogę mu takie zdjęcia podesłać. Zrobiłem miniaturki, poinformowałem o cenie (15zł/sztukę) i napisałem, żeby odpisał , które zdjęcia mu się podobają, to załatwimy sprawę od strony finansowej i wyślę my high-res. Oczywiście po mailu, gdzie wysłałem miniatury cisza.
Któregoś dnia tknęło mnie fotograficzne przeczucie i wszedłem na stronę sponsora imprezy, a tam co? Oczywiście - moje zdjęcia, bez podpisu, bez logo, bez jakiejkolwiek informacji, kto zdjęcia wykonał. Wszystko sobie zabezpieczyłem, zrobiłem zarówno screeny, jak i pobrałem całą stronę na dysk komputera. Napisałem maila do organizatora ze srogim opie***lem i napisałem, że w takim wypadku cena 15zł/sztukę jest już nieaktualna i podałem najniższą cenę z cennika zpafu, czyli 100zł/zdjęcie.
Pytanie do Was: co zrobić, jeżeli delikwent nie zapłaci, a wykorzystał na stronie 11 zdjęć mojego autorstwa? Pozdrawiam i liczę na pomoc z Waszej strony.
Uprawnienia umieszczania postów