coś w tym jest.
coś w tym jest.
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
Wbrew pozorom aż takie proste to nie jest, samo posiadanie aparatu nie powoduje że jest się fotografem...
Kilka moich zdjęć: http://www.fotoik.pl/index.php?akcja=autor&rid=2951
Moja galeria: http://laur.ovh.org/
ocywiście
jednakze stawiam orzechy przeciw dolarom ( a ostatnio podrozały !! ) że w watku który przytoczyłem za 2 tygodnie od dziś jego złozyciel będzie robił foty które będą zadowalające dla jego potrzeb. zakładająć że parcie forumowiczów na dzielenie sie wiedzą będzie się utrzymywac tak jak do tej pory.
a będzie na pewno - zbyt długo przeglądam fora żeby uwierzyć ze zmaleje
Przepraszam za założenie nowego wątku ale tego nie znalazłem wcześniej...
a więc do rzeczy:
Wiem, że temat poruszany wiele razy i ciężko to oszacować bo każde zlecenie jest inne,
ale mam z tym niemały problem, który wynika prawdopodobnie z małego doświadczenia zarobkowego w tej dziedzinie...
do tej pory robiłem wiele fotografii za darmo (za przysłowiowe piwo) itd.
Dostałem teraz zlecenie na sfotografowanie centrum sportowego (wnętrza) jak również personelu.
Wszystkie zdjęcia mają zostać wykorzystane na potrzeby strony WWW i ewentualnych ulotek.
Nie wiem czy ktoś zechce się podzielić własną stawką, ale jakieś widełki byłyby mile widziane...
Nie chce za darmo wychodzić z domu, ani podawać abstrakcyjnych cen nie adekwatnych do polskich realiów...
Zlecenie raczej proste, bez fajerwerków i zajmie z dojazdami kilka godzin.
Nie wiem czy liczyć za każde osobne zdjęcie czy traktować to jako całość...
Jak pracujecie? Macie jakąś określoną stawkę za powiedzmy jedno zdjęcie reklamowe,
która się zmienia od wielkości zlecenia? czy jak?
Najlepiej powiedzcie mi za ile mi zrobicie takie zdjęcia i już może być na priva
Generalnie potrzebuję jakiegoś potwierdzenia od ludu, że stawka którą sobie wymyśliłem jest realna itd![]()
Canon 40D + 17-40L + C50/1.4 + 430EX + HOYA HMC
Canon G5 + jakies filtry + duży plastikowy statyw
HAMA DEFENDER 200
Witam
Chciałby wypłacić pieniążki z istockphoto mam konto money bookers ale nie wiem co mam wpisać w żądaniu zapłaty (konto wypłaty honorarium ) czy to jest mój mail który podałem przy rejestracji do money bookers czy numer ID.
Canon 350D+Grip; EF-S 18-55; Tamron 17-50 f2.8; Speedlite 580 EX; SanDisk 1GB; SanDisk 2GB II; UV Marumi; Hoya HMC Super 77mm; Canon 16-35 f2.8 L II; Canon 70-200 2.8 L ; UV B+W F-PRO 77mm;http://picasaweb.google.pl/thiel.andrzej
... potem kupi fotoszopa przeczyta ze dwie książki, sam to wszystko poobrabia, poczyści, przeskaluje ... a w międzyczasie ten sklep internetowy będzie mu się kręcił samjeśli zleceniodawca usłyszy 9 000 zł za foty, to wejdzie na allegro, kupi 450 D z kitem, założy taki watek http://canon-board.info/showthread.php?t=40276 i uwierz mi że forumowicze stana wręcz na głowie żeby wytłumaczyć mu jak ma zrobic poprawne foty
to jest 900 zdjęć, sama obróbka zajmuje masę czasu. Ja wiem ze najwięcej jest takich co to wszystko będą sobie sami robić, ale taki klient nie będzie w stanie zapłacić nawet połowy tej ceny, więc albo jest realistą i zamawia zdjęcia etapami w mniejszych paczkach, albo dopiero raczkuje i porywa się z motyką na słońce i warto żeby ktoś sprowadził go na ziemię, albo jest klasycznym przypadkiem gównozjada* - a takiego trzeba omijać z daleka bo na nim nigdy się nie zarobi.
wiem ze trudno za taką kasę sprzedać foty, ale jak ktoś lubi uprawiać sztukę dla sztuki to jego sprawa, osobiście wolałbym nie wziąć takiego zlecenia niż robić go za 1000 zł
* patrz tutaj
pozdrawiam
Tomek
Witam,
mam pytanie związane z podpisywaniem Model Release na potrzeby microstocków. Parę lat temu porobiłem kilka ciekawych sesji studyjnych i wtedy podpisywałem "umowy" z modelkami gdzie była mowa tylko o umieszczaniu tych fotek na własny użytek (ew. promowaniu mnie/modelki ale nie zarabianiu na tych konkretnych zdjęciach).
Czy jeśli dogadam się z daną modelką i zgodzi się na podpisanie MR teraz (z np. dzisiejszą datą) to obejmie to bez problemu także fotki zrobione te parę lat wstecz?
pozdrawiam,
RP
W MR zaznaczasz date realizacji sesji, wiec nie bedzie problemu. Tak na prawde potrzebujesz takiej zgodny przy kazdej sesji z dana modelka. W rzeczywistosci jednak przymykane jest na to czesto oko ...
Nie wiem czy tu mozna sie pytac o wycene fotek.
Mianowicie org koncertu chcac odemnie kupic 18szt fotek ( 900x600 ) na strone www Natalii Lesz , na wylacznosc , do uzytku poki co tylko na strone. Tabele zpafu widzialem ale moze ktos moglby zasugerowac ile mozna wolac realnie bo tamta kwota wydaje mi sie troche przesadzona ;]
no comment...
oczywiście, na początek możesz zaśpiewać nawet 1.5-2 raza więcej (i powiedzieć że cena do negocjacji) - jak się oraganizator trochę potarguje to nawet będzie zadowolony że udało mu się zejść od nawet 50% tego co chciałeś na początku. Oni mają pieniądze. Cały urok polega na tym, aby nie zbić poniżej cennika zpaf'u
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...