Jak zwykle temat filozoficzny - twoja cena niech bedzie proporcjonalna do Twojego doswiadczenia i portfolio. Jeden wezmie 20k, drugi 500zl i jeszcze po raczkach bedzie calowac.
Wiec sam sie chyba musisz wycenic![]()
Jak zwykle temat filozoficzny - twoja cena niech bedzie proporcjonalna do Twojego doswiadczenia i portfolio. Jeden wezmie 20k, drugi 500zl i jeszcze po raczkach bedzie calowac.
Wiec sam sie chyba musisz wycenic![]()
Przypomnij sobie jaki sprzęt chciałeś dokupić przed pojawieniem się tej oferty i powiedz cenę która pozwoli Ci iść prosto do sklepu ;P
Witam.
Otoz mam podobny problem jak przedpiscy (?). Mianowicie, od jakiegos czasu realizuje takie male zleconko. Zdjecia wykorzystane beda w sklepie internetowym ( rozmiar 650px po dluzszym boku) pewnej firmy mojego znajomego. W sumie jest ich ok 900 sztuk. Tu zaczyna sie problem gdyz wogole nie mam pojecia jaka stawke ustalic. Liczyc od zdjecia czy ogolnie?
Z jednej strony chce zarobic jak najwiecej z drugiej zas nie chce wycenic mojej "tworczosci" zbyt wysoko, gdyz jak mowilem jest to firma mojego znajomego.
Kiedys czytalem na forum temat, gdzie ktos mial podobny dylemat tylko on bodajze robil zdjecia dla jakiejs firmy produkujacej nakretki. Niestety teraz nie moge odnalezc
ps. przepraszam za brak polskich znakow.
no to co że firma znajomego? (moja żona robi czasem paznokcie koleżankom - a że jest po paru kursach, materiały kosztują itp. to kasę bierze normalną - lekka zniżka tylu 10%)
jakie to zdjęcia (czego?), czego używałeś (namiot bezcieniowy, lampy dodatkowe itp? ), ile Ci to zajęło - napisz parę szczegółów więcej - poza tym to trochę dziwne że po wykonaniu zlecenia zastanawiasz się nad ceną..
Ja bym albo liczył tak że około 10 zł za zdjęcie (jak to jakieś packshoty w namiocie) albo od godziny - jakieś 120-150zł za godzinę.. i na koniec 10% zniżki dla znajomego..
Pozdrawiam
Artur
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Robilem zdjecia dart'som. W sumie realizowalem to przez 3 tyg, ale codziennie do ok 16 mam szkole wiec tak ok 5-6 h dziennie. Jako oswietlenie uzywalem jeden octabox, parasolka i lampa przeswietlajaca tlo.
W sumie myslalem nad czyms w okolicach 4-5 zl/szt
Zakłądam że "dart'sy" to coś związanego z rzutkami do tarczy itp. bo w sumie z niczym się to mi nie kojarzy.. ale raczej z tego co piszesz to dosyć powtarzalne bez specjalnej napinki - typu powiesić/postawić - zdjęcie - kontrola na wyświetlaczu - zdjąć - następne.. to cena którą podałeś to uczciwe pieniądze - licząc czy stawką godzinową na poziomie 50 zł/h albo 5 zł za zdjęcie wyjdą ceny rzędu 4000-5000 i to jest ok.. (licząc inaczej - za wynajęcie studia zapłaciłbyś około 35-50zł za godzinę plus robocizna czyli pieniądze przyzwoite) - zresztą licząc godziny to wychodzi tyle co byś miesiąc na etacie robił - czyli to uczciwa pensja.. jeszcze kwestia czy te 4-5 zł (ja bym brał 5
) to netto czy brutto czy bez kwitów do ręki czy na jakąś umowę o dzieło itp. (czyli czy tyle ci zostanie czy jeszcze jakieś podatki itp.).. ale jakby ci wyszło tyle "na rękę" to będzie chyba ok, sprzęt i czas też kosztują (i nie daj sobie wmówić że jak na twój wiek to za dużo chcesz kasy bo to nie ma znaczenia - liczy się tylko czy zdjęcia są ok)
Ostatnio edytowane przez arturs ; 17-10-2008 o 21:08
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
O taka odpowiedz wlasnie mi chodzilo. Naprawde serdecznie dziekuje![]()
Co oznacza na SS sprzedaż zdjęcia "on demand" za 1.88$? Czym to się różni od zwykłej sprzedaży za 0.25$?
To taki nowy rodzaj subskrypcji na SS, wieksza kaska
ShutterStock na żądanie
jestem z całych sił za dobrymi zarobkami dla fotografów, ale taka stwka to sznur na własną szyje. niestey
jeśli zleceniodawca usłyszy 9 000 zł za foty, to wejdzie na allegro, kupi 450 D z kitem, założy taki watek http://canon-board.info/showthread.php?t=40276 i uwierz mi że forumowicze stana wręcz na głowie żeby wytłumaczyć mu jak ma zrobic poprawne foty
choćby po sesji wyrzucił aparat na śmietnik ni jak nie wychodzi mi inaczej jak to że zaoszczędził 7 500 zł
A tak wogóle to ... cześć :-D