Strona 214 z 254 PierwszyPierwszy ... 114164204212213214215216224 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 131 do 2 140 z 2535

Wątek: Zarabianie na zdjeciach

Bywalec Awatar brzoza
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wizja Zobacz posta
    Licencja na kilka lat, nie na wyłączność, będą tylko na www. Teraz znalazłem - firma to palarnie kawy z kapitałem zakł. 50.000zł
    Ja bym nie schodził poniżej 100 zł/zdjęcie (minimum) - choć tu tak naprawdę trzeba trafić w klienta - jeden łyknie i ucieszy się że "cena jest spoko", inny zacznie marudzić, bo "on myślał raczej o 10 zł za sztukę". Dlatego oceń czy siedziba jest reprezentacyjna, czy traktują Cię jako partnera w biznesie, czy raczej na zasadzie "dawaj zdjęcia i spadaj".

Sam ostatnio miałem ciężki orzech do zgryzienia: wycena jednego zdjecia do wykorzystania w reklamie TV (wmontowane w kadr). Miałem z tym nie lada kłopot, ale po wybadaniu sprawy, udało się trafic idealnie :-)

Pozdr.

Domyślnie

IMHO 200 zl (netto) jest już naprawdę dolną granicą cenową. Lepiej zacząć od wyższej stawki (tak jak mówi Brzoza, wybadać firmę na ile ją stać) i ewentualnie dać im małą zniżkę, niż zgodzić się na jakąś śmieszną stawkę i mieć później opinię "fotografującego za frajer". Oczywiście cena musi być też adekwatna do jakości zdjęć

pozdrawiam,
    Front Side Studio

www.fs-studio.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kogut Zobacz posta
    W tym wypadku rozdzielczość nie ma wpływu na cenę (nie mówię tu o wykorzystywaniu do zlecenia średniego/wielkiego formatu - trochę inna bajka ) Robisz zdjęcie, które kosztuje Cię określoną ilość czasu, pieniędzy, umiejętności i sprzętu, więc jedno kliknięcie w szopie nie zmienia jego wartości. Możesz im przesłać w pełnej rozdzielczości i sami sobie je zmniejszą..

pozdrawiam,
    błąd i to duży - rozdzielczość ma bardzo znaczący wpływ na cenę - oddanie zdjęcia 600x800 px blokuje jego uzycie do poligrafii - także zasada im większe zdjęcie tym więcej kosztuje w pełni funcjonuje - najwięcej się teraz płaci za zjęcia 40 mln px do wykorzystania na billboardach
    EOS 40D, 17-85 IS USM, SIGMA APO 70-300 M, 50 1,8, 580 EX II, Manfrotto 804RC2

ZEBRA FOTO TEAM

Bywalec Awatar brzoza
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kieza Zobacz posta
    oddanie zdjęcia 600x800 px blokuje jego uzycie do poligrafii
    Ha, a mnie się wydawało, że sprzedając licencję na zdjęcia, określa się również pola eksploatacji, stąd sprzedając na www, licencjobiorca nie ma prawa wykorzystać go np. w druku... :-)
    Oczywiście wszystko zalezy od umowy i sprecyzowania jej warunków.

także zasada im większe zdjęcie tym więcej kosztuje w pełni funcjonuje - najwięcej się teraz płaci za zjęcia 40 mln px do wykorzystania na billboardach
    Ciekawa hipoteza, po pierwsze pierwsze słyszę żeby akurat to pole eksploatacji było najdroższe. Po drugie po co zdjęcie 40mpx to czegoś co idzie do druku przeważnie w 50 do 72 dpi?? Ja np. ostatnio sprzedałem do druku wielkoformatowego (billboard właśnie) zdjęcie z aparatu 6mpix (szło z minimalnym kadrowaniem) i było w sam raz.

Pozdr.

Domyślnie

błąd i to duży - rozdzielczość ma bardzo znaczący wpływ na cenę - oddanie zdjęcia 600x800 px blokuje jego uzycie do poligrafii - także zasada im większe zdjęcie tym więcej kosztuje w pełni funcjonuje - najwięcej się teraz płaci za zjęcia 40 mln px do wykorzystania na billboardach
    Nieśmiało proponuję, żebyś przeczytał mój post jeszcze raz, w szczególności:
    W tym wypadku rozdzielczość nie ma wpływu na cenę (nie mówię tu o wykorzystywaniu do zlecenia średniego/wielkiego formatu - trochę inna bajka )
    Z góry zakładając, że kolega nie robił tych zdjąć komórką..

Ps.
    najwięcej się teraz płaci za zjęcia 40 mln px do wykorzystania na billboardach
    na prawdę ciekawa hipoteza.. :-?
    Ostatnio edytowane przez kogut ; 23-09-2008 o 01:58
    Front Side Studio

www.fs-studio.pl

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brzoza Zobacz posta
    Ciekawa hipoteza, po pierwsze pierwsze słyszę żeby akurat to pole eksploatacji było najdroższe. Po drugie po co zdjęcie 40mpx to czegoś co idzie do druku przeważnie w 50 do 72 dpi?? Ja np. ostatnio sprzedałem do druku wielkoformatowego (billboard właśnie) zdjęcie z aparatu 6mpix (szło z minimalnym kadrowaniem) i było w sam raz.
    Pozdr.
    Nie mam w tym temacie wielkiego doświadczenia, ale tan na chłopski rozum, jeżeli drukujesz coś w 50dpi to żeby mieć billboard 2.5m x 2.5m to potrzebujesz plik 5000x5000. Więc chyba wielkość ma znaczenie ;P

Bywalec Awatar brzoza
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wizja Zobacz posta
    Dlatego też pytam, bo nie chcę psuć rynku
    Jeszcze jedna sprawa: chodzi o tematykę zdjęć. Jeśli Twoje zdjęcia są oryginalne (lokalizacja, obiekty, wykonanie), na pewno można startować od wyższej stawki. Jeśli natomiast podobne można na stocku kupić za dolara (i licencjobiorca na Twoje nieszczęście o tym wie), będzie Ci trudno wynegocjować większą stawkę.

Cytat Zamieszczone przez gonzo44 Zobacz posta
    Więc chyba wielkość ma znaczenie ;P
    Owszem ma, ale bez przesady. Te "40 mpix" na billboard to absurd, podobnież jak to, że "za billboardy" są największe stawki. Po pierwsze dlatego, że jak pisałem wyżej, drukuje się je zwykle w ~50 dpi, po drugie nie ogląda się ich z 20 centymetrów, tylko z kilku -kilkunastu -kilkudziesięciu metrów. I mówię to zarówno jako osoba, która kiedyś co nieco sprzedała na wielki format, jak i jako (dawniejszymi czasy) DTP-owiec, które podobne rzeczy wielkoformatowe czasem puszczał do druku.

Pozdr.

Bywalec Awatar wizja
    Miasto
    poznań

Domyślnie

Wielkie dzięki za wszystkie wypowiedzi w mojej sprawie - jestem coraz bliżej podjęcia decyzji o stawce
    konwertyta... Strzelecki.org / Margin.es
    "Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin

Exclamation wycena usługi-proszę o pomoc

Witam serdecznie - otrzymałem zapytanie odnośnie zlecenia i tak ono wygląda:
    wykonanie niestepujących sesji zdjęciowych (proszę o podanie ceny jednostkowej):
    - zdjęcia z modelem na neutralnym tle
    - zdjęcia aranżowanego akcesoriów meblowych
    - zdjęcia technicznego typu packshot

Czy moglibyście mniej więcej oszacować kwotę danego zlecenia?
    Pozdrawiam

Domyślnie

ja bym wziął minimum 1500zł :-P ale to ja
    Pkt 8 regulaminu forum

Strona 214 z 254 PierwszyPierwszy ... 114164204212213214215216224 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów