Strona 213 z 244 PierwszyPierwszy ... 113163203211212213214215223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 121 do 2 130 z 2535

Wątek: Zarabianie na zdjeciach

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Nie do konca rozumiem co w Twoim przypadku ma stanowic przychody?
    Jezeli chcesz swiadczyc uslugi poza etatem, to jak chcesz je rozliczac? Jakas umowa, czy faktura, czy tylko chcesz wykazywac dodatkowy dochod ze stockow? Jezeli chcesz to fakturowac to musisz miec dzialalnosc, a wtedy placisz z dzialalnosci tylko skladke zdrowotna (obecnie 224,24zl). Oprocz tego zyskujesz prawo do prowadzenia kpir, czyli mozesz rozliczac koszty prowadzenia dzialanosci (w uproszczeniu na zakupie zyskujesz - 22% z vat i 19% z dochodu.)
    Pozdrawiam
    Leloo

Sun
    Guest

Domyślnie

No właśnie chodzi o dodatkowy dochód ze stocków i chcę tylko wiedzieć jakby to wyglądało bez DG. Podobno faktura VAT nie jest potrzebna bo tak naprawdę nie ma komu jej wystawić, ponieważ osoby, które kupują zdjęcia stockowe są anonimowe w pewnym sensie i jeżeli dobrze rozumiem to każdej osobie musiałbym taką fakturę wystawić, no chyba, że firmie gdzie moje zdjęcia są umieszczane... chyba.:P

Jestem totalnie zakręcony w tym temacie Niby proste, ale..

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Kto Ci płaci za te stocki ?
    Pozdrawiam
    Leloo

Sun
    Guest

Domyślnie

Za każdy download zdjęcia jest wypłacana niewielka kwota na PayPal ze strony na której są zdjęcia do sprzedaży. Nie mam jeszcze konta na żadnym stocku ale przeczytałem te 200 stron i na podstawie wypowiedzi innych wnioskuję. Daltego zanim założę tam konto chciałem dowiedzieć się jak to jest z tymi podatkami itp. Niektórzy nie prowadzą DG tylko są osobami fizycznymi i płacą podatek 18-19% od dochodu ze stocków do US i tylko tyle wiem.
    Nie wiem, może przepisy się na 2009 rok zmieniły

Uzależniony

Domyślnie

żeś sie obudził. jak sam zauważyłeś trafnie mamy 2009 rok. na stocki trzeba było uderzac 3-4 lata temu. teraz jest bardzo cieżko. no chyba że cierpisz na nadmiar talentu i każde Twoje zdjęcie to reklamowy top hit. to wtedy warto próbować.
    W/g mnie skoro myślisz o DG to swoje wysiłki raczej skieruj na dotacje UE , wyposazysz z tego dobre studio , kupisz niezawodny sprzęt. i wtedy nawet jeśli stocki nie wypalą /a prawdopodobnie tak bedzie/ to i tak masz gotowy foto biznes a stockami zawsze możesz sie zając w wolnej od zleceń chwili. tym bardziej jesli bedziesz miał dobre studio to i o "stockowe" hity bedzie łatwiej bo możliwości o niebo większe.

Reasumując. zacznij od dotacji UE a potem sam zdecydujesz w która stronę pchnąć biznes.

co do podatków. żeby nie było zbyt prosto stocki idą w kierunku przymuszenia fotoagrafów także do wypełniania amerykańskiego PIT i opłacania częsci podatków w USA. żeby skomplikować sprawę te operacje bedą dotyczyły zakupu zdjęć tylko przez klientów z USA . aby spełnić te wymogi bedzie prawdopodobnie konieczne uzyskanie amerykańskiego NIPu tzw ITIN. najbliższe tyg pokażą co z tego wyniknie ,ale pewne jest że opłacanie podatków w PL niewystarczy

Sun
    Guest

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź. Tak właśnie myślałem, że teraz z tym będzie lipa, a nawet myślałem o dotacjach z UE w razie DG, no ale zobaczymy :-?
    Mało im podatków, echhh:-x

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Mam pytanie odnośnie Alamy. Co trzeba zrobić aby zdjęcia z jednej serii w wynikach wyszukiwania pojawiały się jako link "more (X)" gdzie X to ilość zdjęć o podobnej tematyce?

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

z newslettera 'świat obrazu'

http://www.swiatobrazu.pl/wzory_umow...fotografa.html

osobiście przydałaby mi się taka płytka, żeby jak coś 'już teraz zaraz' mieć wzór umowy, ale byłaby mi zbyt rzadko potrzebna [o ile w ogóle] żeby wydawać 69zł..
    może innym się przydać a może są gdzieś w sieci, w miarę kompetentne, wzory takich umów?..

in film we trust

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Można zrobić listę i zrzutę, a następnie osoba która zakupi - wysyła reszcie

mac22
    Guest

Domyślnie

Witam, mam takie pytanie.

Mam możliwość wykonania trochę fotek w przedszkolu (dzieciaki). Niestety nie wiem jak to załatwić od strony formalnej (podatki, umowy itp?)

Myślałem o umowie o dzieło z przedszkolem, ale właśnie do końca nie wiem jak by to miało wyglądać. Kto ma zapłacić podatek itd. ?

Może ktoś z Was podrzucił by taką przykładową umowę o dzieło?

Muszę przygotować jakoś ofertkę i chciałbym czarno na białym przedstawić cenę, żeby potem się np. nie okazało ze muszę jeszcze 22% podatku zapłacić z i tak niewielkiego zarobku

Strona 213 z 244 PierwszyPierwszy ... 113163203211212213214215223 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów