Od paru dni wszedłem do Shutterstocka i po wgraniu na początku 30 zdjęć zaciekawił mnie jeden fakt. Otóż od pierwszych dni, stale mam 2 DL na dzień przy subskrycji i nie mnie, ni wiecej. Ciekawi mnie to, bo na pewno nie jest to przypadek...
Od paru dni wszedłem do Shutterstocka i po wgraniu na początku 30 zdjęć zaciekawił mnie jeden fakt. Otóż od pierwszych dni, stale mam 2 DL na dzień przy subskrycji i nie mnie, ni wiecej. Ciekawi mnie to, bo na pewno nie jest to przypadek...
Regulamin pkt 8
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
ostatnio co chwile ktoś pyta mnie czy bym wybrał się z nim na sesje i mam problem, nie wiem co mówić lub pisać na pytanie "za ile ? ". Nigdy zdjęć za pieniądze nie robiłem, kilka takich propozycji już odrzuciłem, ale coraz częściej dostaję oferty robienia zdjęć za kasę, więc chyba można skorzystać i dorobić kilka groszy i odkładać na nowe szkiełko. Macie jakieś propozycje ile można za taką sesje zażyczyć kasy ? Fotki zawsze będę robił w plenerze - brak sprzętu by próbować robić fotki w domu.
Witam po dłuugiej nieobecności
Interesuje mnie wasze zdanie. Powiedzmy, że podróżujecie, robicie zdjęcia... jakaś średnio-duża firma chce od Was kupić 20 zdjęć (72dpi), żeby zmodyfikować swoją stronę WWW. Czy 20zł/szt jest w porządku?
Pozdrawiam!
konwertyta... Strzelecki.org / Margin.es
"Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin
Przede wszystkim zależy od tego na jak długo licencja, czy na wyłączność i czy będą wykorzystywane także na innych polach eksploatacji... ponadto jeśli agencja "średnio-duża" to ja bym jednak wyceniał deczko więcej...
Pozdr.
Zapomniałeś chyba o jednym "0"200 zł za takie zdjęcie to naprawdę nie jest wygórowana cena, zwłaszcza, jeżeli jest to większa firma (niektórzy stwierdzili by nawet, że jest to śmiesznie niska suma i psucie rynku
)
Szanujmy naszą pracę![]()
Pozdrawiam,
Licencja na kilka lat, nie na wyłączność, będą tylko na www. Teraz znalazłem - firma to palarnie kawy z kapitałem zakł. 50.000zł
Dlatego też pytam, bo nie chcę psuć rynkuW zasadzie wydawało mi się, że jeśli bym im sprzedał w 300dpi i to na wielu polach eksploatacji to mógłbym wołać te 150-200zł/szt, ale 72dpi tylko na www to nie wiem czy nie dużo.
Dzięki za sugestie, podpowiedzcie coś jeszcze![]()
"Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin
Operowanie dpi (dots per int) nie specjalnie ma sens jeżeli zdjęcia przekazujesz w formie cyfrowej. Liczy się jedynie rozdzielczość w pikselach.
A w odpowiedzi na pytanie zasadnicze, polecam zacząć od sugerowanej taryfy przez ZPAF. Zawsze jest to jakaś "podkładka" gdy nabywca zacznie marudzić, że drogo.
oryginalnie z puszki dostaję 300ppi, 3872x2592 - jak zrobię z tego 72ppi to mam 929x622 (i mam nadzieję, że o to chodziło nabywcy,a nie o dpi, co tak prosto przejąłem w pytaniu) Jakby nie było, to z rozmowy wynika, że nabywcy chodzi o mniejszą rozdzielczość.
no i właśnie jakoś nie znalazłem kategorii, która pasowałaby mi pod "zdjęcia dla www" w mniejszej rozdzielczości![]()
Ostatnio edytowane przez wizja ; 22-09-2008 o 20:03
W tym wypadku rozdzielczość nie ma wpływu na cenę (nie mówię tu o wykorzystywaniu do zlecenia średniego/wielkiego formatu - trochę inna bajka) Robisz zdjęcie, które kosztuje Cię określoną ilość czasu, pieniędzy, umiejętności i sprzętu, więc jedno kliknięcie w szopie nie zmienia jego wartości. Możesz im przesłać w pełnej rozdzielczości i sami sobie je zmniejszą..
pozdrawiam,
Ostatnio edytowane przez kogut ; 22-09-2008 o 20:51