Strona 213 z 254 PierwszyPierwszy ... 113163203211212213214215223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 121 do 2 130 z 2535

Wątek: Zarabianie na zdjeciach

Początki nałogu Awatar Malin
    Miasto
    Warszawa/Radom

Domyślnie

Od paru dni wszedłem do Shutterstocka i po wgraniu na początku 30 zdjęć zaciekawił mnie jeden fakt. Otóż od pierwszych dni, stale mam 2 DL na dzień przy subskrycji i nie mnie, ni wiecej. Ciekawi mnie to, bo na pewno nie jest to przypadek...
    Regulamin pkt 8

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Malin Zobacz posta
    Od paru dni wszedłem do Shutterstocka i po wgraniu na początku 30 zdjęć zaciekawił mnie jeden fakt. Otóż od pierwszych dni, stale mam 2 DL na dzień przy subskrycji i nie mnie, ni wiecej. Ciekawi mnie to, bo na pewno nie jest to przypadek...
    na pewno przypadek.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Coś już napisał
    Miasto
    Kędzierzyn Koźle

Domyślnie

ostatnio co chwile ktoś pyta mnie czy bym wybrał się z nim na sesje i mam problem, nie wiem co mówić lub pisać na pytanie "za ile ? ". Nigdy zdjęć za pieniądze nie robiłem, kilka takich propozycji już odrzuciłem, ale coraz częściej dostaję oferty robienia zdjęć za kasę, więc chyba można skorzystać i dorobić kilka groszy i odkładać na nowe szkiełko. Macie jakieś propozycje ile można za taką sesje zażyczyć kasy ? Fotki zawsze będę robił w plenerze - brak sprzętu by próbować robić fotki w domu.

Bywalec Awatar wizja
    Miasto
    poznań

Domyślnie Sprzedaż zdjęć na WWW - po ile?

Witam po dłuugiej nieobecności

Interesuje mnie wasze zdanie. Powiedzmy, że podróżujecie, robicie zdjęcia... jakaś średnio-duża firma chce od Was kupić 20 zdjęć (72dpi), żeby zmodyfikować swoją stronę WWW. Czy 20zł/szt jest w porządku?

Pozdrawiam!
    konwertyta... Strzelecki.org / Margin.es
    "Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin

Bywalec Awatar brzoza
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przede wszystkim zależy od tego na jak długo licencja, czy na wyłączność i czy będą wykorzystywane także na innych polach eksploatacji... ponadto jeśli agencja "średnio-duża" to ja bym jednak wyceniał deczko więcej...

Pozdr.

Domyślnie

Zapomniałeś chyba o jednym "0" 200 zł za takie zdjęcie to naprawdę nie jest wygórowana cena, zwłaszcza, jeżeli jest to większa firma (niektórzy stwierdzili by nawet, że jest to śmiesznie niska suma i psucie rynku )
    Szanujmy naszą pracę

Pozdrawiam,
    Front Side Studio

www.fs-studio.pl

Bywalec Awatar wizja
    Miasto
    poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brzoza Zobacz posta
    Przede wszystkim zależy od tego na jak długo licencja, czy na wyłączność i czy będą wykorzystywane także na innych polach eksploatacji... ponadto jeśli agencja "średnio-duża" to ja bym jednak wyceniał deczko więcej...
    Licencja na kilka lat, nie na wyłączność, będą tylko na www. Teraz znalazłem - firma to palarnie kawy z kapitałem zakł. 50.000zł

Cytat Zamieszczone przez kogut Zobacz posta
    Zapomniałeś chyba o jednym "0" 200 zł za takie zdjęcie to naprawdę nie jest wygórowana cena, zwłaszcza, jeżeli jest to większa firma (niektórzy stwierdzili by nawet, że jest to śmiesznie niska suma i psucie rynku )
    Szanujmy naszą pracę
    Dlatego też pytam, bo nie chcę psuć rynku W zasadzie wydawało mi się, że jeśli bym im sprzedał w 300dpi i to na wielu polach eksploatacji to mógłbym wołać te 150-200zł/szt, ale 72dpi tylko na www to nie wiem czy nie dużo.

Dzięki za sugestie, podpowiedzcie coś jeszcze
    "Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wizja Zobacz posta
    Dlatego też pytam, bo nie chcę psuć rynku W zasadzie wydawało mi się, że jeśli bym im sprzedał w 300dpi i to na wielu polach eksploatacji to mógłbym wołać te 150-200zł/szt, ale 72dpi tylko na www to nie wiem czy nie dużo.
    Dzięki za sugestie, podpowiedzcie coś jeszcze
    Operowanie dpi (dots per int) nie specjalnie ma sens jeżeli zdjęcia przekazujesz w formie cyfrowej. Liczy się jedynie rozdzielczość w pikselach.
    A w odpowiedzi na pytanie zasadnicze, polecam zacząć od sugerowanej taryfy przez ZPAF. Zawsze jest to jakaś "podkładka" gdy nabywca zacznie marudzić, że drogo.

Bywalec Awatar wizja
    Miasto
    poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44 Zobacz posta
    Operowanie dpi (dots per int) nie specjalnie ma sens jeżeli zdjęcia przekazujesz w formie cyfrowej. Liczy się jedynie rozdzielczość w pikselach.
    oryginalnie z puszki dostaję 300ppi, 3872x2592 - jak zrobię z tego 72ppi to mam 929x622 (i mam nadzieję, że o to chodziło nabywcy,a nie o dpi, co tak prosto przejąłem w pytaniu ) Jakby nie było, to z rozmowy wynika, że nabywcy chodzi o mniejszą rozdzielczość.

Cytat Zamieszczone przez gonzo44 Zobacz posta
    A w odpowiedzi na pytanie zasadnicze, polecam zacząć od sugerowanej taryfy przez ZPAF. Zawsze jest to jakaś "podkładka" gdy nabywca zacznie marudzić, że drogo.
    no i właśnie jakoś nie znalazłem kategorii, która pasowałaby mi pod "zdjęcia dla www" w mniejszej rozdzielczości
    Ostatnio edytowane przez wizja ; 22-09-2008 o 20:03

Domyślnie

W tym wypadku rozdzielczość nie ma wpływu na cenę (nie mówię tu o wykorzystywaniu do zlecenia średniego/wielkiego formatu - trochę inna bajka ) Robisz zdjęcie, które kosztuje Cię określoną ilość czasu, pieniędzy, umiejętności i sprzętu, więc jedno kliknięcie w szopie nie zmienia jego wartości. Możesz im przesłać w pełnej rozdzielczości i sami sobie je zmniejszą..

pozdrawiam,
    Ostatnio edytowane przez kogut ; 22-09-2008 o 20:51
    Front Side Studio

www.fs-studio.pl

Strona 213 z 254 PierwszyPierwszy ... 113163203211212213214215223 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów