Strona 208 z 254 PierwszyPierwszy ... 108158198206207208209210218 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 071 do 2 080 z 2535

Wątek: Zarabianie na zdjeciach

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cóż, wiele firm ma letnie przerwy, a pracownicy na wakacjach w tym księgowi
    C-F-K - forever

Domyślnie

u mnie czerwiec calkiem niezle.... sprzedaz wzrosla ale moze to tylko zludzenie bo kwiecien i maj mialem fatalny.... zobaczymy co lipiec przyniesie

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Mógłby ktoś mi podpowiedzieć jaki zestaw nadawałby się do zdjęć stockowych? Bo kompletnie się na tym sprzęcie nie znam, nawet najmniejszej lampy błyskowej nie mam
    Tylko, please, nie obrzućcie mnie kamieniami za to pytanie
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lulu1988 Zobacz posta
    Mógłby ktoś mi podpowiedzieć jaki zestaw nadawałby się do zdjęć stockowych? Bo kompletnie się na tym sprzęcie nie znam, nawet najmniejszej lampy błyskowej nie mam
    Tylko, please, nie obrzućcie mnie kamieniami za to pytanie
    ale o co Ci chodzi? Oświetlenie, rodzaje statywów, wyzwalaczy, czy może body/obiektywy, jaką masz wydolność finansową (ile możesz wydać)?

Pozdr.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

I znów wyszedłem na żółtodzioba. Oczywiście chodzi o wszystko prócz body i szkieł. Narazie chciałbym bawić się 30tką, ale mam zamiar dokupić do tego 5D (II).
    Nie wiem czy do stocków lepszy by był np stół bezcieniowy czy wystarczy samo białe tło. O oświetleniu mam jeszcze mniej pojęcia, ale przecież nie jest to fizyka, żeby tego nie ogarnąć Co do pieniędzy to nie przesadzajmy, ale też niech nie będzie to sprzęt, który ledwo wydoli. Załóżmy, że do wydania mam ok 1200-1500pln. Ale w razie potrzeby więcej by wyskrobał.
    p.s. Wielkość osprzętu (jeśli można brać to pod uwagę) nie ma najmniejszego znaczenia. Będę miał do dyspozycji 2x +/- 30m2 na poddaszu
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lulu1988 Zobacz posta
    Nie wiem czy do stocków lepszy by był np stół bezcieniowy czy wystarczy samo białe tło.
    Zależy co będziesz chciał fotografować

O oświetleniu mam jeszcze mniej pojęcia, ale przecież nie jest to fizyka, żeby tego nie ogarnąć
    W oświetleniu więcej fizyki/matematyki niż Ci się wydaje

Co do pieniędzy to nie przesadzajmy, ale też niech nie będzie to sprzęt, który ledwo wydoli. Załóżmy, że do wydania mam ok 1200-1500pln. Ale w razie potrzeby więcej by wyskrobał.
    już jest jakiś punkt odniesienia, ale nadal nie wiemy co będziesz chciał fotografować. Na razie to mogę napisać że przyda Ci się lampa studyjna (a może nawet dwie) z możliwie dokładną regulacją mocy (np aby zmniejszyć moc do 1/128 możliwości itd), parasolka(i) lub/i softbox(y) (zależnie od tego co będziesz fotografować wybierzesz jego rozmiar), blendy, statywy, wyzwalacze radiowe... przydatny może okazać się też światłomierz.

p.s. Wielkość osprzętu (jeśli można brać to pod uwagę) nie ma najmniejszego znaczenia. Będę miał do dyspozycji 2x +/- 30m2 na poddaszu

30m^2 nie zawsze wygląda tak samo. Liczy się jego wysokość, rozkład i kolor ścian/sufitu, 'naturalne' oświetlenie oraz możliwość wykorzystania go w praktyce lub wyeliminowania jego wypływu na zdjęcie...

pozdrawiam,
    Robert
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 05-07-2008 o 04:08
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Chciałbym fotografować przedmioty codziennego użytku, jakieś owoce, warzywka, czy inne drobne rzeczy. Tylko mam obawy, że stół szer. 50-60cm byłby po prostu za wąski. Są może szersze (nie znalazłem) lub...jest jakaś alternatywa?

Bywalec

Domyślnie

są, ale niestety drogie
    np. Fomei ma stół ok. 1x2 m - jego cena to 1500 zł
    alternatywą może być plexi formatu 1x2 m (cena ok. 150 zł np. w castoramie) ale tu potrzeba trochę zmysłu młodego technika bo trzeba to jakoś trwale wygiąć (w/g mnie najlepiej przy użyciu gorącej wody bo palnik może osmolić plexę) i zbudować do tego jakiś stelaż
    trzecie wyjście to płyta plexi 1x1 m która w całości służy jako płaszczyzna pozioma (podstawa stołu) a jako tło pionowe (wbrew pozorom nieczęsto wykorzystywane) np. tło polipropylenowe (funsports) cena to jakieś 25-30 zł za rolkę które można powiesić na stelażu ze statywów oświetleniowych ... pierwsze rozwiązanie (stół dedykowany) fajne bo gotowe, ale drogie, w drugim przypadku w grę wchodzi wyobraźnia i kombinacje
    pozdrawiam
    Tomek

Początki nałogu
    Miasto
    tu i tam...

Domyślnie

U mnie czerwiec był najlepszym miesiącem jak do tej pory. Ale lipiec to jakaś porażka. Na SX nie sprzedałem ani jednej foty jeszcze, a Fotolia to przechodzi jakiś kryzys wieku średniego. Nie dość, że sprzedaż padła to odrzucają wszystko co im wysyłam (a te same zdjęcia przyjmują bez problemów na IS i Crestock'u).
    5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
    :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
    :: Motywy wordpress

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

od marca szczęśliwie zarobiłem 2,15 $.
    może dlatego że nie lubię photoshopa..

jako stół stosuję biały 'brystol' i zwykłe biurko+podpórki pod spód żeby zrobić perspektywę :]

in film we trust

Strona 208 z 254 PierwszyPierwszy ... 108158198206207208209210218 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów