Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2535

Wątek: Zarabianie na zdjeciach

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jeżeli chodzi o rozliczenie z US to nie jest to wszystko takie proste. Byłem w tej sprawie u doradcy podatkowego i dzwoniłem do informacji podatkowej, ale nie dostałem jednoznacznej informacji. Wg mojej wiedzy są dwa rozwiązania: jeżeli będziemy traktować stocki jako przychody z działalności artystycznej, to należy wpłacać zaliczki na podatek do 20-go każdego miesiąca po miesiącu w którym otrzymaliśmy kasę ze stocka. Można sobie odliczyć 20% w koszty uzyskania przychodów. Natomiast jeżeli traktujemy przychody stockowe jako przychody z praw majątkowych - sprzedaż praw i licencji, to rozliczamy sie raz w roku, razem z rozliczeniem rocznym. Koszty uzyskania przychodów wynoszą wtedy 50%. Ale do końca nie wiadomo, które rozwiązanie jest prawidłowe. Wysłałem już pismo o oficjalną interpretację podatkową do Izby Skarbowej, jak będę cos wiedział, to napiszę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarek w Zobacz posta
    Jeżeli chodzi o rozliczenie z US to nie jest to wszystko takie proste. Byłem w tej sprawie u doradcy podatkowego i dzwoniłem do informacji podatkowej, ale nie dostałem jednoznacznej informacji. Wg mojej wiedzy są dwa rozwiązania: jeżeli będziemy traktować stocki jako przychody z działalności artystycznej, to należy wpłacać zaliczki na podatek do 20-go każdego miesiąca po miesiącu w którym otrzymaliśmy kasę ze stocka. Można sobie odliczyć 20% w koszty uzyskania przychodów. Natomiast jeżeli traktujemy przychody stockowe jako przychody z praw majątkowych - sprzedaż praw i licencji, to rozliczamy sie raz w roku, razem z rozliczeniem rocznym. Koszty uzyskania przychodów wynoszą wtedy 50%. Ale do końca nie wiadomo, które rozwiązanie jest prawidłowe. Wysłałem już pismo o oficjalną interpretację podatkową do Izby Skarbowej, jak będę cos wiedział, to napiszę.
    chętnie poczytam jak poszczególni forumowicze rozpatrują tą sprawę.

Fajnie by było abyś podesłał skan pisma jakie Tobie odeślą (nawet na PW, jeśli to możliwe)

Pozdr.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarek w Zobacz posta
    Czy jest już jakaś odpowiedź?

Mimo iż po lekturze wątków na forach sprawa wydaje się trochę jaśniejsza to ciągle nie jestem pewien. Dlatego prosiłbym o pomoc jakiejś osoby (fizycznej, nie firmy) która już wypłaca ze stocków. Na razie nie obchodzą mnie rozliczenia roczne i dodatkowe rachunki matematyczne w formularzach PIT. Na to też przyjdzie czas. Napiszcie proszę jak rozliczylibyście z 1000USD. Załóżmy że równo 1000USD zostało przelane dziś na paypala. Co po kolei robicie, ile kasy wysyłacie do US itd.

Czy do wpłacenia podatku do US można wykorzystać konto mbanku (opcja przelew podatku) czy trzeba dreptać do US z pieniążkami między zębami?

Dolar tak spada że nie ma sensu czekać z kasą w bankach zdjęć.

Pozdrawiam
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Uprawnienia umieszczania postów