zmien adres w payal zamieszkania na obcy kraj i nasza skarbowka tego nie zobaczy.
zmien adres w payal zamieszkania na obcy kraj i nasza skarbowka tego nie zobaczy.
Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.
robgr85, nie mam odpowiedzi, termin mija pod koniec maja dopiero. Wg mojej wiedzy na dzień dzisiejszy - wypłacasz 1000$, przeliczasz po kursie średnim NBP z dnia wpływu na konto, odliczasz 50% jako koszty uzyskanie (od sprzedaży wartości niematerialnych i prawnych, w tym wypadku sprzedaż praw i licencji na używanie zdjęć, jak masz przychody z referralsow to sprawa sie komplikuje). Od pozostałych 50% naliczasz podatek 19%. Tylko wg ustawy przychody z praw majątkowych rozliczasz w rozliczeniu rocznym, więc praktycznie teraz nic nie robisz, rozliczasz się pitem za rok 2008. Ja takie stanowisko wysłałem do Izby Skarbowej, tak mi doradził doradca podatkowy. Jeżeli Twój Urząd Skarbowy stwierdzi, że to przychody z działalności artystycznej, wówczas koszty uzyskania przychodów to tylko 20%, i masz obowiązek wpłacania 19% zaliczek na podatek do 20 następnego miesiąca po miesiącu w którym osiągnąłeś przychód.
mogę w sumie dla świętego spokoju poczekać... nie mam teraz jakiegoś szczególnego ciśnienia na brak funduszy.
Wg mojej wiedzy na dzień dzisiejszy - wypłacasz 1000$, przeliczasz po kursie średnim NBP z dnia wpływu na konto,
paypal czy bankowe? Jak polecił Ci Twój doradca podatkowy?
odliczasz 50% jako koszty uzyskanie (od sprzedaży wartości niematerialnych i prawnych, w tym wypadku sprzedaż praw i licencji na używanie zdjęć, jak masz przychody z referralsow to sprawa sie komplikuje). Od pozostałych 50% naliczasz podatek 19%. Tylko wg ustawy przychody z praw majątkowych rozliczasz w rozliczeniu rocznym, więc praktycznie teraz nic nie robisz, rozliczasz się pitem za rok 2008. Ja takie stanowisko wysłałem do Izby Skarbowej, tak mi doradził doradca podatkowy. Jeżeli Twój Urząd Skarbowy stwierdzi, że to przychody z działalności artystycznej, wówczas koszty uzyskania przychodów to tylko 20%, i masz obowiązek wpłacania 19% zaliczek na podatek do 20 następnego miesiąca po miesiącu w którym osiągnąłeś przychód.
Kolejna komplikacja obliczeń to fakt, iż wysyłając zdjęcia do np 5 stocków, możemy dostać je w różnych dniach tygodnia... a za tym idzie różnica w kursie dolara z poszczególnych dni... dobra uprościmy trochę obliczenia:
- zakładamy że kurs dolara to 2pln, 1000USD na stockach, przelanych na konto/paypal jednego dnia.
wersja a)
koszt uzyskania przychodu: 1000PLN
podatek: 190PLN
i nic nie robie?? Chyba trzeba przelać to do skarbówki czy nie? Jeśli nie to kiedy przelewam pieniążki?
wersja b)
koszt uzyskania przychodu: 400PLN
podatek: (2000-400)*0.19 = 304PLN
wpłacam do 20go następnego miesiąca.
Ja mam referalsów, więc sprawa się komplikuje... może ktoś się rozpisać na ich temat?
@asterix
Pomysł może i ciekawy, ale czy sprzedawcy z ebaya nie będą utrudniać jak kupie coś przez paypal zupełnie innego ludzika? Co jeśli np Urząd Celny będzie kazał nam udokumentować tranzakcję (np dowody wpłaty itd)?
Pozdr.
Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 17-04-2008 o 04:58
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
w paypal adres rejestracji i adres dostawy moga byc rozne i sprzedawce interesuje tylko adres dostawy.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
btw skarbowka nie dostaje raportu od banku jesli nie przekroczysz jakiejs tam kwoty przelewu. Ja bym tam nie przesadzal z dzieleniem sie wszystkim z fiskusem...
A skoro juz to wez sobie to zarejestruj jakos i wciagaj koszty tak bys mogl to zrownowazyc jakos. Koszt aparatu, modela/ki, przedmiotow itp itp
Ostatnio edytowane przez asterix ; 17-04-2008 o 10:29 Powód: Automerged Doublepost
Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.
w moim przypadku rejestracja działalności na dzień dzisiejszy to niezbyt dobry pomysł. Koszty utrzymania firmy zjadłby moje stockowe przychody :PA skoro juz to wez sobie to zarejestruj jakos i wciagaj koszty tak bys mogl to zrownowazyc jakos. Koszt aparatu, modela/ki, przedmiotow itp itp
to zarejestruj konto paypal na brata/siostre/itd kto nie pracuje i ma wolna kwote od podatku do zagospodarowania (i nie planuje pracowac) np uczen powyzej 18 lat lub student co nie ma czasu na prace. Platnosci ze stron skieruj na konto tej osoby i masz z glowy podatek o ile nie zarobisz wiecej.
Zawsze mozesz zalozyc to na 2 osoby
lub plan B. Na swoim koncie paypal ustaw przelewy na konto w/w studenta lub ucznia... reszta tak jak w planie A
a tak nawiasem to ja wogole nie rozumiem po kiego grzyba na sile starasz sie byc fair z fiskusem, ktory i tak nie ma narzedzi by to sprawdzic.
ja też nie rozumiem...
1. na pewno z paypala nie beda nic wysyłac do Twojej skarbówki więc wyluzuj. Wiem to z kilkuletniego doświadczenia.
2. Domyślam się ze niewiele zarobiłeś w 2007 roku na stockach więc nikt nie będzie cie za to gonił. A jezeli do tego nigdzie jeszcze nie praujesz to wogole nie przekroczyles kwoty wolnej od podatku.
3. A za 2008 rok rozliczysz się w 2009 roku
4. Jeżeli jeszcze nigdzie nie pracujesz a chce byc fotografem to załóż sobie działalność... przez 2 lata ZUS kosztuje okolo 300zł miesiecznie a do tego z urzędu Pracy dostaniesz z 13000 na rozpoczecie działalności.
5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
:: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
:: Motywy wordpress
1. ok może faktycznie panikuję, ale znajomy miał taką sytuację, że skarbówka poczekała sobie z upomnieniem się o należny podatek ustawowe 5 lat. Mniejsza z tym jak dowiedziała się że się nie rozliczył. Z tego co pamiętam to odsetki były tak wysokie, że nierozliczony przychód praktycznie przepadł... (tzn odsetki od podatku dorównały, a może i nawet przekroczyły - nie pamiętam dokładnie, kwotę od której miały być rozliczone).
2. Problem w tym że pracuję.
3. Wiem
4.i tak bez żadnych problemów dają te 13k każdemu kto chce rozpocząć działalność? Czy może trzeba mieć znajomości aby przebić się w tłumie ludzi chcących dostać tą 'pożyczkę'?
Pozdrawiam,
od razu jakie zainteresowanie
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ehh denerwuje sie..
juz dobry tydzien temu wrzucalem fotki na 123rf przez ftp.
dzisiaj wchodze na strone i jeszcze ich nie widać.
zrobilem cos zle czy u nich cos sie dzieje?
Ostatnio edytowane przez Picia ; 17-04-2008 o 22:33 Powód: Automerged Doublepost