jakoś tak niezrozumielae (dla mnie) sformułowałeś pytanie, że nie załapałam o co chodzia jak myślisz ?.
jakoś tak niezrozumielae (dla mnie) sformułowałeś pytanie, że nie załapałam o co chodzia jak myślisz ?.
canon 400D+50mm /f1.8
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
ja się wtrącę trochę z zupełnie innym zagadnieniem...
Zna ktoś jakiś microstock w którym przyjmują zdjęcia w formacie PNG?
(lub w podobnym formacie - chodzi mi o to by zapisywały przeźroczystości)
canon 5D, 1DsIII, 5DIII, obiektywy: 24-105 1:4 L / 50 f1.2L / 24mm f1.4L II / 100 f2.8L Macro / MP-E 65mm / TS-E 45mm f2.8 / TS-E 24mm L II / lampy: Fomei Digital 500 PRO/ Fomei 1200 PRO / BOWENS ESPRIT GEMINI 500PRO / Canon 580EXII /
Nie wiem czy masz rację, więc Cię zapytałem skąd ten wniosek że tryout nie jest do celów komercyjnych?
nie czytałem licencji tryouta, ale gdyby tak było to chyba sporo firm w celu zaoszczędzenia pieniędzy postępowało by tak:
1. Instalacja systemu, i wszystkich niezbędnych programów,
2. Zrobienie obrazu dysku,
3. Instalacja Tryouta photoshopa etc
a gdy tryout straci ważność:
4. odtworzenie kopii zapasowej dysku,
5. ponowna instalacja tryouta.
wykonanie punktów 4 i 5 nie trwa dłużej niż 30minut dla stanowiska. A jakie pieniądze zaoszczędzone...
Mam pytanie odnośnie "zarabiania na zdjęciach". Temat dość obfity w strony, ciężko przez całość przebrnąć, Ciekaw jestem jak mniejwięcej wygląda "sprzedawanie" fotografii do redakcji, jaka jest średnia stawka za zdjęcia reporterskie oraz za typowe zlecenia tematyczne.
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
ale chodziło mi o taki proceder:
-Czas wersji testowej minął, nie można dalej operować na programie.
-Technik wgrywa obraz dysku (który zrobiono gdy na czysty system było już zainstalowane wszystko co potrzebne i legalne), a potem dokonuje ponownej instalacji tryouta.
Można tak w nieskończoność. Chyba że jest to tryout z ograniczeniem do konkretnej daty, a nie jak to zwykle bywa z opcją w stylu 'po 30dniach od instalacji program przestaje działać'.
Jeśli tryout pozwala na komercyjne korzystanie, to przeznaczenie jakichś 2h godzin pracy technika na wgranie obrazu i zainstalowanie od nowa photoshopa na 10 maszynach jest bez porównania tańsze niż kupno licencji dla tych 10ciu stanowisk.
Pozdrawiam,