Strona 136 z 244 PierwszyPierwszy ... 3686126134135136137138146186236 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 351 do 1 360 z 2535

Wątek: Zarabianie na zdjeciach

Mieszany widok

extrastockphoto
    Guest

Domyślnie

(robgr85), tak, to byłem ja.
    Można sobie życzyć by łącze było tak szybkie, jak szybka jest Twoja odpowiedź na mój post

Z tego co wywnioskowałem z rozmowy z firmą wynika, że podstawowe łącze bęzie miało 4G i będzie synchroniczne. Pozostanie 2G na drugi serwer, gdy pierwszy będzie obciążony. Nie zrozumiałem do końca co będzie gdy i to się zapcha ale chyba ruch będzie kierowany do innych serwerów tej firmy, która będzie nam świadczyć usługi a w chwili mniejszego obciążenia wszystko będzie się synchronizować. Chyba dobrze to opisałem...
    Nie wiem też czy dobrze zrozumiałem, że przeglądanie zdjęć przez potencjalnych kupujących będzie się generowało z osobnej maszyny ale chyba tak.
    Jak więc napisał sergi - to grube tysiące i to niestety potwierdzam.
    Ponadto, czego jeszcze nie pisałem, serwis będzie udostępniał zdjęcia reportażowe-tzw. profesjonalnych fotografów i tu się sprawa jeszcze bardziej komplikuje bo nie chodzi tylko o sprawy techniczne...

Oj, ciężka praca ale daje wiele satysfakcji.
    Wierzę jednak, że się uda bo jak mi niektórzy znajomi mówią, to na swoich zdjęciach zarabiają na sprzęt i czasami na wyjazd na narty czego wszystkim życzę.

Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez extrastockphoto Zobacz posta
    Z tego co wywnioskowałem z rozmowy z firmą wynika, że podstawowe łącze bęzie miało 4G i będzie synchroniczne. Pozostanie 2G na drugi serwer, gdy pierwszy będzie obciążony. Nie zrozumiałem do końca co będzie gdy i to się zapcha ale chyba ruch będzie kierowany do innych serwerów tej firmy, która będzie nam świadczyć usługi a w chwili mniejszego obciążenia wszystko będzie się synchronizować. Chyba dobrze to opisałem...
    Load balancing lacza. Musisz miec jakis router (z odpowiednim OSem) i w zaleznosci od obciazenia lacza bedzie kierowal ruch. Jesli bedzie to w DataCenter to ludzie zrobia to za Ciebie, tylko sprzet trzeba bedzie miec (w DC sorzet tez "dzierzawia").
    Fakt Admonom sie placi i robia to co maja robic - spoko - tylko wez pod uwage ze poczta moze zniszczyc nosnik, temperatura, wadliwy nosnik (ktos nagra, pojdzie na poczte, wysle i cos bedzie nie tak - jaks wada i jeszcxze raz wysylac? Koszta wzrosna - nie tylko tego co zamieszcza fotki ale rowniez Twoje. Poniewaz Admin bedziemusial wsadzis plytke i zaczac kopiowac (czasmi przy wadliwych plytkach wiadomo "system spowalnia") w tym czasi zdazy obejrzec kilka zdjec (zaakceptowac lub tez nie) Jak cos pojdzie nie tak ot musi opisac co i dlaczego (moze nawet odeslac plyte - poniewaz zaistnieje mozliwosc [np. podczas wyzucenia do kosza] kradziezy zdjec - chyba ze polityka prywatnosci bedzie nakazywala niszczenie plyt w sposob trwaly - jakas niszczarka do plyt - kolejny koszt).

Wiem oc czujesz - sam pracuje dla firmy, ktora robi specjalna aplikacje dostepna przez www i albo servery sa u klientow, albo "sami" hostujemy. Na poczatku mielismy 3 roznych ISP teraz wszystko jest robione na poziomie DataCenter - nie musze sie juz tym martwic - sotep swiatlowodowy.
    Kopia idzie co wieczor na 2 NAS (1 jako serwis DC, 2 "nasz"), biblioteke na kilka tasiemek) oraz kopia do biura przez noc (tylko "newralgicznych" serverow) a i tak mysle ze to malo (dla mnie im wiecej kopii tym lepiej) W robocie dostep do neta tez mam swiatlowodem [12 osob tylko] (ostatnio zakupili jako backup ADSL'a dlatego zrobilem sobie routing ze moj komp leci na swiat przez ADSL'a a reszta swiatlowodem )

Mialem ostatnio tez kontrtakt dla "dobrego" ISP w UK i backup byl krzyrzowy - dane z 1 DC byly kopiowane w 2 i odwrotnie.

Masz kupe roboty przed soba
    2TB - teraz tak liczac ze przecietne zdjecie ma 3MB i dajmy na to 20% wszystkich zdjec zostanie zaakceptowana to nie jest wcale tak duzo

Na dzien dobry zaczal bym od 100TB (minimum)

A dlaczego - musisz przeciez zdjecia odrzucone tez przez pewien czas (dajmy na to rok) tez trzymac gdzies. Teraz policz tak - jak dobrze pojdzie niech bedzie 1000 zdjec/dzien - z czego dajmy 300 zaakceptuja. Wszystko musisz gdzies trzymac. Chyba ze bedziesz mial 2 "biblioteke" i tam beda odrzucone (a wierz mi ze bedzie ich wiecej)

Gratuluje pomylu i samozaparcia. Zycze sukcesu (sam bede uploadowal)
    Ostatnio edytowane przez mor_feusz ; 20-11-2007 o 20:02

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A ja widzę opcję wysłania zdjęć tradycyjną pocztą... ale tylko dla chętnych jako opcja.
    Zawsze lepiej mieć taką możliwość (którą później męczy się admin, nie Ty ), niż nie mieć.

Ale oczywiście transfer przez FTP jest musowy.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

jak serwis ruszy to też wyślę swoje fotki. W kwestii reklamy to dobrym pomysłem są programy partnerskie (affilation) stosowane przez inne stocki... nie zapomnij o Tym, bo tylko z moich zaleceń już kilkadziesiąt osób zaczęło bawić się w stocki...

Pozdrawiam,
    Robert
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Uzależniony Awatar asterix
    Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

to sie chwal robgr85 ile juz zarobiles na "affilatach"
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asterix Zobacz posta
    to sie chwal robgr85 ile juz zarobiles na "affiliatach"
    hehe

tutaj zarobki są różne w różnych serwisach :P generalnie nie jest to opcja pozwalająca wyżyć z tego (choć gdyby było kilkuset :P - czemu nie). Dla przykładu podam że na SS, w którym jeszcze nie rozpatrzyli pozytywnie moich fotek, do tej pory mam z affiliatów SS średnio 10-15usd/miech, mimo iż tylko dwóch 'referencyjnych' fotografów ma fotki w portfolio (w sumie coś koło 40fotek, cale szczescie zaczynają im się lepiej sprzedawać)... reszta tak jak ja została odrzucona :P i oczekuje na kolejną szansę [mam nadzieję że się nie zniechęcili]...

Pozdrawiam,
    Robert

Miasto
    Lublin

Domyślnie Kwalifikacje do istockphoto

Mam pytanie do osób, które pomyślnie zaliczyły kwalifikacje do istockphoto (ale może nie tylko do nich). Otóż w ramach tej procedury wysłałem swoje 3 sample image, dokładnie takie

http://www.janjar.getphoto.pl/high/a...ecce243324.jpg
    http://www.janjar.getphoto.pl/high/9...060b80869a.jpg
    http://www.janjar.getphoto.pl/high/f...0704d3bb86.jpg

a w odpowiedzi administrator stwierdził, że prosi o kolejne 3, ponieważ powyższe są zbyt jednorodne w tematyce. Może ktoś podpowie co właściwie im wysłać. Widoczki, makro, kwiatuszki, reporterkę? Czy poprzednie zdjęcia nie zostały zaakceptowane ponieważ nie mają charakteru komercyjnego?

Pozdrawiam
    PS. Chyba w swojej naiwności liczyłem, że łatwiej "łykną" ładne dziewczyny. A może tylko miałem pecha i trafiłem na moderatora-kobietę i w dodatku feministkę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JanJar Zobacz posta
    Mam pytanie do osób, które pomyślnie zaliczyły kwalifikacje do istockphoto (ale może nie tylko do nich). Otóż w ramach tej procedury wysłałem swoje 3 sample image, dokładnie takie

http://www.janjar.getphoto.pl/high/a...ecce243324.jpg
    http://www.janjar.getphoto.pl/high/9...060b80869a.jpg
    http://www.janjar.getphoto.pl/high/f...0704d3bb86.jpg

a w odpowiedzi administrator stwierdził, że prosi o kolejne 3, ponieważ powyższe są zbyt jednorodne w tematyce. Może ktoś podpowie co właściwie im wysłać. Widoczki, makro, kwiatuszki, reporterkę? Czy poprzednie zdjęcia nie zostały zaakceptowane ponieważ nie mają charakteru komercyjnego?

Pozdrawiam
    PS. Chyba w swojej naiwności liczyłem, że łatwiej "łykną" ładne dziewczyny. A może tylko miałem pecha i trafiłem na moderatora-kobietę i w dodatku feministkę.

nie pamiętam już co wysyłałem do istock photo, z tego co mi się przypomina to nie robili jakichś większych problemów... ale fotki miały charakter wyraźnie [na pewno bardziej niż te które Ty podesłałeś] 'stockowy'

Pozdrawiam i życzę powodzenia
    Robert

Uzależniony Awatar asterix
    Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

tu chodzi wg mnie o mala wartosc komercyjna. Nie wysylal bym im zdjec B&W do pierwszej akceptacji. Nie wysylaj tez landszaftow.

Wez dziewczyny, ubierz w koszule i cyknij foto bedzie latwiej.

Istok jest najbardziej krytycznym serwisem. Na moim przykladzie - 130 fot w SS w ciagu 1 miesiaca 15 na istock hehe (z calych 130- jeszcze 20 wisi w uploadzie i mam prawie 100% pewnosc ze przejda)
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Uzależniony Awatar Qbexus
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

2 pierwsze brak wartości komercyjnej 3 było by może fajne gdyby nie było gołe. Przeczytaj regulamin i to czego oczekują a będziesz wszystko wiedział.
    Edyta: No i na 2 są jakieś znaki towarowe.
    Ostatnio edytowane przez Qbexus ; 21-11-2007 o 20:27

Strona 136 z 244 PierwszyPierwszy ... 3686126134135136137138146186236 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów