Pewnie są, za jakiś tydzień lub dwa będę jechał do nich najprawdopodobniej po SpeedLite 430 EX to się dowiemAlbo nawet przykręce do aparatu i zobacze jak leży
![]()
Kurcze fotografia jak nie przynosi zysków to staję się strasznie kosztowna![]()
Pewnie są, za jakiś tydzień lub dwa będę jechał do nich najprawdopodobniej po SpeedLite 430 EX to się dowiemAlbo nawet przykręce do aparatu i zobacze jak leży
![]()
Kurcze fotografia jak nie przynosi zysków to staję się strasznie kosztowna![]()
Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d
to zalezy w jakim wydaniu.. z kompaktem tych problemow raczej nie ma ale fakt jest faktem - samo kupno body dslr'a jest tylko preludium wydatkow jakie czekaja w przyszlosci ;-) .. za to hobby jest piekneZamieszczone przez Baal
![]()
Baal, z całym szacunkiem, ale ile masz lat?Zamieszczone przez Baal
oki, odpowiadając, to fakt - osłona do kita za 100,- to ciut dużo. ja za swoją oryginalną EW-60C dałem 40,- i to wg mnie była rozsądna cena (za 100,- bym nie kupił). generalnie jestem zadowolony, osłonka jest niewielka*, ale jest, obiektyw ciut lepiej wygląda :wink:, ciut mniej flar daje na szerokim kącie, ciut lepsza jest też ochrona obiektywu.
*osłona jest tak mała, że nie trzeba jej składać/zdejmować wkładając aparat lub obiektyw do torby.
o osłonach wkręcanych raczej można zapomnieć (choć sam mam taką w 50/1.8.), a w przypadku kita to już w ogóle (winetowanie przy 18mm).
z filtrami UV nie będzie problemu, z polarkiem oczywiście zawsze jest problem: generalnie albo osłona, albo polar. na szczęście polaru nie używa się tak często.
poczytaj jeszcze te dwa wątki o osłonach: (o wyszukiwarce nie wspomnę)
http://canon-board.info/showthread.php?t=9464
http://canon-board.info/showthread.php?t=5701
aa, i jeszcze jedno: w przypadku większości obiektywów serii "L" osłona jest dołączana gratis.
pozdro.,
m.
mxw - nie istotne ile mam lat, poprostu pytam bo chce dokonać dobrego zakupu. Nie rozumiem Twojej głupiej ironii, odnośnie wieku. Pytam bo widzę jakie są ceny osłon na obiektywy i zapytałem czy się opłaca.
EW-60C - tę osłonę mogę mieć za 60zł, kwestia tylko czy się opłaca? Czy nie lepiej jest poprostu unikać flar a 60zł przeznaczyć na coś innego?
Co do serii L to nie zawsze jest dołączana gratis.
Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d
eee, moze byc i oslonka i polar - trzeba tylko umiejetnie palucham zza osłonki krecic filtrem.. najpier mnie to wkurzalo, potem sie przyzwyczailem i jest okZamieszczone przez mxw
![]()
pewnie sobie wliczyli koszt oslonki w te pare tysiecy zl. ktore trzeba zaplacic za szklo ;-)Zamieszczone przez mxw
jesli kit bedzie prez dluzszy czas czesto uzywanym szklem to kup ta oslone.. jesli natomiast planujesz zakup innego a kit ma byc uzupelnieniem szerkiego kata to jeszcze zastanow sie nad jakims rekodzielem ktore bedziesz zakladal w okolicznosciach przyrody w ktorych osłonka sie przyda :-)Zamieszczone przez Baal
Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 11-06-2006 o 15:30
Ironia nie sarkazm, nie gryzie!Zamieszczone przez Baal
Ile masz lat, bo myślisz jak 6-latek
![]()
Pomyśl jak można dobrze wykonać tulipana, żeby przy kręceniu nie winietował. Chyba, ze będzie równie krótki jak prosta tuba. Jedynie miejscami mniej skuteczny będzie. Ale wygląd zawodowy
Dodam od razu, że dla mnie wygląd sprzętu też ma znaczenie. Dlatego np. kupiłem Stofena, a nie przykleiłem kawałek plastiku na lampę
Wg mnie warto mieć EW-60C. Nie tylko o flary chodzi, ale i o kontrast przy bocznym świetle. Powłoki w kicie nie najlepsze.
A jak przynosi to się staje mniej kosztowna! :> Chyba, że się ma upusty przy zakupie, hehe! Ludzie wkoło mają lepsze sprzety niż ja, a ja z fotografii żyję (jak [w sensie kasowym] to inna sprawaZamieszczone przez Baal
).
Ależ ja jestem upierdliwy![]()
Ostatnio edytowane przez Raff ; 11-06-2006 o 16:47
Witam. Mam pytanie do was fachowcy.
Uzywam 350D z kitem 18-55 mm i chciałem sobie kupić osłonę przeciwsłoneczną tulipana o np: taką http://www.allegro.pl/item114093211_...rszawa_cz.html powiedzcie czy moge taką kupić , czy w ogóle mogę taką zastosować do kita bez obawy ze bedzie cos przeszadzac itp.. jezeli nie to czy macie jakies inne osłony zeby mi pokazać.... prosze o opinie... z góry wielkie dzieki ...
pozdrawiam :smile:
a przeczytales w ogole ten watek![]()
bo tu wlasnie o takiej oslonie byla mowa
.. wklejac linki do poprzednich postow to chyba przesada
..
Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 11-07-2006 o 19:47
A ja kupiłem dzisiaj wkręcaną gumową osłonę szerokokątną. I nie winietuje na 18 mm. Troszke średnio ładna jest ale swoją funkcje spełnia. Pozdr
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
Zamieszczone przez kami74
moja oslona tez wyglada.. ok, wcale nie wygladaZamieszczone przez kami74
ale przynajmniej robi to co do niej nalezy czyli poprawia kontrast a nie psuje zdjecia winieta..
pewnie i wygladam mniej "profesjonalnie" bez tulipana na kic'ie (do momentu gdy nie zacznie szalec prawa/lewa) ale prawde powiedziawszy to mnie to malo obchodzi
pozdr.