Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Osłona przeciwsłoneczna do 350D

Bywalec

Domyślnie Osłona przeciwsłoneczna do 18-55mm

Witam,

Zastanawiam się nad kupnem osłony przeciwsłonecznej do 18-55mm, znalazłem taką: http://www.adorama.com/CAEW60C.html
    Czy jest osłona przeciwsłoneczna do 18-55mm w wersji "Tulipan" ?

Czy to musi być oryginalna Canona czy może być np. taka
    http://www.foto-tip.pl/sklep/product...roducts_id=626

Czym się różnią? I czy tulipan przy 18-55mm będzie zaciemniał brzegi/boki zdjęcia?
    I jak osłony typu "Tulipan" współpracują np. z diltrami UV lub polarkami? Są jakieś problemy?
    Ostatnio edytowane przez Baal ; 11-06-2006 o 09:43
    Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

widzialem kiedys kolesia z podpietym tulipanem do 18-55 ale czy to ma sens?? skoro kreci mordka to ten tulipan moze powodowac duza winiete na srednich ogniskowych, nie wspominajac juz o szerokim kacie..

gdybym mial wybierac - kupil bym oryginalna/cos na ksztalt oryginalnej i uzywal bez obawy ze mi kawalek plastiku wejdzie w obszar zdjecia ;-)

a ostatnia czesc twojego postu.. tulipany dobrze wspolpracuja z obiktywami z wewnetrznym ostrzeniem czyli takimi ktore nie kreca mordka przy ostrzeniu.. tam sprawdzaja sie super, natomiast dla obiektywom jak 18-55 tulipany nie sa dobrym rozwiazaniem.. a wspolpraca z filtrami - a czemu mialyby nie wspolpracowac ;-).. pozostaje tylko kwestia mocowania.. jedna z tych aukcji ktore podales (tego tulipana mialem w kompakcie - mam mieszane wspomnienia :-? ) wkrecany jest w gwint filtra a wiec obiektyw+filtr+oslona - tu pewnie pojawi sie winieta.. ale w wiekszosci oryginalnych osłon (w tym do 18-55) mocuje sie na ryjek obiektywu a nie na filtry (jest ciut szersza niz srednica lfiltrow) i nakladane filtry nie maja znaczenia/nie koliduja z oslona..
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 11-06-2006 o 09:21

Bywalec

Domyślnie

No właśnie, ale oryginał kupować do 18-55mm za 100zł to trochę przesada. Wolę kupić taką do jakieś obiektywu z serii L, niż to 18-55mm. No właśnie, ale miałem w ręku analoga z obiektywem, który kręci mordką przy ostrzeniu i z tulipanem i na zdjęciach nie ma zaciemnień. Może to tylko kwestia wykonania tulipana?
    Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

kwestia dopasowania tulipana (wielkosc listkow) do ogniskowych obiektywu..odniskowa 18 przy cropie to 28,8 i przy filtrze i tulipanie zamontowanym na filtrze NA PEWNO bedzie winieta!! ja dla porownania mialem winiete w innym aparacie przy 35mm wlasnie z tym tulipanem ktory proponujesz.. w zasadzie przestalem go zakladac a kasa poszla w bloto ..masz racje, ze ceny osłon sa wziete z kosmosu dlatego mozesz sobie taka oslone po prostu.. zrobic ?? byl o tym watek na CB :-)

IMO to naprawde lepsze rozwiazanie niz ten tulipan nakrecany na filtr ;-)
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 11-06-2006 o 09:43

Bywalec

Domyślnie

A gdyby tulipan był nakręcany bezpośrednio na obiektyw? Bo może filtr nie zawsze będzie mi potrzebny. Choć UV by się przydał Ale to wtedy mogę zrezygnować z tulipana. Czy byłoby winietowanie przy 18-55mm + tulipan bez filtru.

Co do robienia samemu osłony to czytałem o papierowej a to raczej nie jest dobry pomysł Jakoś wole mieć tulipana niż coś własnej roboty , coś co wygląda śmiesznie

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

osłona tulipanowa jest do obiektywów z wewnetrznym ogniskowaniem niekręcących przednia częścią obiektywu. do KITA kup oryginalną ale nie wiem czy wogle jest sens.

PS zmień temat bo osłona nie jest do aparatu tylko do obiektywu.

Bywalec

Domyślnie

Dlaczego to KITa nie ma sensu kupować osłony?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Baal
    Co do robienia samemu osłony to czytałem o papierowej a to raczej nie jest dobry pomysł Jakoś wole mieć tulipana niż coś własnej roboty , coś co wygląda śmiesznie
    popatrz, a ja wole cos co potem przelozy sie na ladniejszy kontrast zdjecie bez winiety ;-) ..nawet jesli na obiektywie wyglada "smiesznie"

Baal, jesli napaliles sie na tulipana bo wyglada "profi" to go sobie kup i sam ocen czy gra jest warta swieczki ;-) .. moja opinie znasz ;-) ..

pozdr.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Baal
    Dlaczego to KITa nie ma sensu kupować osłony?
    jest sens ale nie za polowe ceny obiektywu ;-).. dlatego proponuje Ci jej zrobienie wlasnymi recami

Bywalec

Domyślnie

Kubak82 - Jak mam latać z papierową tubą na obiektywie to rzeczywiście mogę równie dobrze pójśc za radą "entera" i wogóle sobie odpuścić do 18-55mm

Pewnie nie kupię bo skoro jest tyle nie przychylnych opinii o nim to nie będe tracił czasu na to Wolę zdecydowanie pieniądze (50zł), które miałbym wydać na osłone przeznaczyć na mocne akumulatorki do lampy, którą chce kupić - SpeedLite 430 EX

Dziękuje za opinie

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów