Obejrzałem wszystkie zdjęcie i zdecydowanie bardziej podoba mi sie kolor w Twoim wydaniu. BW jest strasznie szary a do tego na niektórych zdjęciach masz mocne nie za fajnie wyglądające szumy. Pozdr.
Szumy akurat dla mnie wadą nie są, wręcz przeciwnie, bardzo mi odpowiadają - co do samego BW, to kwestia gustu- nie zrobiłem ich jaśniej a przecież mogłem.
Moim zdaniem są wystarczająco kontrastowe.
pkt 8 regulaminu
Nie o to chodzi szumy pojawiają się w niektórych miejscach zdjęcia co wygląda niezbyt naturalnie. A zdjęcia BW są po prostu szare, tak jak byś dał desaturację i tyle.
Pewnie piszesz o zdjęciu z 3 facetami na balkonie - zdjęcie robione przez szybę, i niestety odbiło się trochę mojej koszuli , na reszcie szum raczej równomierny.
Co do samej szarości zdjęć, spróbuję popracować jeszcze nad tym.
Zdjęcia BW robię mieszając kanały i później pracuję na warstwach.
Jedno co wiem, to to, że nie chcę przesadzać i zbliżać się do przepaleń, choć czasem się nie da tego uniknąć, ale staram się być daleki od tego.
pkt 8 regulaminu
Kanały ? to tak się da ? :O)
Channel mixer - chyba dobrze przetłumaczyłem.
A jaki jest Twój sposób na BW?
pkt 8 regulaminu
Zdjęcia dobre, kolory czasem ciut wyblakłe (ostatnio panna młoda powiedziała mi, żebym tak nie rozjaśniał/robił pasteli bo nie po to na solarium chodziła, żeby na zdjęciach nie było tego widać) Ciekawi mnie jakiego użyłeś oświetlania do pstryknięcia fotek przed salą (domyślam się, że tam). Sam niewiele próbowałem strzelać w plenerze (zwłaszcza późnym popołudniem) a efekty na Twoich fotkach bardzo udane.
Ps. Jakiego szkła używasz zazwyczaj na sali? Ja 35% 50/1,8, 45% T28-75/2,8, 20% inne jakie mam. Zazdroszczę ostrości.
Przed salą to 2 lampy systemowe, szkła to albo T 17-35, albo C28/1.8, lub 50/1.4
Co do kolorów to są one zamierzone.
pkt 8 regulaminu
Suwaczki w acr ot mój sposób![]()