niestety dlugie to zdiecie bylo przy iso 100 f5.0 4.498s
mozna czas znacznie skrocic uzywajac wiekszego iso i mniejszej przeslony ale zakazdym raze jest to cos kosztem czegos![]()
niestety dlugie to zdiecie bylo przy iso 100 f5.0 4.498s
mozna czas znacznie skrocic uzywajac wiekszego iso i mniejszej przeslony ale zakazdym raze jest to cos kosztem czegos![]()
EOS 500d + juz nie tak mala kolekcja szkiełek
g9
a ja wrzucę starą płytę do spektrofotometru i na programie "przemiatanie" (zmiana długości fali od 400-1100nm) zbadam pochłanianie
A czy ktos probowal zrobic zdjecia macro roslin, owadow w IR. Jesli tak to jak wychodza? Bo np. robiac w UV przy niektorych owadach i roslinach widac dodatkowe cechy nie widoczne w swietle dziennym.
Z tego co przeczytałem wczesniej to zaden owad(prawie) nie wysiedzi 4 sekund bez drgnięcia .Zamieszczone przez WSlomo
(A jk wiadomo Macro ma być ostre i juz
)
Pozdrawiam
Follman
Bez przesady.
Mi owady nie uciekały.
Tzn. biedronki.
Fakt, iż były martwe i wystawione w gablocie okazał się dość pomocny![]()
Tako rzecze Watson.
There are no stupid questions, just stupid people.
Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa
[QUOTE=Follman]Z tego co przeczytałem wczesniej to zaden owad(prawie) nie wysiedzi 4 sekund bez drgnięcia .(A jk wiadomo Macro ma być ostre i juz
)
zapomniałeś dodać ŻADEN ŻYWY OWAD![]()
350D + kit +pare szkieł M42
moje foto
Witam. Jest jeszcze jeden sposob na zrobienie sobie filtra IR, sposob podobny tylko zamiast krojenia grubej płyty cd, ktora kijowo sie tnie i jest niewymiarowa kupijemy najtanszy diapozytyw srednioformatowy 6x6, nie naswietlamy go tylko odrazu oddajemy do wywołania w labie - wyjdzie nam ladny czarny film... dalej tak samo jak w opisanym sposobie. Pozdrawiam.
[QUOTE=kiku1]Zgadzam sie w zupełnościZamieszczone przez Follman
faktycznie ciekawie by wyglądało macro w IR. NA przykład mrówka na białym liściu
ale tak jak wspomniałem to raczej nie wykonalne chyba ze ZABIĆ
![]()
Filtr 89B (Cokin A007) przeskanowany w zakresie 450-1100nm. Na wykresie zapis transmitancji czyli tego co filtr przepuszcza w %. Największa T - poniędzy 750 i 800nm. Powyżej 800nm - wolna amerykanka. Odcina wszystko poniżej 660nm. Zamieszczam wykres - w trochę zamotany sposob, ale niech będzie...
i proszę kliknąc na przycisk "sprzęt"
w każdym razie rzeczony wykres jest na mojej stronce pod przyciskiem" sprzęt". sorry nie wim za bardzo jak go tu wrzucić....![]()