w moim Dslr dziala jak trzeba)
Czy oprucz plyt cd sa moze jakies inne przedmioty ? - mam na mysli wieksza powierzchnie
w moim Dslr dziala jak trzeba)
Czy oprucz plyt cd sa moze jakies inne przedmioty ? - mam na mysli wieksza powierzchnie
5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8
nie ma jak zakupy na alegro ciagle czekam na filtr![]()
ale kozystajac z wolnego czasu troche sie pobawilem
do wczesniej opisanego filtru dodalem jeszcze dwie warstwy plytki cd dzieki czemu moj eos zaczol robic cos co juz odrobine przypomina zdiecia w IR
niestty ilosc plytek odbija sie na jakosci zdiec"tyle znieksztalcajacego plastiku po drodze" ale efekt zamieszczam ponizej i moze jednak da sie robic zdiecia IR za pomoca eos'a bez modyfikacji
[cut]- Kubaman
EOS 500d + juz nie tak mala kolekcja szkiełek
g9
niesty w poprzednim poscie pomylilem linki do zdiec
oto zdiecie nr 2 nie pomylone
g9
link do tutoriala nie działa - znaczy się działa, ale strona nie działa
Jak ktoś ma inny tutorial to nie poda linka![]()
Dslr'y mimo filtra nie sa calkowicie pozbawione mozliwosci robienia zdjec IR. Po zakreceniu dobrego filtra (cos lepszego jak plytki) jak najbardziej da sie robic takie zdjecia. Jedyna wada, to ze w sloneczny dzien ekspozycja z racji mocnego wytlumienia filtrem na matrycy osiaga czasy rzedu sekund. Wyeliminowanie filtra na matrycy pomaga na ten problem, w innym wypadku bez statywu sie nie obedzie.
...
niewiem czemu tamten link nie dziala ale na tej stronie pod zakladka instrukcje moecie znalesc rozne techniki obrobki zdiec w IR strona hardcore'owcow IR
g9
NARESZCIE DOSTAŁEM FILTR ZAMÓWIONY Z ALLEGRO
350'tka całkiem nieźle sobie radzi z robieniem fotek w IR jedyny mankament to fakt iż trzeba używac dłuższych czasów naswietlania ja naprzykład przy canon 50/1,8 i iso 400 zszedłem ponizej sekundy a przy iso 800 praktycznie byłem wstanie zrobić fotkę z reki ale statyw jest bardzo przydatny
jeżeli kogoś zainteresowała fotografia w IR może udało by sie utworzyć nowy wątek poświecony IR juz na powaznie a nie samoróbkom
pozdrawiam i obiecuje ze jak tylko uda mi sie wybrać w teren umieszcze pare zdięć w IR robionych już na poważnie a nie tylko widoczki odemnie z okna na koniec moje ostatnie zdiecie z samoróbki plus canon A95
g9
A może kolega by się pochwalił co to za filtr konkretniej zanabył + jakiś link do sprzedawcy / aukcji ?Zamieszczone przez kolak
jakie stosujesz czasy naświetlania?