Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: Sigma 24-70 mm f/2.8 EX DG MACRO

Widok wątkowy

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Obiecany komentarz
    Sigma 24-70 f/2.8 EX DG Macro - najnowszy model. Stałe światło 2.8, daje wspaniałą swobodę w fotografowaniu - wiadomo.
    Obiektyw jest bardzo duży, ogromna średnica filtra 82 mm może uderzyć po kieszeni. Ja mialem CAŁY CZAS założony filtr UV EX SIGMA, więc te 4 fotki są "przefiltrowane"

WADY
    System dualfocus to bajer, którego nie bardzo rozumiem. Pierścień ostrzenia powinien być pierścieniem ogniskowej. Głupio to sigma wymyśliła, bo ogrom i ciężar obiektywu powoduje pewnie dyskomfort ogniskowania. Trzeba cofać rękę i szukać pierścienia ogniskowej, który w nowym obiektywie chodzi BARDZO ciężko. Po cofnięciu ręki obiektyw traci podparcie i trzeba mocno trzymać body, inaczej zestaw "nurkuje". Nie wiem czy nie jest tak samo w przypadku Canona EF24-70 f/2.8? Nie jest to wadą, bo po założeniu lampy 430EX, cały zestaw z gripem jest dobrze wyważony - jak dla mnie oczywiście.
    AF pracuje bardzo głośno. Tak jak wszyscy opisują - wiertarka, ale raczej wysokotonowa, jakby pisk... szybko wkręcanej, lekko zapiaszczonej pokrywki od słoika. ROTFL)) Lekki obciach wśród profesjonalistów, wszyscy ostrzyli, ale tylko mnie było słychać
    AF trafiał w 90% przypadków, ale zauważyłem, że trzeba ponaciskać spust migawki, aby upewnić się, że na 100% ostrzymy tam gdzie trzeba. AF lubi sobie pokręcić za każdym razem inaczej.
    Lekki żółty odcień zdjęć, ale to wada dla bardzo upierdliwych

ZALETY
    Cena, cena, cena ponad 2x taniej niż odpowiednik Canona. Tamrona nie biorę pod uwagę, bo zaczyna się od 28 a ja wolę wszechstronniejszy zakres. 75-70 to raczej nie bardzo widać, a 24-28 już tak.
    Ostre zdjęcia, oczywiście lekko ostrość spada przy 2.8, ale kolejne przysłony 3.2 i 3.5, jak dla mnie, żyleta.
    Duża średnica filtra robi wrażenie na fotografowanych. Tak to ważne, bo widać, że fotografuje ktoś kto się na tym zna. Poważnie! Śmieszne, ale działa
    Wszechstronny zakres ogniskowej od 24 do 70. Jak dla mnie idealny zakres, no może tak do 105 byloby cudownie - oczywiście ze światłem 2.8))
    Na cropie - 350D - nie odczuwam braku szerokiego kąta. Robiłem w domu zdjęcia rodzince i mieściłem sie na styk w pokoju
    3 lata gwarancji to też bardzo ważna zaleta sigmy EX w Polsce.

Jak jeszcze sobie coś przypomnę to dopiszę

Reasumując, idealne rozwiązanie dla fotografa, który jeszcze nie zarobił na L-kę

PS
    Ja tego obiektywu już nie mam. Był to wypożyczony egzemplarz z SIGMA Pro Centrum))
    Ostatnio edytowane przez ErnestPierwszy ; 22-06-2006 o 11:42

Uprawnienia umieszczania postów