Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: Sigma 24-70 mm f/2.8 EX DG MACRO

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Co do FF (do obiektywu) w tej sigmie na szerokim to potwierdzam ta przypadlosc. Moja tez to miala. Na dodatek nie takie typowe FF pare mm tylko cale kilometry wrecz
    ...

Coś już napisał

Domyślnie

Przeanalizowałem sobie dokładnie wszystkie zrobione zdjęcia testowe w domu i potwierdził się straszny FF przy ogniskowej 24mm. Płaszczyzna ostrości przesunita jest jakieś o 10% to trochę za dużo.
    Chciałem dać nawet linki do oryginałów ale nie wiem czy mogę bo pliki mam na swojej stronie i jeszcze o reklamę będę posądzony.

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Daj go do serwisu lub jak możesz wymień na inny egzemplarz.
    Trochę mnie to zmartwiło, na dpreview też jest nowy wątek o FF na 24 mm. Może znowu jakaś niedorobiona partia.

Jestem przed wyborem szkła i już nie wiem co kupić Może wbrew moim wcześniejszym postom kupić konkurencyjnego Tamrona? Nawet roważam zakup 17-85IS...
    Ostatnio edytowane przez ErnestPierwszy ; 13-07-2006 o 10:37

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy
    Nawet roważam zakup 17-85IS...
    ODRADZAM
    the silence is deafening

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    ODRADZAM
    Znam wady tego 17-85IS, ale znam też zalety. Fotki jakie robię i które udaje mi się sprzedać nie są drukowane w formacie większym niż A4...często na kiepskim papierze (gazeta lub grawerka), więc chyba nie ma się czym przejmować.
    Jak zarobię to i tak kupię 24-105LIS lub 24-70L.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy
    Daj go do serwisu lub jak możesz wymień na inny egzemplarz.
    Trochę mnie to zmartwiło, na dpreview też jest nowy wątek o FF na 24 mm. Może znowu jakaś niedorobiona partia....
    Nie mam co oddawać do serwisu bo testowałem wtedy obiektyw we Wrocławskim sklepie który dopiero zamierzałem kupić.

Natomiast dzisiaj wróciłem z Krakowa gdzie też testowałem tą samą Sigmę. Efekty testu takie jak poprzenio przy 70mm ostrzy w punkt a przy 24mm jest FF okolo 10%. Wygląda na to że to normalna właściwość tego obiektywu bo sam już przetestowałem 3 egzemplarze i wszystkie pracują tak samo.
    I teraz mam dylemat bo taki FF według mnie jest już trochę sporo a za nowego 24-70 z canona to 5000 zł trzeba dać.
    Ostatnio edytowane przez Adam_Max ; 18-07-2006 o 09:15

Coś już napisał

Domyślnie

Wrzuciłem 2 fotki z mojego testu w sklepie na FF/BF. Ciekawi mnie co Wy o tym sądzicie.
    test 70mm
    test 24mm

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Na 24mm masz dość duży FF a na 70mm mały ale widoczny BF (choc piszesz ze jest w punkt) .Dziwne rozjazdy masz,ja bym popróbował jeszcze na innych egzemplarzach.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jesteś pewien, że na 24 mm ostrzyłeś na krzyżyk? Punkty AF są bardzo duże i o pomyłkę bardzo łatwo.

Ja testowałem wypożyczoną sigmę 24-70 f2.8 DG M na ustawionych co 5 cm trzech bateriach jedna za drugą, z przesunięciem o 1 cm. Ostrość na 1, 2 i 3. Po obejrzeniu zdjęć na komputerze wszystkie próby były OK.

Taki test na kartce nic nie daje. Tak testowałem kita i był BF a ostrzy dobrze. Po drugie pownieneś położyć jakąś kostkę na tym krzyżyku, bo AF powinien trafiać na prostopadłą do obiektywu płaszczyznę. Zerknij na optyczne.pl tam mają odpowiednią tarczę do testów AF.

Coś już napisał

Domyślnie

Zrobiłem kilkadziesiąt różnych zdjęć każde powtarzając po kilka razy, nie ma mowy o pomyłce a na tym zdjęciu tylko dokładnie widać jaka jest skala FF.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów