Sentyment ciągnie niektórych w stronę marki Fiat. Tak samo dzieje się z fanami marki Nikon. Jest kwestią czasu jej koniec.
Sentyment ciągnie niektórych w stronę marki Fiat. Tak samo dzieje się z fanami marki Nikon. Jest kwestią czasu jej koniec.
Czytałem. Pozycja nr 1 Canon C70, poz. 5 - Blackmagic, poz. 6 - Red. Przecież to jest niemal wypożyczalnia sprzętu Video
Tak tak, ban na Nikoniarzach obowiązuje.
Czy ty czasami napiszesz coś normalnego na tym forum, czy będziesz produkował wyłącznie zaczepne posty?
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
No z tymi fotkami w necie, to nie zawsze tak różowo. Sa często robione chyba przez artystów, albo po obróbce i to ciętej bo u mnie jakoś prawie nigdy nie uzyskuje takich efektów jak widac na tych fotach z netu.
A TERAZ OGÓLNIE:
Każdy system ma swoje wady i zalety. Problem w tym, by wybrać optymalny dla siebie. ja Sony nie lubie, ze względu na kiepski jak dla mnie balans bieli i paletę barw, bardzo słabą ergonomie i ceny, które w najmniejszym stopniu nie są adekwatne do wartości produktu. Sporo uzytkowników narzeka tez ostatnio na AF, który nie zawsze sprawuje się tak legendarnie jak w reklamach. Nikon... problem chyba głównie w AF i obiektywach... systemy 3/4 są fajne dla amatorów - sporo automatyki..., często też maja bardzo drogie obiektywy. Dla mnie Canon jest dość optymalny, choć coś mnie trafia jak trzeba lekki i dobry obiektyw tele lub macro do niego dostać! Nie mniej jednak pod względem puszki jest ok.; przynajmniej moja m6-ka jest ok.![]()
Masz M czyli M ci pasuje, choć jak dla nie to nie jest perspektywiczny system. Nic nie wspomniałeś o Fujifilm, choć wg mnie jesli brać pod uwagę jedynie APS-C to to jest najfajniejszy system.
Pierwsze tabelki to nawet mieszanka aparatów, kamer, obiektywów.
Jakąkolwiek z tabelek bys nie brał pod uwagę to strasznie wysoko są specjalistyczne sprzęty filmowe. Tabelka Camera brand - pozycja 3 Blackmagic, 9 Red, 11 GoPro, 12 Arri.
Jak dla mnie to tu sprzet filmowy jest mocno nadreprezentowany. Przypomnę, że chętnie się filmuje też bezlusterkowcami Sony oraz aparatami Canona, Nikona - nie bardzo. Czyli modele Sony i Canona zapewne były w jakiejś (dużej) części wypożyczane do filmowania, bo wypożyczenie Arri zapewne jest droższe.
Jak dla mnie to są statystyki wypożyczalni sprzętu głównie Video. To raz. A dwa to popularność nie świadczy o przewadze jakościowej. Jest wiele innych czynników - marketing, opinie (nie zawsze słuszne stereotypy) niska cena itd.
widzę że trzeba zacytować tabelkę:
1.canon R5
2. canon 5d4
3.canon24-70 2.8II
4.canon R6
5.sony alfa a7S III
.
.
.
12.canon eos c300
12. blackmagic pocket cinema camera 6K
.
.
17.canon eos c70
18.canon c200
sprzęty typowo filmowe 5(A7SIII) 12 i 13 oraz 17 i 18 pozycja
podium dlacanona potem mieszanka sony canon
tabelka camera brands
canon 38%
sony 26%
blackmagic 7.85%
nikon 6.36% <---- i to jest jedyny wynik nikona
tabelka lens brands
canon 37%
sony 15%
sigmma 11%
nikona brak czyli w tej tabeli wynik poniżej 0.5%
Umiem czytać. Tylko, że ja wyciągam inne wnioski już ty.
A już w ogóle te tabele nie mają nic wspólnego z tematem jakie APS-C kupi eos m10
M50 to ewidentnie fajny aparacik. Zrobiłem nim jakieś 8k fotek i zawsze byłem pod wrażeniem pozytywnym. Nie focę na wysokim ISO (powyżej 1600) i nie robię w warunkach ekstremalnych dla AF- zwykłe śledzenie twarzy-oka i tyle. Obrazek bardzo fajny, soczysty, łatwy w obróbce.
Ostatnio zmieniłem M50 na M6II ze względu na obsługę praktycznie identyczną z R no i oczywiście stosowną promocję.
W przyszłości wszyscy będziemy martwi - system M też pewnie kiedyś.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Mam M50, bawie sie tym na codzien...
M50; 1.4/32mm