To jest niestety f/4. Wnętrza i pod wieczór alternatywa: podkręcać iso albo...włączyć IS. U mnie często się zdarza, nie mam aż takiego zaufania do ręki. Stąd wybór z IS.
To jest niestety f/4. Wnętrza i pod wieczór alternatywa: podkręcać iso albo...włączyć IS. U mnie często się zdarza, nie mam aż takiego zaufania do ręki. Stąd wybór z IS.
5DmkIII + 350D + Canon 70-200 F4LIS + Canon 24-70 f/2.8 + EFS 18-55 kit,Tamron 28-75 2.8 + 580 EX II + velbon sherpa i mnóstwo chęci i planów.
W moim przypadku troche mi zaczyna brakowac, ale chyba bardziej swiatla
niz IS-a (tutaj zdania sa podzielone :-) ).
Przy "statycznych obiektach" IS przydalby sie z pewnoscia - dzis bylem na spacerze w lesie (bylo dosc ciemno) - focilem portretowe statyczne ujecia za pomoca 70-200 F4 (bardzo lubie "ciasny portret") - przyznam ze musialem podciagac troche ISO - czas "wychodzil" zbyt dlugi jak na moja umiejetnosci "recznego IS-a".
Trudno jest chyba generalizowac - jak komu czesto brakuje IS-a - to zalezy od preferencji/sytuacji itd. Proponuje przeanalizuj swoje potrzeby i ocen na ile IS u Ciebie zadziala i jaka wartosc wniesie - dla Ciebie.
Z pewnoscia nie pogniewalbym sie na prezent w postaci "70-200 2.8 IS" - mam troche sily i dal bym rade z waga tego "sloika" :-).
Poszukaj watkow typu "IS vs 2.8".
40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R
Ktoś mówił, że jak obiektyw jest ciężki to należy iść popakować na siłkę aby mieć siłe go targać. Ale czasami samym obiektywem można sobie popakować.
Co prawda 70-200 f/4 jest lżejszy o połowę w porównaniu do f/2.8, ale po dołożeniu korpusa i gripa to też wiele.
ja zastanawiam sie nad zakupem 70-200 ale bradziej sklaniam sie nad f4 z IS zeby stlumic drgania rak..... niestety.... i weglug roznych testow 4jest "ostrzejszy" od 2,8 przy f4 na obu???? najchetniej to podpiolbym obydwa i wybral ktory lepiej lezy a tak to trzeba bazowac na opiniach i testach..... pozatym 2,8 z IS to juz spory wydatek![]()
Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo
Oba to żyleta, bez tablicy i innych poważniejszych testów raczej nie rozróżnisz zdjęc z obu.
a jak sobie radzi 70-200 F4 L w trudnych warunkach oświetleniowych np w kościołach. Podejrzewam że troche ciemno
z lampa jest niezle, pod warunkiem, ze nie podejmuje sie madrych-inaczej prob focenia organisty
a tak poroniony pomysl, zeby uzywac dlugie tele bez lampy w ciemnym jak d... Murzyna pomieszczeniu jeszcze mi do glowy nigdy nie przyszedl.
tak serio, to chyba nie do konca przemyslales pytanie. 70-200 w ktorejkolwiek odmianie to ostatni lens o jakim pomyslalbym w kosciele. jakbym mial ze soba 5 body to moze bym na ktores z nich nakrecil i raz na ruski rok zrobil zdjecie. ale tak normalnie... to se ne vidi![]()