Nie znam analogów Canona, może ktoś mi coś polecić? Dziękuje.
Nie znam analogów Canona, może ktoś mi coś polecić? Dziękuje.
Moze to?
http://www.mir.com.my/rb/photography...nf1n/index.htm
Te same lata powstania, konkurencyjne puszki "tej samej" klasy...
Fajne eLki na FD
Jesli nie, to tutaj masz reszte "zabytkow"...
http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/
...
Nie, F-1 zawsze był konkurentem dla Nikona, F, F-2, F-3 z nimi to walczyl na polu bitwy. Co do FM3A, to wydaje mi sie, że nie ma bezpośredniego korpusu. Poprostu w tedy Canon już pracował wyłacznie nad systemem EF.
T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka
rozumiem... ale w takim razie czy cos mi zasugerujecie?
Ja bym Ci zasugerowal Canona A-1. Absolutnie genialny aparat. We wszystkich szkolach foto polecaja wlasnie A-1 czego wynikiem jest wzrost cen tego korpusu na jesieni.
Dlaczego ten ? Ma wszystko co powinien miec manual, swietny wyswietlacz ........... zreszta poczytaj sam, chlopaki rzucicli Ci juz jakies linki.
Canon 5DII, 1.8/50, 2/100, 24-70, 70-200
inne sprzety
Miałem w ręku. Nie podobało mi się, że wartośc przysłony pokazywała się zarówno w okienku na korpusie, jak i na pierścieniu obiektywu. Nie wiedziałem co ma priorytet? to co ustawię na korpusie, czy to co na obiektywie?Zamieszczone przez Canonek
Zapewne można go poznać, ale w pierwszym kontakcie niezrozumiałe.
Dla porówniania przywołam "manualnego EOSa" czyli EF-M
Załącznik 1427
Ten ma tylko dwa kółka nastawcze: jedno z wartościami czasów, drugie - przysłon i nic wiecej. Co ustawię, to jest ustawione..
Jeśli któreś ustawię na "A", to znaczy, że aparat ustawi ten parametr automatycznie. Jak oba na "A" to i czas i przysłona ustawi się automatycznie. Banalne :-)
Naprawdę podobają mi się tak proste, czytelne i nie dające wątpliwości rozwiązania.
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 13-06-2006 o 12:24
Na programie i obu preselekcjach obiektyw ma byc na A i wazne jest to co ustawisz na aparacie. Obiektyw schodzi z A tylko gdy chcesz miec pelny manual. Ma to te dodatkowa zalete, ze jak wymieniasz obiektywy to nie musisz dbac o przypadkowe przekrecenie pierscienia przyslon.Zamieszczone przez gwozdzt
Zreszta popatrz na obiektywy AF z pierscieniami przyslon. Wiekszosc aparatow AF ma obie preselekcje (czyli automatyka przyslony tez) i jest OK, tylko wtedy pierscien przyslon blokujesz na najwiekszej przyslonie. Nie mozna dyskryminowac klasyki uzasadniajac to wlasna niewiedza. Ale niektore rozwiazania moga Cie sie oczywiscie nie podobac. Twoje prawo.
Ostatnio edytowane przez Canonek ; 13-06-2006 o 14:17
inne sprzety
A czy nie byłoby prościej, gdyby przysłonę ustawiało się tylko pierścieniem na obiektywie, a czas kółkiem na aparacie? I tak:Zamieszczone przez Canonek
Przy preselekcji czasu byłoby "A" na obiektywie,
przy preselekcji przysłony "A" na kółku czasów,
w programie oba na "A",
w manualu wybrane wartości.
Nie dyskryminuję, lecz po prostu preferuję bardziej intuicyjne rozwiązania :-)Zamieszczone przez Canonek
No, niewatpliwie masz troche racji, a nawet calkowicie racje, ze byloby to bardziej logiczne, ale znowu dlaczegos jednak producenci np. Nikonow pozostwili pierscien przyslony i pozwolili jednoczesnie na wybor przyslony z aparatu. Tak samo rozwiazali to producenci EOSow (bo z tego co pamietam np Canon 1.8/50 MK I ma pierscien przyslony - jesli sie myle to mnie poprawcie) Opisana przez Ciebie logike maja jedynie aparaty takie jak Canon EF-M, czy Nikon F401. Wyzsze modele juz jej nie maja. Sa znacznie bardziej skomplikowane i opisana "nielogicznosc" to maly pikus w gaszczu innych ustawien.Zamieszczone przez gwozdzt
![]()
inne sprzety
Model A-1 wszedł na rynek aby byc najbardziej zautomatyzowana lustrzanką w owym okresie i wsumie to byl. Canon troche przesadził z automatyką i nie ma prawdziwego manuala, jak to było w FTb czy AT-1 (oczywiscie rówież w innych). Ogromną zaleta A-1 jest jego cena co do możliwości. Brakuje wg mnie tylko TTL flash i dodatkowych pomiarów światła.
Jeżeli chcesz prawdziwą maszynę to wybierz F-1 New+Motor Drive+ AE Finder, albo T90 ale to już inna półka cenowa.
Pozdrawiam
T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka