Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: radio slave

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie radio slave

Witam jestem pocztakującym fotografem i nie zabardzo jeszcze obeznanym w obecnym sprzęcie. chciałem kupic wyzwalacz radiowy do lampy błyskowej, aby umieśćić ja na statywie. patrzyłem na Allegro.pl ale tam znalazłem tylko wyzwalacz do lamp studyjnych. i tu moje pytanie: czy można taki wyzwalacz zamocować do zwykłej lampy bez potzreby dokupywania kostek etc.?

proszę o odpowiedz bo zależy mi na czasie.

z góry dziękuje.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Do obecnie produkowanych lamp nie mozna. Nie ma zadnych innych gniazd poza stopka. W starszych lampach bywaja gniazda PC, ale i tutaj potrzebujesz jakas przejsciowke "jack" (z wyzwalacza) > PC.

Polecam taka kostke hamy:

Mozna ja dostac na przyklad tutaj:
    http://www.magma.pl/esklep/product_i...roducts_id=767
    lub wielu innych miejscach...

Jej zaleta to dorzucony do kompletu kabelek, dzieki ktoremu mozna sie do niej dopiac... Pozwala ona tez podpiac przewod PC do stopki w body, co przyda sie posiadaczom 300D/350D w studiu.

Nie zaglebiajac sie w szczegoly gdyz "jeden obraz wart 1000 slow"...

Jak widac po uprzednim podzieleniu przewodu z zestawu na pol mozna to zrobic na dwa sposoby. Dorzucic do przewodu z kompletu gniazdo typu "duzy jack" badz wlutowac polowke bezposrednio do wyzwalacza.

Metoda z gniazdem ma ta przewage, ze zachowujemy kompatybilnosc wyzwalacza z lampami studyjnymi (choc zawsze mozna wlutowac spowrotem oryginalny przewod). Do takiej przejsciowki mozna tez podpiac typowy przewod studyjny "pc > jack" i wyzwalac lampe przewodem jak padna baterie w wyzwalaczu Wymagany oczywiscie przewod "pc > jack", do niego gniazdo PC w puszce, druga druga kostka lub zamiast tego przewod "stopka > jack" z funsports za jakies 40pln.

Nikt nie obiecywal ze bedzie tanio i latwo
    ...

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Ok. Dzięki. Bardzo pomogłeś.

Mam jeszcze jedno pytanie: czy tą kostke można bezpośrednio do statywu zamocowac czy trzeba jeszce kolejną zakupić?

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Jesli masz stopke do lampy to nie.
    http://canon-board.info/showpost.php?p=87611
    Kostka hamy wchodzi idealnie pomiedzy stopke i lampe. Jest dziura na statyw, powinno pasowac do typowych studyjnych i zwyklych statywow.

Choc bardziej wole standardowy uchwyt do parasolek. Raz ze parasolka to super sprawa w porownaniu do golej lampy, dwa ze latwiej lampe skierowac dokladnie gdzie trzeba. Mozna to zamocowac na zwyklym statywie foto.
    http://funsports.pl/uzytki/uchwyt-z-lampa1.jpg

Ale to znowu koszty Cena 59pln (model 3117, funsports > lampy blyskowe aparatowe > akcesoria).
    ...

sirius1983
    Guest

Domyślnie

A czy da sie w jakiś sposób zachować autoamtykę , np przez połączenie [zlutowanie] kabla od odbiornika z kablem SC-28?
    Ostatnio edytowane przez sirius1983 ; 10-09-2007 o 01:44

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Do obecnie produkowanych lamp nie mozna. Nie ma zadnych innych gniazd poza stopka. W starszych lampach bywaja gniazda PC, ale i tutaj potrzebujesz jakas przejsciowke "jack" (z wyzwalacza) > PC.
    580 EX II ma gniazdo PC

hehe, Kuchatek - teraz zauważyłem, że Twoja wypowiedź jest z czasów kiedy nikt nie marzył o 580 EX II hehe
    I am FX

Uprawnienia umieszczania postów