Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Zakup obiektywu

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Zakup obiektywu

Nie znam się zupełnie na tym, bo nie jestem elektronikiem ani optomertrykiem ani niczym podobnym. Widziałam jednak zdjęcia osób focących tym obiektywem i nie chodzi tylko o sample. To foty ludzi z grupy fotograficznej, więc liczę, ze faktycznie wykonane przez zwykłego użytkownika. Wyglądały całkiem dobrze. Słyszałam jednak, ze wszystko zależy od serii. Czasem można paść na spartaczoną i tego się obawiam. Jednak w razie czego mam zwrot/wymianę przez 30 dni. Myślę więc, że warto bo płace niecały 1000zł za 60mm macro, więc chyba się opłaca... Byle tylko trochę posłużył. Bo z serwisem i to nawet niegwarancyjnym, to może jednak być problem przy 7artisans. Zobaczymy, to pierwszy tak kupowany chińczyk. Mam w prawdzie fisha od Samyanga ale w Polsce kupiony. Jednak działa od roku całkiem dobrze, więc może nie będzie tak źle. Szkoda jednak, że Canon olewa sprawę z obiektywami ef-m
    Ostatnio edytowane przez eos m10 ; 19-12-2021 o 20:04

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Gwarancji, nie zdziw się jak szklo wogole nie dotrze. Tracking bedzie ale na jakaś inną paczkę.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Gwarancji, nie zdziw się jak szklo wogole nie dotrze. Tracking bedzie ale na jakaś inną paczkę.
    nie no, nie przesadzaj. Dlaczego miałby nie dotrzeć. Znowu gdyby tak było to Amazon by już dawno padł. Poza tym kupowałam już u nich, tyle że nie elektronikę. Ja o przesyłkę się nie martwię, tylko o kwestie gwarancyjne.
    Ostatnio edytowane przez eos m10 ; 19-12-2021 o 21:54

Miasto
    Londyn

Amazon nie moze sprawdzic kazdego. A chinczycy duzo kombinują. Łącznie z wysyłaniem na prawdziwy adres towarów z fałszywych kont. Sam tak ostatnio kupowalem keyboard. Nie dotarł.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Amazon nie moze sprawdzic kazdego. A chinczycy duzo kombinują —. Łącznie z wysyłaniem na prawdziwy adres towarów z fałszywych kont. Sam tak ostatnio kupowalem keyboard. Nie dotarł.
    No nie wiem, ja kupuje od autoryzowanego sklepu… poza tym w razie czego masz zwrot kasy jak przesyłka nie dochodzi. Allegro też wszystkich nie prześwietla i pewnie że różnie bywa ale jednak ludzie kupują. Z resztą myślisz że poza takimi platformami nie ma oszustów? Są. Zarejestrowanie firmy krzak i założenie strony to nie problem.

Miasto
    Londyn

Przynajmniej ze zwrotem kasy nie ma problemów.

Coś już napisał

No i bawię się moim obiektywem 7artisans 60mm f2.8 macro II od dwóch dni. Jeśli ktoś byłby zainteresowany, to powiem że nie jest zły jak na chińczyka. Trochę skrzypi pierścień ostrości i zbyt luźno chodzi. Jest niestety połączony z ustawieniami odwzorowania. Na szczęście osobno ustawia się przysłonę. Mimo soczewki UD pod światło, na bieli widać niewielkie aberracje chromatyczne, ale są minimalne i tylko przy ostrzeniu na nieskończoność. Odwzorowanie kolorów poprawne, brak zniekształceń typu dystorsja. Daje całkiem ładny, chyba równy bokeh. Oczekiwałam, że będzie lepiej ze światłem, ale daje radę w dzień. Jest nieco cięższy od mojego tele Ogólnie jest w porządku jak na chińczyka za 900zł. Chyba nie warto dokładać do Laowy 65mm... no może gdyby było coś z AF to jeszcze...; a Wy jak sądzicie? Przykładowe foto:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_0916asz.jpg
Wyświetleń:	18
Rozmiar:	14,22 MB
ID:	7276
    Ostatnio edytowane przez eos m10 ; 24-12-2021 o 19:20

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

To zdjęcie jest bardzo miękkie i ja tu nie widzę nic ostrego. Czy to jest wszystko, na co stać ten obiektyw (pomijając skalę odwzorowania na tym zdjęciu, która jest "mało macro"), czy taki był twórczy zamysł?
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    To zdjęcie jest bardzo miękkie i ja tu nie widzę nic ostrego. Czy to jest wszystko, na co stać ten obiektyw (pomijając skalę odwzorowania na tym zdjęciu, która jest "mało macro"), czy taki był twórczy zamysł?
    Ta miękkość mnie też momentami niepokoi. Nie wiem tylko czy to tak jest czy jestem nadwrażliwa. Widzę jednak, ze Ty też ją widzisz.. co do macro, obecnie mam trochę problem ze zrobieniem czegoś sensownego, ale przykład z odwzorowaniem 1:1 o ile dobrze pamiętam

Nazwa:	Frizea lśniąca.jpg
Wyświetleń:	11
Rozmiar:	8,77 MB
ID:	7277

Nazwa:	IMG_0629asz.jpg
Wyświetleń:	12
Rozmiar:	8,56 MB
ID:	7278

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

W tej skali jest nieźle, ciapki na kwiatku wyglądają na dość ostre. Aparat to M6. Czy masz do niego celownik EVF? Ostrzenie manualnym obiektywem na LCD i w EVF wymaga jednak powiększenia obrazu, bo daje kiepskie efekty nawet przy użyciu focus peaking. Różnice w ostrości mogą być dramatyczne- przekonaj się o tym. W przypadku manualnego ostrzenia z powiększeniem obrazu aż się prosi o statyw, bo obraz tańczy jak szalony. Przetestuj ten obiektyw na płaskim motywie, np. na gazecie, a nie na przestrzennym, z użyciem statywu i precyzyjnego ostrzenia z powiększeniem na przesłonach od pełnego otworu, zarówno w skali 1:1 jak i w odległości portretowej. Użyj lampy błyskowej ze światłem odbitym np. od sufitu, a nie światła zastanego, to unikniesz efektów poruszenia i nie będziesz się bawić w długie czasy, samowyzwalacze, zdalne wyzwalanie etc. i zrobisz zdjęcia przy stosunkowo niskim ISO, a obiektyw pokaże swoją maksymalną rozdzielczość i kontrast. Wtedy będziesz wiedzieć na czym stoisz, czyli co jest winą obiektywu, a co Twoją. Wesołych Świąt i miłej zabawy.

P.S. Daj znać o wynikach
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów