Pytajacy nie rozróżnia M na aparacie od M na obiektywieZamieszczone przez aptur
![]()
Pytajacy nie rozróżnia M na aparacie od M na obiektywieZamieszczone przez aptur
![]()
Sorry nie zauważyłem. Ostatnio jestem strasznie rozkojarzony.
Wykonałem 3 zdjęcia:
Pierwsze - "M" f/5.6, 50s - jest ciemne, więc cięzko określić czy ostre.
Drugie - "M" f/5.6, 25s - jest jasne, ale nie ostre. Jakby za mgłą.
Trzecie - "M" f/5.6, 20s - jest jasne, ostrzejsze od drugiego.
A czy ostrość mogę tracić przez to że robię na ogniskowej 55mm, tzn. im większa ogniskowa tym mniejsza ostrość? Jest to możliwe?
Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d
Zamieszczone przez Baal
pokaż zdjęcia
i poczytaj http://canon-board.info/showthread.php?t=3785
Nie mam jak Ci pokazać zdjęć bo chwilowo nie mam dostępu do serwera.
Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d
Rozumiem, że masz na myśli czasy 1/50, 1/25, 1/20?Zamieszczone przez Baal
Jeśli tak, to IMHO poruszone.
]Zamieszczone przez Baal
www.imageshack.us
Przestaw aparat w tryb zielonego prostokątu lub PZamieszczone przez Baal
Dalej czytasz na własną odpowiedzialność
Wiesz w cyfrze (szczególnie w Canonie) jest jeszcze jeden, bardzo ważny parametr: ISO
Proponuję dla przysłony f/5.6 ustawić ISO 400 i 400 potraktować jako wstęp do gry.
Do cholery masz Canona, nie bój się ISO! ;-)
Zdjęcia mogą być nieostre jeśli zostaną wykonane przy czasie dłuższym niż 1/60 s.
Generalnie z ręki, najdłuższy czas naświetlania równa się wartości ogniskowej pomnożonej przez 1.6 (w przypadku twojego aparatu).
Robisz zdjęcie kitem na szerokim kącie tj. przy ogniskowej 18mm więc najdłuższy czas z ręki to 18*1.6 = 1/30s.
Nie oglądaj zdjęc na monitorze przy powiększeniu 100%.
ISO miałem 200 i wystarczyło mi, mam jasne zdjęcia przy 1/25 s. Jeszcze powiedz mi co oznacza ta 1 przez "/25"? Pytam dlatego, że parametry na jakich robie znam tylko kwestia żebym złapał ten "język" i w przyszłości rzucił 3 terminy i żeby każdy wiedział o co chodzi, a nie żebym pisał tak dobitnie tłumacząc o co mi chodzi.
Robiłem teraz zdjęcia "M" f/5.6 ISO 200 i 1/25 s. Ale wtedy na materiale ostrzyłem w dodatku na aksamicie (totalnie nie myśle dzisiaj) i może dlatego nie ostrzył dobrze? Bo teraz wyostrzyłem biuro na pełnej automatyce i na "M" i nie widze różnicy (poza jasnością i głębia ostrości).
Dziękuje za wyjasnienie liczenia najdłuższego czasu naświetlania.
Dlaczego nie oglądać zdjęc na monitorze przy 100%? A jeśli nie przy 100% to przy ilu?
Zamieszczone przez Baal
przezcytałeś instrukcje od aparatu?
Tym językiem się dogadaszZamieszczone przez Baal
Bo to jest tak jakbyś oglądał z tej samej odległości baaardzo dużo odbitkę.Zamieszczone przez Baal
Dopasuj rozmiar do monitora (żebyś widział cały kadr zdjęcia)Zamieszczone przez Baal