Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Canon G5 - trzy pytania o lampę błyskową ...

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Vitez, OK rozumiem ... jednak jestem sceptycznie nastawiony do wydania powiedzmy 500zł wiecej (w stosunku do Metza o podobnej mocy) tylko po to by miec pełen automat. Generalnie na szybkosci mi nie zalezy ... a w polaczeniu z dyfuzorem i filtrami ND mozna zdzialac dosc sporo w manualu .. nieco wyobrazni jak sadze i ...

Dzieki wiec ... wiem, ze poprawne nastawianie troche twa ... ale chyba poki co zakupie cos z Metza. Jeszcze jednak decyzja nie zapadla. . .

Dzieki jednak za odpowiedz.
    1: Canon G5 + Speedlite 420EX, tuleja 52mm; UV Marumi MC-WPC 52mm; CF Kingston 512MB+32MB; torba; Velbon DX888; baterry pack
    2: Praktica LB, CarlZeiss 35/2.8; Pentacon 50/1.8; Pentacon 200/4; pierścienie makro; osłona przeciwsłoneczna

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja sobie kazdy tego typu zakup tlumacze prosto : zakup na lata. Teraz nie potrzebujesz ustawien na szybko... a gdy ktos poprosi o reporterke, slub, impreze? Tego typu bieganie za okazjami nie pozwala na dlugie nastawianie, poza tym moze zabraknac nastawow - w tego typu sytuacjach trzeba nastawic czesto konkretna przyslone i czas (by nie poruszyc i by GO wyszla odpowiednia) a reszte swiatla z lampy. Nie mozesz wykluczyc ze np za rok nie zdarzy sie taka sytuacja? Lampa blyskowa moze sluzyc wiele lat.. taki zakup to "o boze 500zl wiecej" - rozloz sobie te 500zl na kilka lat wygody jej uzytkowania.
    Dlatego np wykosztowalem sie na statyw - raz a dobrze kupic, a nie - wydasz troche forsy na lampe, potem okaze sie ona niewystarczajaca i bedziesz narzekal ze forsa w bloto byla. Trzeba myslec przyszlosciowo, zapobiegawczo 8)

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Vitez, masz calkowita racje ... dzieki . . . znowu mnie ktos chlasnal po pysku (teraz Ty, kiedys ktos inny) ... kiedys juz bylem nastawiony na zakup RX420 myslac tak jak Ty ... pozniej mi sie cos odwidzilo .. dzieki.
    1: Canon G5 + Speedlite 420EX, tuleja 52mm; UV Marumi MC-WPC 52mm; CF Kingston 512MB+32MB; torba; Velbon DX888; baterry pack
    2: Praktica LB, CarlZeiss 35/2.8; Pentacon 50/1.8; Pentacon 200/4; pierścienie makro; osłona przeciwsłoneczna

musialikj
    Guest

Domyślnie

jeśli chodzi o podziałkę mocy lampy na te małe kwadraciki to działa to tylko z dodatkową lampą. Nie wiem tylko czy tylko z dedykowaną czy każdą inną też.

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

To ja mam jeszcze jedno pytanie...

Jak się powinien zachowywać tryb Av? Bo zauważyłem, że gdy ustawie ten tryb z włączoną wbudowaną lampą błyskową, aparat ustawia bardzo długie czasy naświetlania. Nie rozumiem dlaczego. I nie mówię o całkowitych ciemnościach lecz po prostu w pokoju w dzień. Gdy np. w TV ustawie 1/100s to aparat automatycznie dobierze np. f/3.0 ... jednak gdy przełącze w tryb Av, wymierze ta sama scene i ustawie f/3.0 to aparat ustawi np. 1/4s ... to prawidłowe zachowanie? Trochę bez sensu moim zdaniem, dlaczego aparat nie dazy do krotszych czasów? Lampa spokojnie jest w stanie doswietlić taka scene co widac po ustawieniu Tv ... Czy z dodatkowa lampa błyskowa praca w trybie Av będzie lepsza?

Dziękuję.

Proszę o odpowiedź czy to uzytkownikow serii G czy innych aparatów ...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

W trybie Av flasz działa jako fill-in czyli tylko dopala główny obiekt, a nastawy aparat dobiera do zastanego światła. Używasz tego np. żeby tło było również jako tako oświetlone.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NimnuL
    To ja mam jeszcze jedno pytanie...

Jak się powinien zachowywać tryb Av? Bo zauważyłem, że gdy ustawie ten tryb z włączoną wbudowaną lampą błyskową, aparat ustawia bardzo długie czasy naświetlania. Nie rozumiem dlaczego. I nie mówię o całkowitych ciemnościach lecz po prostu w pokoju w dzień. Gdy np. w TV ustawie 1/100s to aparat automatycznie dobierze np. f/3.0 ... jednak gdy przełącze w tryb Av, wymierze ta sama scene i ustawie f/3.0 to aparat ustawi np. 1/4s ... to prawidłowe zachowanie?
    Poszukaj w instrukcji czegos o opcji slow synchro lampy blyskowej.

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

OK, dzieki .. ale chyba juz mniej wiecej wiem co i jak ;-)

a w menu aparatu nie znalazlem opcji slow synchro . . . poszukam jeszcze w instrukcji.

[ Dodano: 05-11-2004 ]
    Vitez, o to chodzilo ... dzieki sliczne. Pozdrawiam

Pit_
    Guest

Domyślnie

w taki razie w moim A80 (wiem, że to forum "G" ale na bierzący temat ) można "włączyć" slow synchro, mimo iż takiej fukcji nie ma w menu... przy Av aparat prawie zawsze dobiera czas 1/60?
    (a o to pytał Niumnul)

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Pit_, czasy 1/60s aparat dobiera po wyłączeniu opcji slow synchro .... gdy jest włączona, dobira długie czasy uwzgledniajac swiatło zastane jako główne a flash jako dopełnienie.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów