Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Ultradźwiękowy system czyszczenia matrycy

Bywalec Awatar bartolomic
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Ultradźwiękowy system czyszczenia matrycy

Co sadzicie o tym wynalazku znanym chocby z Olympusa E 330.

"Tak jak wszystkie aparaty Olympus E-System, model ten posiada filtr ultradźwiękowy (Supersonic Wave Filter) co oznacza, że problem kurzu wnikającego do wnętrza aparatu przy wymianie obiektywów i osiadanie go na sensorze został całkowicie wyeliminowany. Generując drgania o ultra wysokiej częstotliwości strząsające kurz i inne drobinki, wychwytywane później przez specjalną adhezyjną membranę. Funkcja ta inicjowana jest przy każdym włączeniu aparatu, lecz można ją również uaktywnić manualnie." /zrodlo/

Tak sie zastanawiam, skoro to jest takie swietne, dlaczego Canon czy Nikon tego nie stosuja.. z drugies strony dokad uciekaja te zabrudzenia, skoro lustro i migawka sie nie otwiera, a szklo jest na body..

Nie mam w tym doswiadczenia.. czesto mieszajac w szklach (nie mowie na pustyni podczas burzy piaskowej, ale w "normalnych" warunkach, jak czesto trzeba czyscic matryce..

Jakby nie bylo, to przy kazdym otworzeniu body, troche mi sie zal robi, ze kolejny syfek wdarl sie do srodka
    40D, 70-200L /f4; 17-40L /f4; 4GB pqi x100; 580EX; LowePro: Orion Trekker II - powoli ale jednak - marzenia sie spełniają!!

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartolomic
    Tak sie zastanawiam, skoro to jest takie swietne, dlaczego Canon czy Nikon tego nie stosuja.. z drugies strony dokad uciekaja te zabrudzenia, skoro lustro i migawka sie nie otwiera, a szklo jest na body..
    Niestosują bo to dodatkowe koszta.

Przyjmijmy*, że
    - Canon ma najlepszą jakość obrazu - dopóki reszta nie podgoni ma w de dodatkowe ficzery/koszta
    - Nikon nie ma jakości obrazu Canona więc nadgania ficzerami które Canon ma w de
    - Sony? Sony zmusi nawet Canona do zmiany planów (yes, yes, yes!)
    - Olek (i jego filtr)? Powiedziano mi w sklepie, że kurz opada na plasterek kleju, którego wymiana kosztuje ~ 500 PLN. Po jakim czasie niewiem.

* - z przymrużeniem oka.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy

- Olek (i jego filtr)? Powiedziano mi w sklepie, że kurz opada na plasterek kleju, którego wymiana kosztuje ~ 500 PLN. Po jakim czasie niewiem.
    Za darmo w serwisie wymieniają ;]

Bywalec Awatar dgi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

[QUOTE=gietrzy]
    [QUOTE]

A to znaczy, że przy włączaniu (kiedy wywołuje się ten filtr) trzeba trzymać aparat w odpowiedniej pozycji, aby ten kurzyk spadł na plasterek?
    350D + KIT| BG-E3 | Tamron f2.8/28-75mm | Pentor f2.8/135mm | Porst f1.8/50mm
    http://photo.dario-g.com

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymin3
    Za darmo w serwisie wymieniają ;]
    Szczerze liczyłem na taką odpowiedź - dzięki.

Uprawnienia umieszczania postów