Tak to jest jak sie cytuje tylko to co sie chce, a nie to co autor cytatu chcial przekazac. Napisalem ze kosztuje mniej wiecej tyle co 300D PRZED WAKACJAMI kiedy to go kupowalem.Zamieszczone przez tpop
Tak to jest jak sie cytuje tylko to co sie chce, a nie to co autor cytatu chcial przekazac. Napisalem ze kosztuje mniej wiecej tyle co 300D PRZED WAKACJAMI kiedy to go kupowalem.Zamieszczone przez tpop
Z czystej ciekawosci - dlaczego tak sadzisz? 20D jest drozszy od 10D zaledwie o 10% (przynajmniej jesli chodzi o ceny sklepowe, np. Pstryk). Mysle, ze dodanie obslugi eTTL-II, radykalne obnizenie poziomu szumow przy wyzszych ISO i nieporownywalnie wieksza szybkosc to mimo wszystko wiecej niz te 10% roznicy w cenie.Zamieszczone przez Aszu
Oczywiscie jeden warunek - trzeba oba body ocenic obiektywnie, a nie patrzac na to ktore z nich sie ma ;-)
Zależy też jaką szybkość bierzesz pod uwagę.
Nie wiem jak dokładnie ma 20D ale 10D ma 3klatki/s i bufor na 9.
Zdaje się że 20D jest tu jednak wolniejszy.
Szybkości na jpeg dla mnie akurat są nieistotne.
Podobnie szybkości transferu itd.
Niewątpliwą i to duża zaletą jest niski poziom szumów na wysokich iso w 20D.
Pozdrawiam
10D! Interesuje mnie przede wszystkim większa matryca, a w 20D rozmiar matrycy (crop 1,6 x) jest ten sam więc z tego względu nie widzę potrzeby przepłacania.
Heh... fajne odpowiedzi... "10D ma tyle opcji ze i tak _swojego_ nie wykorzystam do ostatniej kropli", "nie widze sensu przeplacania bo w 20D jest taka sama matryca jak w _moim_ 10D" itp ;-)
Nie wiem czy jest w ogole sens zapodawania takich ankiet, skoro bioracy w nich udzial porownuja zaproponowane opcje do _swoich_ aparatowRownie dobrze mozna byloby zadac dwa pytania:
1. czy uwazasz ze jest sens przesiadac sie z 300D na 20D?
2. czy uwazasz ze jest sens przesiadac sie z 10D na 20D?
i wyniki bylyby dokladnie takie same ;-)
Tyle, ze - o ile dobrze zrozumialem - w tej ankiecie chodzilo o to, co kazdy z nas kupilby gdyby nie mial dSLR-a i dopiero rozwazal jego zakup...
Tyle że każdemu kto ma już dSLR byłoby bardzo trudno udzielić obiektywnej odpowiedzi gdyż niejako podświadomie porównuje funkcjonalności pozostałych modeli do już posiadanej puszki. Z drugiej strony, dla tych którzy w życiu nie mieli w ręku dSLR'a, wybór jest niezmiernie trudny bo trzeba go dokonywać porównując ilość funkcji, przyprawiającą zresztą o zawrót głowy, jakość fot (bardzo zbliżona) no i ceny. Sądzę, że autor ankiety brał to pod uwagę ale nich sam się lepiej wypowie.Zamieszczone przez kavoo
No cóż jako, że mam dwudziestkę dosłownie na karku :wink: chciałbym oddać dwa głosyZamieszczone przez Aszu
Opcja pierwsza 300D - tak zagłosowałem. Reszta kasy (różnica pomiędzy modelami) na szkło.
Opcja druga - cokolwiek co posiada E-TTL II. W tej chwili tylko dwa korpusy.
Ktoś tam powie, że nie umie zrobić zdjęcia i potrzebuje E-TTLa. Być może. Spróbowałem i wiem (porównanie z G3), że 20D mi nie przepala twarzy z bliskich odległości gdzie z G3 na dwa lata użytkowania udało mi się zrobić 1 (słownie: jedno) zdjęcie portretowe super (podobnie do 20D) naświetlone. Oczywiście wbudowaną lampą.
I żeby uprzedzić jednego z kolegów: podobno E-TTL II nie mierzy światła z aktywnego punktu AF :wink:
Dlatego tez wspomnialem, ze IMHO takie ankiety troche sie mijaja z celem, bo... kazdy tutaj ma racjeZamieszczone przez p13ka
Wlasciciel 300D zrobil slusznie ze kupil 300D, bo zaoszczedzil na lepsze szkla a funkcje 300D mu wystarczaja.
Wlasciciel 10D zrobil slusznie ze kupil 10D, bo 300D bylby dla niego niewystarczajacy, a wszystko czego potrzebuje ma w 10D, wiec... 20D mu niepotrzebny ;-)
Wlasciciel 20D rowniez (o dziwo) zrobil slusznie kupujac 20D, bo za niewielka roznice w cenie miedzy 10D a 20D ma kilkukrotnie nizszy poziom szumow przy slabszym swietle zastanym i ma w puszce mozliwosci ktore (jesli sie nadarzy okazja) _moze_ wykorzystac bez koniecznosci zmieniania czy pozyczania od kolegi body ;-)
Dlatego taka ankieta nigdy nie bedzie do konca obiektywna, chyba ze (malo prawdopodobne :winkjej uczestnicy zapomna o tym, co im u szyi dynda, i skoncentruja sie na suchych faktach - czyli w tym przypadku przede wszystkim na stosunku mozliwosci/cena ;-)
Wiec jednak sa na swiecie ludzie, ktorzy mysla podobnie jak ja... Wielkie dzieki, KavooZamieszczone przez kavoo
![]()
Pozdr - JaW
Moja galeria Fotojaw
Moje zdjęcia na plfoto
Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX