chyba miałeś na myśli 1Ds MK2Zamieszczone przez maku
![]()
nie bądźmy minimalistami
chyba miałeś na myśli 1Ds MK2Zamieszczone przez maku
![]()
nie bądźmy minimalistami
Ja mam 10D i w sumie w porządku, jednak 20D szybciej sie włącza szybciej ostrzy i ma większy bufor. Jestem fotoreporterem ale na 1D mnie nie stać więc 20d to ekonomiczny wybór. w 10D jak sie duzo dzieje to czasem mi sie "busy" wyswietla i maszynka staje. Pozdrawiam
Krakers napisal "no i pewnie ucieszy nowa wiesc uzytkownikow 300D na wiosne wchodzi nowy 300d z prockiem digi 2 takim samym jak w 20d i marc II"
Jesli jest tak jak mowi, moze byc ciekawie.
sprawdź dokładnie ten bufor, w 10D chyba 9 RAWów w serii robi a w 20D wprawdzie 23 ale jpegi a RAWów chyba tylko 5Zamieszczone przez darimarc
dla mnie w 300D największa bolączka to właśnie bufor
"busy" na wyświetlaczu to najbardziej przeze mnie znienawidzona rzecz w tym aparacie...
20Dset
maj łeb...
Ponad połowa z nas chce mieć 20D.
Ale chyba niema co sie dziwić, bo 10 juz w sklepie nieuświadczysz!
Za rok 22D!!
//mj
Jak to mawiają starzy górale - lepsze wrogiem dobregoZamieszczone przez Aszu
![]()
Mam od kilku dni 20D (przeszedłem z 300D) i pierwsze, krótkie wrażenia:
- ergonomia bez rewelacji w stosunku do 300D ale są to podobne gabarytowo aparaty;
- głośny trzask migawki - trudno się przywyczaić;
- ciszej od 300D wyskakuje wbudowana lampa błyskowa (może dla niektórych nieważne ale ja zawsze miałem wrażenia, że ktoś do mnie strzela jak otwierała się lampa 300d);
- szybkość - REWELACJA;
- szybkość zapisu - REWELACJA;
- oddanie kolorów - troszeczkę lepsze w 20D ale różnica dla mnie nie warta uwagi;
- ostrość (AF) i tutaj na razie kicha - przy foceniu imprezy rodzinnej (biegające dzieci itp) w stylu tak jak 300D to większość zdjęć wyszła nieostra i wymagała wyostrzania w PS - na razie mam kilka domysłów: 1. nie umiem się posługiwać jeszcze nowym systemem rozmieszczenia punktów AF; 2. rozmieszczenie punktów AF pozostawia całkiem sporo miejsca poza kadrem i nie zawsze starcza czasu na sfotografowanie obiektu poza punktami wraz z blokadą ekspozycji; 3. FF lub BF i tutaj będę robił testy.
Na razie mieszane uczucia i wszystko spaprane ta ostrością gdzie w 300D miałem "miodzio".
Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3
Zapewne w 300D miales na stale wlaczony AI Focus AF, podczas gdy w 20D One Shot... to mogl byc powod spapranej ostrosci - za biegajacymi dziecmi 300D asm sie wlaczall na "dobiegaczke" czyli AF Servo (tryb ciagly lapania ostrosci) a 20D lapal ci tam gdzie zlapal i tyle.Zamieszczone przez filip71
Przelacz w 20D przy takich okazjach tryb AF na Servo, przycisnij przycisk do polowy i pobaw sie (np cwiczenie - porob to przy ulicy albo zza okna na jadace samochody/idacych ludzi i sledz ich) . Powinno byc lepiej.
Własnie, że nie, przy fotografowaniu dzieci w ruchu miałem włączone Al Servo lub Al Focus (testowałem ustawienia).Zapewne w 300D miales na stale wlaczony AI Focus AF, podczas gdy w 20D One Shot...
One Shoit miałem włączony tylko do osób siedzących przy stole i w miarę nieruchomych - a niektórzy twardo siedząno bo po cóż byłaby impreza
![]()
Co nie zmienia faktu, że zakładam, że coś robię nie tak - no i zrobię dzisiaj test na wystepowanie FF i BF.
[ Dodano: 16-11-2004 ]
Zrobiłem i jest OK. Czyli muszę się uczyć tego aparatu i tyle.zrobię dzisiaj test na wystepowanie FF i BF.
Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3