Muszę zgodzić się z głosami kolegów, którzy widzą pewne niedoskonałości takiej ankiety.
Pierwsze pytanie jaki mi sie ciśnie na usta, to dlaczego porównujemy 300D, 10D i 20D???
300D jest całkiem popularny, ale to zupełnie inna klasa...wiem, że jest hack, ale poza wyjątkowymi sytuacjami nie zmienia to zasadniczo całej funkcjonalności aparatu. Tu chodzi o jakość wykonania, szybkość i łatwość obsługi, dane techniczne. Jeśli juz tak budujemy anketę, to dlaczego nie zapytać jeszcze o 1DMK2 na przykład?
Kolejne pytanie, to czy głosujemy, jaki aparat chcielibyśmy kupić, gdybyśmy mieli tyle kasy, czy taki jaki mamy zamiar kupić (i zbieramy kasę), czy już kupiliśmy i chcemy powiedzieć, czy jesteśmy zadowoleni. Ankieta w dużej części jest traktowana jako ostatnia opcja.
Ja długo sie wahałem czy kupić 10D czy 20D i zdecydowałem postawić na nowszą technologie i bogatszy zestaw opcji. Nie sądzę, żebym na tym stracił, tym bardziej że na 10D mogłem oszczędzić max 1200PLN.
Stawiam głos na 20D. Gadanie w stylu "20D jest taki sam albo gorszy" to dla mnie tylko próba tłumaczenia sobie, dlaczego nie kupię 20, a nie uczciwe porównanie parametrów.