Czyli wyłącznie szukanie akceptacji na forum zmiany aparatu na nowszy model? Zdjęć nie zmierzać robić lepszych i nie to jest celem?
@dave88
U mnie wybór bezlusterkowca 11-ście lat wcześniej poczyniony został z istotnych dla mnie powodów (z tych samych dla których nie mam obecnie żadnego DSLRa). Przede wszystkim powinieneś sobie odpowiedzieć sobie na ww. zadane pytania oraz to, czy zmiana DLSR na ML jest dla Ciebie ważna i istotna, czy to wyłącznie chęć wymiany aparatu na nowszy. Jeśli pytasz innych osób, czy ma sens zmiana 6d na R to szukasz wyłącznie utwierdzenia i akceptacji innych osób w podjętej już decyzji. Ja jestem na nie, bo podstawą tak dużej zmiany powinno być zrozumienie zasady działania ML oraz jego ograniczeń poprzez wypożyczanie choćby na dzień celem testu bezlusterkowca i praca w nim w plenerze , na koncercie/hali oraz w studiu. To, że milion innych osób innych zrobiło tak, czy inaczej nie znaczy, że powinni decydować za Ciebie. Nigdy nie zrozumiem, jak na podstawie kilkunastu wypowiedzi można się decydować na coś, czego się nie miało nawet w ręku (no chyba, że miałeś R w ręku, testowałeś go przez kilka dni , obrabiałeś z niego RAWy i wiesz już o nim wszystko, co do każdej śrubki i zaślepki). BTW - byłem na prezentacji R i miałem go u siebie na testach i mnie nie zachwycił. Dużą zmianę zapewne zauważyłbyś dopiero przy R6 o ile ograniczenia ML nie przeszkadzałyby w codziennej pracy z aparatem.