Ja zadałem sobie trud, żeby obejrzeć ten pierwszy film i wiem czemu propozycja jego obejrzenia spotkała się z taką, a nie inną reakcją. Pod koniec padło takie zdanie, że "zamiast siedzieć na forach internetowych i tracić czas na porównywania sprzętu, lepiej wykorzystać go na fotografię". To oczywiście musi zirytować kogoś, kto zamiast poświęcać czas na fotografię, woli zagłębiać się w kwestie techniczne. Bo to tak, jakby kiepskiemu kierowcy, który właśnie kupił (zamierza kupić) sportowy drogi samochód, powiedzieć - po co ci to? I tak nie wykorzystasz tego samochodu, bo nie umiesz jeździć...

A żeby nie być posądzonym o off top, zacytowałbym inne zdanie, z tego samego filmu. Sprzęt należy zwieniać wtedy, gdy z obecnie posiadanym, z jego możliwościami "dojdzie się do ściany". W innym przypadku jest to wydatek na zasadzie - A co mi tam, stać mnie i wolno mi. Tylko po co wówczas radzić się na forum? Po co pytać - Czy warto zmienić - skoro nie chce się słyszeć innych odpowiedzi, poza potwierdzającymi?