Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: 6d na R - czy jest sens ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: 6d na R - czy jest sens ?

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Aha, sens (istnienia zapewne). Czyli, jak rozumiem wymieniasz co chwilę w domu coś gorszego na coś lepszego: dotychczasowy zestaw mebli, AGD, kafelki w kuchni i łazience, farbę na ścianach, podłogi oraz samochód bo akurat masz taki zamysł i jest taki "sens"
    Dokładnie tak to działa, jeżeli widzisz sens zmiany to zmieniasz to co ci nie pasuje albo nawet jak ci pasuje to zmieniasz bo chcesz.

Uzależniony

Właśnie nabyłem R6 i ciągle jeszcze mam 6D. wygląda na to że lustro pozostanie u mnie do zadań specjalnych tak długo aż uda mi się uzyskać z R6 obrazek podobny do 6D.
    Po latach spędzonych z 6D nie znam aparatu dającego tak ładny obrazek praktycznie-prosto z puszki.
    Moim zdaniem Rki są już inną technologią opartą o super procesory jak w smartfonach. Obrazek z R6 jest wręcz nierealnie ostry a mały ruch suwaczkiem w DPP wyciąga szczegóły nie wiadomo skąd, ostrość i klarowność można podciągnąć wręcz do granic absurdu i to ze zwykłych EF Canona (puszka rozpoznaje wszystkie szkła). Ale nie trzeba specjalnie się starać DPP automatycznie dobiera parametry do kadru tyle że jest to okupione nieco dłuższym czekaniem.
    Pytanie: czy to jest potrzebne i jak tego używać?
    Mi zawsze chodziło o piękny obrazek a nie wywalone w kosmos parametry. Sytuacja przypomina przejście z analoga na cyfrę:
    Piękny obrazek to 6D reszta to R6.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    Piękny obrazek to 6D reszta to R6.
    Jeszcze jedna rzecz, która nie działa w bezlustrach, a rzadko się o tym mówi i pisze: AF jest dużo lepszy, ale nie działa wspomaganie AF z lampy.
    Także czasami można się zdziwić.

Przy widoczkach oczywiście nie ma to znaczenia.
    pozdro.,
    m.

Uzależniony Awatar Heldbaum
    Miasto
    Glasgow

Podobno tak nawet to działa, jak się zmienia konia...
    http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

@dave88 - dziś przepatrzyłem Twojego FB, którego masz w podpisie i w kontekście zdjęć, które tam zobaczyłem, IMHO nie ma sensu zmiany 6d na bezlustro.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    @dave88 - dziś przepatrzyłem Twojego FB, którego masz w podpisie i w kontekście zdjęć, które tam zobaczyłem, IMHO nie ma sensu zmiany 6d na bezlustro.
    no właśnie tak dochodzę do wniosku, że rzeczywiście to nie ma sensu :-) napalony jakoś nie byłem, zobaczyłem promocje i cashback i tak pomyślałem o zmianie, zapytałem Was tu na forum i dzięki za odpowiedzi :-)

P.S. i coo Andrzejku ? zatkało kakao ??
    R + C 50 1.8 STM + C 17-40 + C 70-200 f/4 + CDN.
    https://www.facebook.com/dawidzawilafotografia

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Lepszy gorszy, AF jest poprostu inny. B.dobrze sprawdza się w portretach, w detalu już niekoniecznie.

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

Ba, ja właśnie zamieniam 5d4 na R (jako backup, drugi aparat albo jak mi pixeli potrzeba w studio, jak główny wół roboczy do repo mam R6 od pół roku) Obrazek praktycznie taki sam jak w 5d4, lepszy mimo wszystko od tego z 6d (przed 5d4 przez prawie 4 lata robiłem roboty na dwóch 6d więc mam porównanie bezpośrednie z setkami tysiącami obrobionych fot z obu puszek) ale jesli pracujesz amatorsko/hobbistycznie, nie robisz dużo dynamicznych reportaży i nie wyciągasz z cieni jakoś maksymalnie to imho przesiadka nie ma sensu. 6d ma świetną matrycę jak na aparat sprzed 8 lat, obecne matryce pakowane do R6 np są naprawdę niewiele lepsze, może pół działki na szumach i działka na DR, z 3 strony R obecnie jest w tak dobrej cenie, szczególnie jeszcze jak bierzesz na firmę, że grzech nie brać.
    Ostatnio edytowane przez rojo ; 17-11-2021 o 19:43

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów