Pokaż wyniki od 1 do 10 z 159

Wątek: RF 14-35 mm F4 L IS USM

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie Odp: RF 14-35 mm F4 L IS USM

@steamhammer: "Zaręczam Ci że to spokojnie mieści się w tolerancji firmy i nie robiłbym z tego problemu."

Jeszcze raz przypomnę. Publikuję to, żeby powstała świadomość niejednorodności zakresu ogniskowych w tych samych modelach obiektywów. Różnic, które są z łatwością widoczne na 3 calowym wyświetlaczu aparatu. W mojej opinii to nie jest wada/problem. Zwyczajnie warto mieć tego świadomość, szczególnie gdy zależy nam na jak najszerszym polu widzenia.

@steamhammer: "A swoją drogę to za to beka jest ogromna."
    Pamiętajmy, że ta konstrukcja jest mistrzowska pod wieloma względami.
    1. Wysoki, jeśli nie największy "zoom ratio" spośród zoomów UWA (x2.5).
    2. Niska, jeśli nie najniższa waga sposób zoomów UWA. Realna: 539 g.
    3. Świetne osiągi kontrastu/rozdzielczości (jak na obiektyw o takiej wadze) potwierdzone wieloma testami.

To musiało być czymś okupione. Dystorsja na 14 mm jest rzeczywiście ogromna, ale lepiej korygowalna niż wymieniony przeze mnie wcześniej Samyang.
    Dystorsja ma dla mnie (już jako fotografa, a nie testera) wiele pozytywnych właściwości. Przy stosowanym przeze mnie workflow, wręcz wolę mieć obiektyw z ogniskową 14 mm z dystorsją niż od niej wolny. Ale to już kwestia gustu i workflow.
    Ostatnio edytowane przez Pieknografia ; 15-03-2023 o 14:52
    Canon EOS R6 Mark II | Canon EOS R6 | Canon RF 14-35mm F4 L IS USM | Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM | Canon RF 70-200mm F4 L IS USM | Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD | Canon RF 16mm F2.8 STM | Tamron SP 35mm F/1.4 Di USD | Canon RF 50mm F1.8 STM | Samyang AF 85mm F1.4 RF

Coś już napisał

Domyślnie Odp: RF 14-35 mm F4 L IS USM

Cytat Zamieszczone przez Pieknografia Zobacz posta

@steamhammer: "A swoją drogę to za to beka jest ogromna."
    Pamiętajmy, że ta konstrukcja jest mistrzowska pod wieloma względami.
    1. Wysoki, jeśli nie największy "zoom ratio" spośród zoomów UWA (x2.5).
    2. Niska, jeśli nie najniższa waga sposób zoomów UWA. Realna: 539 g.
    3. Świetne osiągi kontrastu/rozdzielczości (jak na obiektyw o takiej wadze) potwierdzone wieloma testami.

To musiało być czymś okupione. Dystorsja na 14 mm jest rzeczywiście ogromna, ale lepiej korygowalna niż wymieniony przeze mnie wcześniej Samyang.
    Dystorsja ma dla mnie (już jako fotografa, a nie testera) wiele pozytywnych właściwości. Przy stosowanym przeze mnie workflow, wręcz wolę mieć obiektyw z ogniskową 14 mm z dystorsją niż od niej wolny. Ale to już kwestia gustu i workflow.
    Tak, tak ja to wszystko wiem. Taka jest "zaleta" wielu nowoczesnych elektronicznych konstrukcji. Tylko zwracam uwagę na to
    jako jeszcze użytkownik "analoga".

Uprawnienia umieszczania postów