a tak w ogole to rob kolorowe, a dopiero pozniej w ps rob BW, najlepiej uzywajac filtra o nazwie BW - pelna wygoda, sprobuj raz a nie przestanieszZamieszczone przez arkadios
![]()
a tak w ogole to rob kolorowe, a dopiero pozniej w ps rob BW, najlepiej uzywajac filtra o nazwie BW - pelna wygoda, sprobuj raz a nie przestanieszZamieszczone przez arkadios
![]()
No tak. Ale myślałem, że skoro jest taka opcja to dlaczego z niej nie korzystać.
Ja jak robiłem na analogu zdjęcie BW z czerwonym filtrem to niebo miałem czarne a chmury stawały się majestatyczne. A tu tego nie potrafię uzyskać. Nie umiem się przestawić...
Lepiej sie nie przestawiac... Zdjecia BW wg mnie jakos ladniej na analogu nadal wychodza.Zamieszczone przez arkadios
Mam pytanie szczególnie do użytkowników w/w aparatu. Jak zresztą pokazują testy w stylu standardowy zwłaszcza jpeg jest wygląda w porównaniu z konkurencja na nieostry. Standardowo ostrość ustawiona jest na 3 reszta parametrów na 0. Jak ustawiacie te parametry lub jak je ustawić by otrzymać jak najlepsze zdjęcia. Nie mówię już o gustach i guscikach, gdyz jedni lubią cukierkowe zdjęcia inni nie. Co proponujecie ? Podwyższenie samej ostrości już daje ciekawy efekt.
Moje blog.dobert.pl
Jak poprzedni kolega - przejdź na RAW
Nie da się zaproponować "jednego słusznego" ustawienia. Więc jak wyżej - RAW.
Regulamin pkt 8.
Początki mogą być trudne, bolesne i irytujące, ale... Zdecydowanie RAW. :-D
jak masz takie lustro to naprawde RAW...
nie pamietam nawet jak wygląda jpg z aparatu:P
Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.
Ale tu nie w tym rzecz. Wszystkie zdjęcia wykonuje w RAWie. Natomiast zmieniając w stylu obrazu skalę ostrości na większą niż domyślną, zdjęcia wreszcie stały się ostrzejsze. Łatwo powiedzieć obróbka, nigdy tego nie robiłemTo moja pierwsza lustrzanka. Zresztą boję się zniszczyć poprawianiem zdjęcie, zamiast je naprawić.
Ostatnio edytowane przez vespero ; 15-10-2008 o 23:49