Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: 30D problem z RAW

Mieszany widok

Bywalec Awatar Joshec
    Miasto
    Poznań

Thumbs down 30D problem z RAW

Witam. Mam problem z ustawieniem RAW+JPEG. W trybie "manual" zamiast zapisywac plik RAW oraz jednoczesnie plik JPEG zapisuje 2 pliki: *.JPEG oraz *(1).JPEG. Jestem w stanie przezyć brak zapisu RAW w trybach automatycznych ale to? Ktoś coś podobnego zauważył już? Może jest jakieś ustawienie o którym nie wiem? A może to kwestia błędów w softcie (mam 1.0.4)?

Zapisuje tak zawsze jak ustawię RAW+JPEG (M, Av, Tv, P). W aparacie info, że jest tylko 1 plik a Windows pokazuje 2 pliki - oba JPEG a RAWa nie ma :-(
    Myslałem, że już radzę sobie dobrze z obsługą plików a teraz oszalałem :-/
    Ostatnio edytowane przez Joshec ; 08-06-2006 o 16:27

arkadek
    Guest

Domyślnie

Też posiadam soft w wersji 1.0.4 i nie zauważyłem nic podobnego.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

W innych trybach niż manual zapisuje normalnie?

Dopiero zaczyna Awatar CyberPL
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Ja tak miałem na 350D - sprawę załatwił czytnik, bo dzialo sie tak tylko przy zgrywaniu przez kabelek...

Bywalec Awatar Joshec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

OK... myslę, ze mogę zamknąć wątek. Na rozwiązanie naprowadził pan AS z serwisu na Żytniej. Dziękuję!
    Dla być może zainteresowanych. Ponieważ nie dostałem do aparatu płyty z softem ściągnąłem sobie Canon Digital Camera Solution z netu. Niestety oprogramowanie nie współpracowało poprawnie z aparatem. Wszystkie programy jakich używałem zamiennie pokazywały 2 pliki JPEG (nawet po zrzuceniu plików na HDD). Dopiero download przy użyciu firmowego (zaktualizowanego!) oprogramowania powoduje zrzucenie 2 plików: *.CR2 oraz *.JPEG.

Bywalec Awatar Veene2
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kup czytnik - za 40 zeta lub mniej nie bedziesz mnial problemu a i cala operacja bedzie znacznie szybsza. pozdrawiam

Początki nałogu Awatar swiderski
    Miasto
    Gorzów/ Szczecin

Domyślnie

Jak napisał Veene2 problem tkwi w windowsie. XP nie radzi sobie z raw + jpeg. Podobne objawy występują również w 350D - czytnik rozwiązuje sprawę.

Uprawnienia umieszczania postów