Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: GIMP-ustawienia zarządzania kolorami

Domyślnie GIMP-ustawienia zarządzania kolorami

Witam.

Zaczynam "przygodę" z Gimpem. Mam wersję 2.3.
    W >Preferencje>Zarządzanie kolorami> są dwie pozycje:

1. Display rendering intent
    2. Softproof rendering intent

w obydwu mam zaznaczoną opcję (prawdopodobnie domyślnie) percepcyjnie.

Są jeszcze dostępne:
    - względny kolometryczny
    - nasycenie
    - bezwzględny kolometryczny

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć do czego one służą, bo jestem noga ze wszelkiego rodzaju, innych niż nasz ojczysty, języków.

Dzieki za pomoc.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Hmmm .... muszę się przyznać, że dalej jestem w kropce. Jestem zielony z GIMP-a (i nie tylko ) jak trawa na wiosnę i tak należy mnie traktować.

Mój temat powstał właśnie po wcześniejszym przeczytaniu wskazanego przez Ciebie wątku i rozpoczęciu "ulepszania" komputera. Przeszukałem jeszcze raz wskazany wątek. Nie wiem, czy może mam zespsuty wzrok, czy Ctrl+F źle działa, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie ( nie bierz tego jako uszczypliwość z mojej strony ). Mógłbyś mi poświęcić chwilkę czasu i jak "pastuch krowie na rowie" wytłumaczyć?

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Taka uwaga na marginesie... Nieparzystych wersjii GIMPa lepiej nie uzywać do pracy, a już szczególnie wtedy, gdy się nie ma doświadczenia z tym programem. To są wersje deweloperskie, niestabilne, niedorobione.

Ja GIMP-a znam dość dobrze, zainstalowałem którąś z 2.3 na próbę, bo też zarządzanie kolorem mnie interesowało, ale po kwadransie wywaliłem to w cholerę, bo się nie dawało uzywać akurat tych podstawowych rzeczy, które były mi potrzebne (np. crop).
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Nieparzystych wersjii GIMPa lepiej nie uzywać do pracy
    W takim razie którą proponujesz?
    Poproszę o informację dla profesjonalisty ... przecież kiedyś się nauczę ... jak spaść ... to z dużego konia!!!
    Ostatnio edytowane przez ms714033 ; 08-06-2006 o 12:47

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ms714033
    W takim razie którą proponujesz?
    Najnowszą stabilną. 2.2.11 AFAIK. Tyle, że tam nie ma jeszcze profili kolorów.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ms714033
    Mój temat powstał właśnie po wcześniejszym przeczytaniu wskazanego przez Ciebie wątku i rozpoczęciu "ulepszania" komputera. Przeszukałem jeszcze raz wskazany wątek. Nie wiem, czy może mam zespsuty wzrok, czy Ctrl+F źle działa, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie ( nie bierz tego jako uszczypliwość z mojej strony ). Mógłbyś mi poświęcić chwilkę czasu i jak "pastuch krowie na rowie" wytłumaczyć?
    Mało dokładnie czytałeś, nazwy te są tam po angielsku, wklej do Ctrl-F tekst:
    "Konwersja z jednej przestrzeni barw do drugiej" i wszystko znajdziesz.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Mało dokładnie czytałeś, nazwy te są tam po angielsku, wklej do Ctrl-F tekst:
    "Konwersja z jednej przestrzeni barw do drugiej" i wszystko znajdziesz.
    Dziękuję za wyrozumiałość. Rzeczywiście wszystko jest. Chyba cuś mi się pozajączkowało przy wpisywaniu w Ctrl+f.

Bywalec Awatar _invictus
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

odnosnie wersji developerskich, uzywam takowych codziennie, od dluzszego czasu, nie zaobserwowalem niestabilnej pracy, czy czegoś niedziałającego w nich, więc źle aż tak nie ma

Uprawnienia umieszczania postów