W życiach się chyba szanownym kolegom poprzewracało od tego dobrobytuCo początkującą fotografkę obchodzą jakieś dylematy związane z DR?! Jak się przekona na własnej skórze, że to może być problem, to jej drugim aparatem będzie taki, który ma dużą DR, ale najpierw trzeba poznać ten problem i go oswoić. Wszystkomające aparaty nie są do nauki a swoich oczekiwań wobec sprzętu nabywa się latami. Mając EOS-a 550D z tą "nieszczęsną" matrycą 18 Mp przyzwyczaiłem się, aby generalnie nie robić zdjęć z ISO powyżej 400 i w związku z tym mam z tego aparatu więcej niezaszumionych zdjęć przy ISO 400, niż z EOS-a 80D z matrycą 24 Mp, który potrafi mi mocno zaszumieć nawet przy ISO 160. Zawsze lepiej jest zainwestować w porządną optykę, niż w korpus, ale inwestycja w optykę- jeśli ma to być porządny sprzęt- generalnie determinuje system, którego się będzie później używać, a skąd to ma wiedzieć ktoś, kto dopiero zaczyna? Do systemu Canona jest obfitość obiektywów i lamp błyskowych w każdej cenie i jakości, a model 700D obsługuje nawet zdalne sterowanie lampami, co nie jest bez znaczenia dla ucznia szkoły fotograficznej, a może być olane przez większość innych użytkowników. Na początek ma być tanio i dydaktycznie, a każda trudność czegoś uczy. Kiedy adeptka będzie kończyć szkołę to może już będzie miała piąty korpus i 12 obiektywów, i to będzie pełna klatka R6, ale niech do tego momentu trochę wody upłynie
![]()