Pokaż wyniki od 1 do 10 z 126

Wątek: Pomoc w wyborze body -pilne

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar daris
    Miasto
    trójmiasto

Domyślnie Odp: Pomoc w wyborze body -pilne

Zawsze słyszałem, że to nie dobrze jak lustrzanki nagrywają filmy, w bezlusterkowcu w takim razie na okrągło jakby nagrywał się film. Czy to ma jakieś istotne przełożenie na żywotność matrycy?
    Ostatnio edytowane przez daris ; 28-10-2021 o 22:12
    Canon 7D mk2, Sigma 10mm 2.8, Sigma A 18-35 1.8, Sigma 35 1.4, Canon EF 70-200 2.8L, Canon 580 EX II

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez daris Zobacz posta
    Zawsze słyszałem, że to nie dobrze jak lustrzanki nagrywają filmy, w bezlusterkowcu w takim razie na okrągło jakby nagrywał się film. Czy to ma jakieś istotne przełożenie na żywotność matrycy?
    Chłopie, tego nawet najstarsi górale nie wiedzą.

Coś już napisał Awatar daris
    Miasto
    trójmiasto

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Chłopie, tego nawet najstarsi górale nie wiedzą.
    No tak
    Canon 7D mk2, Sigma 10mm 2.8, Sigma A 18-35 1.8, Sigma 35 1.4, Canon EF 70-200 2.8L, Canon 580 EX II

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Z jednej strony - nie widziałem jakoś wielkiej ilości postów o padniętych matrycach w EOS R czy RP, a są już chyba ze dwa lata na rynku.

Z drugiej strony - jest ciekawa funkcja w obiektywach RF: gdy wyłączasz aparat, przysłona domyka się do wartości maksymalnie zamkniętej (np. f/22) - czyli coś w tym jest, bo nawet Canon chce dodatkowo chronić matrycę, gdy aparat jest nieużywany. To domykanie nie występuje w obiektywach EF.

Z trzeciej strony - wpływ na pewno jakiś jest, więc w bezlustrach (szczególnie tych bez kurtyny, czyli np. EOS RP) zacząłem jednak ponownie używać dekielka na obiektywie - w lustrzankach wystarczała osłona przeciwsłoneczna i człowiek resztą się nie przejmował - a tutaj taki "krok do przodu" - i staram się nigdy nie celować - nawet wyłączonym aparatem - w silne źródła światła typu słońce, lampy, lasery.
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    Z drugiej strony - jest ciekawa funkcja w obiektywach RF: gdy wyłączasz aparat, przysłona domyka się do wartości maksymalnie zamkniętej (np. f/22) - czyli coś w tym jest, bo nawet Canon chce dodatkowo chronić matrycę, gdy aparat jest nieużywany. To domykanie nie występuje w obiektywach EF.
    Domykanie prawdopodobnie ma chronić przed słońcem.

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Cytat Zamieszczone przez daris Zobacz posta
    Zawsze słyszałem, że to nie dobrze jak lustrzanki nagrywają filmy, w bezlusterkowcu w takim razie na okrągło jakby nagrywał się film.
    Odpowiedź masz, ale ja już oczami wyobraźni widzę przyszłe ogłoszenia sprzedaży bezluster z dopiskiem "Aparat nie filmował"

P.S. Czy administracja ma jakieś nagrody dla osób, które przeczytały cały wątek i nie dały się wciągnąć w to zbiorowe mordobicie? Moim zdaniem należy wątek zarchiwizować w bezpieczny sposób. Socjologowie za x-dziesiąt lat dadzą fortunę za dostęp do takiej kopalni wiedzy o ludzkich zachowaniach...
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Uprawnienia umieszczania postów