Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Fotografowanie sceny gdzie są użyte różengo koloru "bomby dymne"

Mieszany widok

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Fotografowanie sceny gdzie są użyte różengo koloru "bomby dymne"

Cytat Zamieszczone przez bakulik Zobacz posta
    To, że coś jest błędnie nazywane dymem, nie oznacza, że tym właśnie jest.
    W technice scenicznej słowa dym i mgła znaczą coś zupełnie innego. A to że to nie ma nic wspólnego z fizyką jest tu bez znaczenia.
    Dym ciężki uzyskuje się w wytwornicach też z płynu, a to co jest czynnikiem chłodzącym jest tu drugorzędne. W prostszych rozwiązaniach to "suchy lód", a w bardziej zaawansowanych agregat. Wadą tego drugiego rozwiązania jest cena, waga i rozmiar urządzenia. Poza tym te agregaty są dosyć głośne co bardzo utrudnia ich użycie w teatrze.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    W technice scenicznej słowa dym i mgła znaczą coś zupełnie innego. A to że to nie ma nic wspólnego z fizyką jest tu bez znaczenia.
    Znaczenie ma zasadnicze, gdyż wygenerowanie dymu (jako efektu ubocznego spalania) w zamkniętym pomieszczeniu może mieć nieciekawe skutki, natomiast mgła jest względnie bezpieczna. Świece i proszki dymne przeznaczone są do użytku na otwartej przestrzeni i o to tylko tu chodzi.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez bakulik Zobacz posta
    Znaczenie ma zasadnicze, gdyż wygenerowanie dymu (jako efektu ubocznego spalania) w zamkniętym pomieszczeniu może mieć nieciekawe skutki, natomiast mgła jest względnie bezpieczna. Świece i proszki dymne przeznaczone są do użytku na otwartej przestrzeni i o to tylko tu chodzi.
    Dalej się nie rozumiemy. Słowo "dym", a słowo "mgła" oznacza w żargonie scenicznym coś zupełnie innego. A to że te słowa nie są odpowiednikami zjawisk fizycznych to jest tu bez znaczenia. Znaczenie ma natomiast bardzo duże to czego chce reżyser i jak mu zamiast dymu zrobisz mgłę to najdelikatniej mówiąc będzie nieprzyjemnie albo mówiąc trochę przewrotnie - wtedy dopiero będzie dym .....
    BTW: świec i proszków także się używa na scenie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Dalej się nie rozumiemy. Słowo "dym", a słowo "mgła" oznacza w żargonie scenicznym coś zupełnie innego. A to że te słowa nie są odpowiednikami zjawisk fizycznych to jest tu bez znaczenia. Znaczenie ma natomiast bardzo duże to czego chce reżyser i jak mu zamiast dymu zrobisz mgłę to najdelikatniej mówiąc będzie nieprzyjemnie albo mówiąc trochę przewrotnie - wtedy dopiero będzie dym .....
    BTW: świec i proszków także się używa na scenie.
    Tak czy inaczej forsując ten teatralny żargon wprowadzasz w błąd nieobeznanych z tematem. Trzeba zaznaczać że nie jest to żaden dym tylko iluzja.

A co do "głośnej pracy maszyn" to czas by wyczyścić wiatraczki mieszające parę z powietrzem, nawet jeśli to drogie i profi maszyny to osiadający na skrzydełkach brud powoduje utratę wyważenia i drgania.

Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    Tak czy inaczej forsując ten teatralny żargon wprowadzasz w błąd nieobeznanych z tematem. Trzeba zaznaczać że nie jest to żaden dym tylko iluzja.
    Gdzie ja coś "forsuję"?

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    A co do "głośnej pracy maszyn" to czas by wyczyścić wiatraczki mieszające parę z powietrzem, nawet jeśli to drogie i profi maszyny to osiadający na skrzydełkach brud powoduje utratę wyważenia i drgania.
    Te maszyny od nowości tak mają.
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów