Strona 16 z 20 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 199

Wątek: Tamron 17-50

Początki nałogu

Domyślnie

@deejay24h

napisalem odp ale to p....ne forum zdazylo mnie potajemnie wylogowac, co za kwas

nie chce mi sie 2 raz produkowac

porowanaj sobie ratio tamrona do 16-35 2.8 L ... 1:4 zgodzisz sie ze to lepiej wyglada niz 1:10 i ze ta elka jest jednak warta 4 krotnosci tamrona

pozdro

głupol
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubaj Zobacz posta
    porowanaj sobie ratio tamrona do 16-35 2.8 L ... 1:4 zgodzisz sie ze to lepiej wyglada niz 1:10 i ze ta elka jest jednak warta 4 krotnosci tamrona

pozdro
    Zejdźmy na ziemię - nie każdego stać na eLkę. W tym przedziale cenowym (~1400zł) i ogniskowych nie ma chyba nic ciekawszego od tamrona 17-50 f2.8. Więc skupiam się na wyborze dobrego tamrona - dlatego odświeżyłem ten temat.
    Jest spora grupa użytkowników tego obiektywu, którzy są zachwyceni - zakładam, że po prostu mają dobry egzemplarz - jak ten Pan http://www.infinity.net.pl/~archie/wordpress/?p=441

Proszę więc o pomoc - na co szczególnie zwrócić uwagę przy zakupie. Wiem o:
    -ostrość/mydło przy f2.8
    -BF/FF
    -niesymetria ostrosci prawa/lewa strona kadru (góra/dół też sprawdze)

Czy coś jeszcze - jakieś przypadłości?

No i ponawiam pytanie - czy dzisiejsze Tamrony poprawiły się (pod względem powtarzalności) w stosunku do tych z przed 2 lat, czy jest dokładnie tak samo - każda sztuka jest zupełnie inna?
    Ostatnio edytowane przez głupol ; 15-01-2009 o 17:34

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

Tamron ma przewage tylko na 50 te dwie działki, roznica to jest w ostrosci raczej w fotkach plenerowych. Na bliskie odległości (pomieszczenia) żadnej nie ma. Wg mnie to jest niewarte tego tysiaka czy ile on kosztuje. Za to mam 50/1,8 za 300 zł i te 700 to niech bedzie dla mnie wynagrodzenia za przekładanie szkieł :P Wg mnie, warto

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lux Zobacz posta
    Tamron ma przewage tylko na 50 te dwie działki, roznica to jest w ostrosci raczej w fotkach plenerowych. Na bliskie odległości (pomieszczenia) żadnej nie ma. Wg mnie to jest niewarte tego tysiaka czy ile on kosztuje. Za to mam 50/1,8 za 300 zł i te 700 to niech bedzie dla mnie wynagrodzenia za przekładanie szkieł :P Wg mnie, warto
    Super logika, zamiast zooma 17-50 wystarczy 50 1.8 ... Równie dobrze można napisać, że zamiast 24-70 wystarczy 85 1.8 i 3 tysiaki w kieszeni.

Ja mam 24-70 i 3 stałki niemal w tym samym zakresie (24/50/85) no i co z tego ? Jedno nie zastąpi drugiego.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

głupol
    Guest

Domyślnie

Za to mam 50/1,8 za 300 zł i te 700 to niech bedzie dla mnie wynagrodzenia za przekładanie szkieł :P Wg mnie, warto
    Też mam tą 50tkę i w żaden sposób nie jest mi w stanie zastąpić obiektywu 17-50.

Domyślnie

Pytanie do Cichego.
    Czy jest mozliwe dostanie tamrona bez ff/bf na 17 mm ? Bo ja juz naprawde w to watpie
    Testowalem pare tych szkiel z moim 40D i zawsze bylo cos nie teges.
    Najlepsze jakie jakie znalazlem trafialo prawie w punkt przy 50 mm (jak dla mnie akceptowalnie onanem nie jestem) a przy 17 mm mialem lekki ff (juz jednak nie akceptowalny)
    Dodam ,ze pucha bez zadnych wad bez problemu ostrzy w punkt z takimi szklami jak 85 1.8 i 50 1.4 nawet z 50 1.8 bylo duzo lepiej niz z tamim.
    Dodam ,ze tam byl made in japan

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Super logika, zamiast zooma 17-50 wystarczy 50 1.8 ... Równie dobrze można napisać, że zamiast 24-70 wystarczy 85 1.8 i 3 tysiaki w kieszeni.

Ja mam 24-70 i 3 stałki niemal w tym samym zakresie (24/50/85) no i co z tego ? Jedno nie zastąpi drugiego.
    oczywiście przy załozeniu, że ma się kitka to 50 zastąpi Tamrona.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotobronx Zobacz posta
    Pytanie do Cichego.
    Czy jest mozliwe dostanie tamrona bez ff/bf na 17 mm ?
    Na szerokim kącie to nawet 16-35 L USM nie trafi idealnie. To zbyt szeroki kąt żeby archaiczne AF z naszych puszek (poniżej 1d) sobie poradziły.

Jeśli Tamron ostrzy dobrze na 50mm można ostrzyć na 50 i zjechać na 17mm i wtedy będzie idealnie.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

A ja mam następujące pytanie (może troszkę nie na temat): Jakiś czas temu przy ogromnym mrozie (-15stC) próbowałem rozkręcić swojego Tamrona i przeskszył mi pierścień ogniskowej. Od tej pory stale przeskakuje (kręci się bez oporu w lewo i prawo nie zmieniając ogniskowej), jednak, jeżeli używam go z dużym wyczuciem działa, ponadto szkło jest sprawne i optycznie i mechanicznie. AF trafia w punkt.

Czy ktoś spotkał się z taką usterką i najważniejsze pytanie, ile może kosztować naprawa?
    Eos 7d : Canon 70-200L f/4 : Tamron 17-50 f/2.8 : Canon 50 f/1.4 : Samyang 8mm f/3.5

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rakuu Zobacz posta
    A ja mam następujące pytanie (może troszkę nie na temat): Jakiś czas temu przy ogromnym mrozie (-15stC) próbowałem rozkręcić swojego Tamrona i przeskszył mi pierścień ogniskowej. Od tej pory stale przeskakuje (kręci się bez oporu w lewo i prawo nie zmieniając ogniskowej), jednak, jeżeli używam go z dużym wyczuciem działa, ponadto szkło jest sprawne i optycznie i mechanicznie. AF trafia w punkt.

Czy ktoś spotkał się z taką usterką i najważniejsze pytanie, ile może kosztować naprawa?
    Pytanie powinno brzmieć - "gdzie go naprawić", a nie "za ile"

Strona 16 z 20 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów