Sorry za pomyłkę. Ale reszta się zgadzaOriginally Posted by arra
![]()
Sorry za pomyłkę. Ale reszta się zgadzaOriginally Posted by arra
![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Jezeli mam sie opierac na Twojej opinii to bardzo prosze o jakies twarde dane. Jezeli ich nie posiadasz to pozwolisz, ze zaufam komus kto potrafi udowodnic, ze ma racje :rolleyes:Originally Posted by Cichy
Nie wiem, skąd będzie wiadomo, jaki obiektyw będzie i czy faktycznie po rzekomym przeprogramowaniu.. Może to po prostu tłumaczenie dystrybutora na głosy w sprawie kiepskiego AF albo z powodu braku sprzętu.. To jeśli chodzi o foto-technikę. Epimus nie jest dystrybutorem, ma tylko wykupioną domenę tamron.pl .Originally Posted by Micaj
Problem jest stary jak świat, dotyczył Sigm, dotyczył Tamrona 28-75 i jakoś nigdy nie było słychać, żeby jakakolwiek ingerencja w "oprogramowanie" obiektywu miała mieć miejsce w celu poprawy tego zjawiska. Jak było tak jest do dziś i tamron 17-50 jest kolejnym szkłem które mozolnie sobie radzi na szerokim kącie w amatorskich puszkach. Moim prywatnym zdaniem to kwestia mechaniki systemu AF w tych obiektywach i poprawić tego w żaden sposób nie można.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Na danym forum ilosc postow i staz jest wyznacznikiem zaufania (nie wiedzy czy doswiadczenio, tego nie da sie zaopiniowac) jakim pozostali uzytkownicy forum moga go obdarzyc. Niezaleznie od tego kim jest naprawde lub co o sobie mysli.Originally Posted by Micaj
Inaczej uzytkownicy forum moga przyjac informacyjne rewelacje np (nieskromnie) ode mnie a inaczej od osoby ktorej nie znaja, ktora nie ma dorobku na forum - taka brutalna, internetowa rzeczywistosc specyfiki trybu komunikacji na forach internetowych.
Ty pewnie tez predzej ufasz swoim znajomym niz przypadkowo spotkanym ludziom na ulicy, prawda?
A twoj dowod, poza "Wlasnie jestem po rozmowie z przedstawicielem Tamrona" to... ?Originally Posted by Micaj
Tu masz przyklad tego co pisze powyzej.
Cichy to dobrze znany nam na forum sprzedawca Tamronow i wielu ludzi, ktorzy zaufali jego opiniom - nie zawiodlo sie.
Ty jestes nowym uzytkownikiem i twierdzisz: "rozmawialem z przedstawicielem Tamrona i jest tak a tak - macie mi wierzyc" .
Nie uogolniam do twojego czy czyjegokolwiek doswiadczenia, czy wiedzy. Sprowadzam tylko kwestie zaufania do specyficznej 'garstki' uzytkownikow tego forum - komu moga w danym momencie bardziej uwierzyc?
Dzieki Cichy za konstruktywna polemike![]()
Ja bym raczej stawial nie na zwalona mechanike AF w obiektywie a na body. Slyszales, zeby ktos mial problem z tymi obiektywami w ciut wyzszych modelach C np. 10D czy 20D.
Z tym AF mówisz o wszystkich egzemplarzach,czy tylko o sztukach które wykazują błędy?Jeśli chodziłoby o mechanike to z 5D także powinien działac zawodnie a przecież tak nie jest.Originally Posted by Cichy
Nie neguje. Ale tez nikomu nie wciskam na sile tych "rewelacji". Tak jak napisalem wczesniej - kazdy robi z podana mu informacja co uwaza za sluszne.Originally Posted by Vitez
Doskonale wiem, ze Cichy jest wam dobrze znanym sprzedawca i opinion leader'em. No i tak juz zostanie. Co nie znaczy, ze za kazdym razem musi miec racje w tym co pisze. Co do dowodow to wiesz najlepiej, ze jedyny prawdziwy to kontakt bezposrednio z firma Tamron i uzyskanie od nich potwierdzenia. Problem w tym, ze po pierwsze oficjalnego przedstawicielstwa tej firmy nie ma w polsce (z tego co wiem) a po drugie tego typu wady nie sa zalatwiane tak jak w firmach motoryzacyjnych gdzie zwoluje sie wszystkich uzytkownikow modelu X na wymiane czesci Y bo grozi to oderwaniem czesci ciala Z. Od FF w AF sie nie umiera i nikt Ci sie do tego nie przyzna. Jedyne co mozesz odszukac to opinie pracownikow Tamrona (sfrustrowanych chyba), ktore z rzadka pojawiaja sie na forach zagranicznych (digitale-slr.net, dpreview albo dforum.de). Choc i tak nigdy nie masz pewnosci, ze to ten wlasciwy czlowiek. Na tych forach rowniez inni uzytkownicy pisza o tym problemie ale jako przyczyne wskazuja glownie mechanike AF tych szkiel.Originally Posted by Vitez
Po tej wymianie postow chcialem nawet dzwonic do Tamrona w UK ale stwierdzilem, ze mi sie nie chce, bo i o co sie tu spierac? Kto ma racje? Zobaczymy za dwa tygodnie jak ludziska kupia te "poprawione" egzemplarze czy to cos dalo czy nie. Walniecie porownanie i wszyscy beda szczesliwi jezeli nie bedzie roznicy albo polowa bedzie nieszczesliwa jezeli roznica bedzie i tyle :-)
Dobra - ostanio tak dlugi post napisalem rok temu na forum Toyotyi jak na tak zapracowanego czlowieka juz dosyc czasu stracilem na spieranie sie o blachostki. Wracam do roboty a Wy trzymajcie sie cieplo
![]()
>Na danym forum ilosc postow i staz jest wyznacznikiem >zaufania
A to dosyc slabe kryterium. Jakby na forum zarejestrowal sie projektant z Tamrona, to z jednym postem nikt by mu nie uwierzyl ze jest z Tamrona :-D
Wiele osob na Inecie zglasza problemy z FF i 350D. Moze dotycza serii, a moze pojedynczych sztuk. Nic nowego w swiecie obiektywow. Jak ktos ma watpliwosci mozna zadzwonic do wymienionej FotoTechniki i sie dopytac. Canon tez czasem wycofuje cale serie aby cos w nich poprawic.
Stoisz ze znajomymi na ulicy. Wielu z nich znasz co najmniej pare miesiecy czy nawet lat. Z rozmow czy to prywatnych, czy publicznych, czy odwiedzin wiesz mniej wiecej czym sie zajmuja i jak bardzo mozesz na roznych tych znajomych polegac.Originally Posted by Fotos
I w trakcie tego waszego spotkanka znajomych na ulicy/w pubie podchodzi zupelnie wam nieznajomy czlowiek i mowi ze jest projektantem z Tamrona.
Uwierzysz mu na tym samym poziomie na jakim wierzysz tej grupce swoich znajomych?
No to juz jest chyba socjologia a nie fotografia :-)
Jak ktos do mnie podchodzi (i mojego Canona) i mowi, ze jest z Tamrona to tak przyjmuje, a nie zakladam od razu, ze jest np. zlodziejem :-) Kiedys to sie nazywalo zaufanie do ludzi, teraz chyba naiwnosc.
Micaj podal zrodlo (nawet z telefonem :-)), oraz co mu powiedziano. Moze to sciema, a moze nie - mozna zadzwonic i sprawdzic. NIEPOTRZEBNE jest podwazanie tego napisal ze wzgledu na liczbe postow. Tyle chcialem powiedziec.